Ανακοινωθέν για την ολοκλήρωση των εργασιών της Ιεράς Συνόδου Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

 

Από την Τρίτη 17 έως και την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019, με την τέλεση πολυαρχιερατικού συλλείτουργου στο Ναό του Αγίου Φραγκίσκου των Σεβαστών Πατέρων Καπουκίνων στους Αγίους Αναργύρους της Αττικής, άρχισαν οι εργασίες της τακτικής φθινοπωρινής Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος στην Ιερά Μονή των Καπουκίνων Πατέρων.

Το κύριο θέμα της Συνόδου, όπως είχε προβλεφθεί στην ημερήσια διάταξη των εργασιών ήταν «έξι χρόνια μετά την Αποστολική Παραίνεση του Πάπα Φραγκίσκου η «ΧΑΡΑ του ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ».

Η μελέτη του κυρίου θέματος άρχισε με εισήγηση που παρουσίασε ο γενικός Γραμματέας της Συνόδου, Σεβασμιότατος π. Νικόλαος, ο οποίος και αναφέρθηκε στην προϊστορία της Παραίνεσης, στην εποχή μετά τη δημοσίευσή της και στις βασικές αρχές που την χαρακτηρίζουν. Παρουσίασε επίσης τις νέες προοπτικές που προσφέρει η μελετουμένη Παραίνεση στην ποιμαντική της Εκκλησίας, η οποία πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες του σημερινού ανθρώπου, με σκοπό να τον βοηθήσει να συναντήσει ένα πρόσωπο, το πρόσωπο του Ιησού Χριστού, να τον γνωρίσει και να ακολουθήσει ως μαθητή του συμμετέχοντας στη ζωή του μυστικού σώματός Του που είναι η Εκκλησία.

Το ίδιο αυτό θέμα μελετήθηκε και με την παρουσία του Προέδρου του ΣΚΕΚΕ (Σύνδεσμος Καθολικού Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος), π. Ιωάννη Βαρθαλίτη του Ιερού Κλήρου της Αθήνας και μελών του Δ.Σ του Συνδέσμου.

Η συνεργασία με τον ΣΚΕΚΕ οδήγησε σε συγκεκριμένες προτάσεις για τον τρόπο χρησιμοποίησης της Αποστολικής αυτής Παραίνεσης, με σκέψη το ερχόμενο 2021 να πραγματοποιηθεί Συνάντηση Ιεραρχίας και Ιερέων με σκοπό να μελετηθεί από κοινού το ίδιο αυτό θέμα και να αναζητηθούν πρακτικοί τρόποι για τη χρησιμοποίησή της στην ποιμαντική της σημερινής πραγματικότητας της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα.

Η Ιεραρχία στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου  της συνεργάστηκε επίσης:

- με τη Συνοδική Επιτροπή για την ποιμαντική της Νεολαίας. Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής, με επί κεφαλής τον υπεύθυνο της Καθολικής νεολαίας της Ελλάδος, π. Νικόλαο  Ρούσσο του Ιερού Κλήρου της Σύρου, ενημέρωσαν την Ιερά Σύνοδο για τις τελευταίες αλλά και μελλοντικές δραστηριότητές της, όπως και την απόφασή της να πραγματοποιήσει την προσεχή Πανελλήνια Συνάντηση νεολαίας στην Τήνο από τις 30η Απριλίου έως και τις 3  Μάιου του 2020.

- με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Βασίλειο Βουτσινά και τον κ. Λεονάρδο Βαμβακάρη, οι οποίοι ενημέρωσαν τη Σύνοδο για την μέχρι τώρα προεργασία που έχει γίνει για την ψηφιοποίηση των Αρχείων της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα μετά την απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης να χρηματοδοτήσει το έργο μέσω ειδικού προγράμματος ΕΣΠΑ.

Η Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε και με άλλα 25 θέματα, τα οποία προέβλεπε η ημερήσια διάταξη των εργασιών της, και ολοκλήρωσε τις εργασίες σήμερα 20 Δεκεμβρίου με την απόφασή της να πραγματοποιήσει την τακτική εαρινή Σύνοδο στην Τήνο από τις 4 έως και τις 7 Μαΐου του έτους 2020.

 

                                                       Τήνος 20/12/2019

Από τη Γραμματεία της Ιεράς Συνόδου της ΚΙΕ

Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian