«Ας εργαστούμε όλοι μαζί για μια ανάκαμψη που δεν αφήνει κανένα πίσω»

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020, η ετήσια συνεδρίαση των Προεδρείων της Επιτροπής των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ε.Ε. (COMECE) και του Συμβουλίου Καθολικών Ιεραρχιών Ευρώπης (CCEΕ). Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα του αντίκτυπου της πανδημίας Covid-19 στην καθημερινή ζωή της Εκκλησίας και των ευρωπαϊκών κοινωνιών, καθώς και στη συμβολή της Καθολικής Εκκλησίας σε «μια δίκαιη ανάκαμψη που δεν αφήνει κανέναν πίσω».

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η κατάσταση της Εκκλησίας στην Ευρώπη, μαζί με τις μελλοντικές προοπτικές στο κρίσιμο πλαίσιο της πανδημίας που προκάλεσε ο ιός SARS-CoV-19. Τα προεδρεία της COMECE και του CCEE ανέλυσαν τις επιπτώσεις της πανδημίας στις αστικές και εκκλησιαστικές μας κοινότητες και προσδιόρισαν τις δυνατότητες συνεργασίας για τη μελλοντική εκκλησιαστική ζωή στην Ευρώπη.

Ανανεώνοντας την εγγύτητα της Καθολικής Εκκλησίας σε όλους όσοι αγωνίζονται ενάντια στην πανδημία - τα θύματα, τις οικογένειές τους και όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, τους εθελοντές και τους πιστούς που υπήρξαν και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, φροντίζοντας τους πληγέντες και προσφέροντάς τους ανακούφιση -οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ανησυχία τους «για την οικονομική κρίση και την επακόλουθη απώλεια μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας», και την ελπίδα ότι στην Ευρώπη «θα συνεργαστούμε για μια ανάκαμψη που δεν αφήνει κανέναν πίσω».

Σε αυτήν την περίοδο κρίσης, η οποία έδειξε καθαρά τα όρια του ατομικισμού, τα δύο Προεδρεία τόνισαν τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει η οικογένεια, «το πραγματικό κύτταρο αλληλεγγύης και μοιράσματος, αλλά και έναν χώρο κοινής προσευχής. Η επένδυση στην οικογένεια - συνεχίζουν - είναι το πρώτο βήμα προς μια δίκαιη κοινωνική, οικονομική και εκκλησιαστική ανάκαμψη».

Ευχαριστώντας τους πολλούς ιερείς για την κρίσιμη και γενναιόδωρη προσφορά τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, που κάποιοι από αυτούς θυσιάζουν τις ζωές τους, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση ανέλυσαν το ρόλο που διαδραματίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην προσευχή και την ζωντανή μετάδοση θρησκευτικών τελετών. Αυτές οι νέες μορφές θρησκευτικής πρακτικής, σχέσεων, παρουσίας και μοιράσματος της πίστης, μάς καλούν όχι μόνο να αξιολογήσουμε την πιθανότητα να δίνουν ένα νέο νόημα στην πίστη και την εκκλησία, αλλά και να εργαστούμε για να κάνουμε πολλούς πιστούς να ανακαλύψουν ξανά το στοιχείο της πλήρους συμμετοχής στα Θεία Μυστήρια, που τελούνται στους χώρους λατρείας, μια συμμετοχή την οποία η χρήση των νέων τεχνολογιών δεν εξασφαλίζει.

Τα δύο Προεδρεία μελέτησαν επίσης τους αυστηρούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν στην ελευθερία της θρησκείας στο πλαίσιο του κλεισίματος των χώρων λατρείας και της απαγόρευσης των τελετών, ζητώντας την αποκατάσταση των κανονικών σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας που θα βασίζονται στον διάλογο και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Λόγω των προληπτικών μέτρων κοινωνικής απόστασης, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian