Συνοδική Επιτροπή Δικαιοσύνη και Ειρήνη: Δελτίο Τύπου για τον πόλεμο στη Συρία

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

 

Συνοδική Επιτροπή “Δικαιοσύνη & Ειρήνη”

Αθήνα 04-09-2013

Δελτίο Τύπου για τον πόλεμο στη Συρία

 

          “Η διεθνής κοινότητα οφείλει, χωρίς δισταγμούς, να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να προωθήσει πρωτοβουλίες ειρήνευσης. Η χρήση βίας δεν φέρνει ειρήνη. Ο πόλεμος φέρνει πόλεμο. Ποτέ πια πόλεμος ! Ποτέ πια πόλεμος !” ( Πάπας Φραγκίσκος Α΄).

          Η Καθολική Εκκλησία, δια του ανώτατου ποιμενάρχη της αλλά και με πρωτοβουλίες των τοπικών εκκλησιών, προσπαθεί να αποτρέψει την επέκταση του πολέμου στη Συρία. Ελπίζοντας, αυτή τη φορά, ότι δεν θα αγνοηθούν οι εκκλήσεις της όπως είχε γίνει με τις εκκλήσεις του Πάπα Ιωάννη – Παύλου Β΄ για την αποτροπή του πολέμου στο Ιρακ... Η Εκκλησία έχει ηθική δύναμη, όχι όπλα : γι` αυτό και ο Ποντίφικας κάλεσε τους καθολικούς πιστούς σε όλο τον κόσμο σε νηστεία και προσευχή την 7η Σεπτεμβρίου για την ειρήνη στη Συρία και όλη τη Μέση Ανατολή.

          Η Καθολική Εκκλησία δεν είναι τώρα που ασχολείται για πρώτη φορά με τις από πολλών μηνών πολεμικές συγκρούσεις στην πολύπαθη χώρα που έχουν ήδη στοιχίσει 100.000 ανθρώπινες ζωές. Όπως και οι άλλες χριστιανικές εκκλησίες απευθύνει εκκλήσεις από την αρχή του πολέμου, χωρίς αποτέλεσμα.

          Η φρίκη που προξενήθηκε παγκόσμια από την καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων στη Συρία είναι δικαιολογημένη. Πρόκειται για έγκλημα πολέμου και οι υπεύθυνοι πρέπει να προσαχθούν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Αλλά πρέπει να υπάρξει έρευνα από ανεξάρτητες οργανώσεις που να τεκμηριώσει, πέρα πάσης αμφιβολίας, ποιος ευθύνεται. Η Διεθνής Κοινότητα οφείλει να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, πολιτικά, νομικά και διπλωματικά, για την τιμωρία των ενόχων και την κατάπαυση των συγκρούσεων. Αν πραγματικά το επιθυμεί μπορεί και να την επιβάλει. Η επίλυση του προβλήματος στη Συρία πρέπει να γίνει με διαπραγματεύσεις μεταξύ των μερών. Αν η “απάντηση” είναι βομβαρδισμοί ή ένοπλη επέμβαση από πλευράς “ Δύσης “ υπάρχει κίνδυνος να επεκταθεί ο πόλεμος  και σε άλλες γειτονικές χώρες.

          Η Επιτροπή “ Δικαιοσύνη και Ειρήνη “ της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα ενώνει τη φωνή της με τον Ποντίφικα και τις αντίστοιχες οργανώσεις σε όλες τις χώρες που ζητούν κατάπαυση και όχι επέκταση του πολέμου. Επαναλαμβάνει τα λόγια του γραμματέα του Ποντιφικού Συμβουλίου “ Δικαιοσύνη και Ειρήνη “  Σ/ότατου Μάριο Τόζο ότι “ Η χρήση βίας δεν οδηγεί σε ειρήνη. Φέρνει πόλεμο και παγιδεύει τους λαούς στη δίνη του θανάτου. Ενισχύει την πεποίθηση ότι όλοι προσπαθούν να καταστρέψουν όλους ” και ελπίζει να επικρατήσουν ωριμότερες σκέψεις σε όσους είναι υπεύθυνοι να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις. 

 

 

Συνοδική Επιτροπή Δικαιοσύνη και Ειρήνη Ελλάδος της

Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

 

Η Συνδιάσκεψη Ευρωπαϊκών Επιτροπών Δικαιοσύνης και Ειρήνης (Conference of European Justice and Peace Commissions) είναι ένα Ευρωπαϊκό δίκτυο 30 εθνικών επιτροπών Δικαιοσύνης και Ειρήνης. Κάθε επιτροπή  συστήνεται ή αναγνωρίζεται από την εθνική διάσκεψη Καθολικών επισκόπων. Η Γραμματεία της Συνδιάσκεψης είναι αυτή τη στιγμή στο Παρίσι.

 

Για το πλήρες κείμενο και για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με:

 

 

 Παπαναστασίου 11, 15452 Π. Ψυχικό  τηλ/φαξ 210-6711410

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. or This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian