Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος
Συνοδική Επιτροπή “Δικαιοσύνη & Ειρήνη”
Λονδίνο, 12 Φεβρουαρίου 2014 (zenit.org)
“Οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίτευξη οικονομικών κερδών για τους λίγους, αγνοώντας τις ανάγκες των πάρα πολλών δεν είναι πλέον ευφυείς, παραγωγικές ή δικαιολογημένες".
Αυτό σημείωσε ο Καρδινάλιος Peter Turkson, επικεφαλής του Ποντιφικού Συμβουλίου "Δικαιοσύνη και Ειρήνη", κατά τη διάρκεια μιας διάλεξής του στο Λονδίνο, στο φημισμένο London School of Economics.
H οικονομική ανισότητα διευρύνεται συνεχώς, μετά το οικονομικό κραχ πριν από έξι χρόνια που οδήγησε στην παγκόσμια ύφεση, είπε, και μια λύση στην κρίση δεν έχει ακόμη εξασφαλισθεί.
Ο Kαρδινάλιος ζήτησε μια «βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς “παγκόσμια οικονομία, όπου οι πλούσιες και φτωχές χώρες θα συμμετέχουν και θα εργάζονται μαζί. Το κοινό καλό, ο στόχος όλης της ανθρώπινης προσπάθειας, είναι προσωπικός και κοινωνικός και παγκόσμιος”, είπε. Επίσης σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι και τα άτομα και οι κοινότητες είναι εκτός από οικονομικοί και ηθικοί παράγοντες. Η ίδια παρατήρηση μπορεί να γίνει με άλλο τρόπο: όλες οι οικονομικές επιλογές, ανεξάρτητα αν τις κάνουμε ως καταναλωτές, ως ηγέτες επιχειρήσεων, ως τραπεζίτες, ή ως φορείς χάραξης πολιτικής, έχουν αναπόφευκτα μια ηθική διάσταση.
Η οικονομία, συνέχισε, δεν είναι πλέον ένας τομέας όπου απουσιάζει η ηθική όπως δεν είναι και η πολιτική, η κοινωνία των πολιτών, ή η οικογένεια. Τα Οικονομικά, όπως όλες οι επιστήμες, περιέχουν τις δικές τους αλήθειες, οι οποίες έχουν μελετηθεί και προωθηθεί από ιστορικούς της οικονομίας, φιλοσόφους, μαθηματικούς και άλλους ειδικούς. Σε αυτό, η Εκκλησία προσφέρει το διάλογο της πίστης. Ο τομέας της Οικονομίας χρειάζεται να ανακτήσει την αίσθηση της ευθύνης για την ευημερία όλων των κατοίκων "του παγκόσμιου νοικοκυριού", είπε.
Ο Καρδινάλιος Turkson επανέλαβε επίσης την πολυσυζητημένη το 2011 έκκληση του Ποντιφικού Συμβουλίου για μια "παγκόσμια αρχή" για τη ρύθμιση της διεθνούς οικονομίας, η οποία καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει ότι το παγκόσμιο κοινό καλό απειλείται σοβαρά από τις αποτυχίες των διεθνών οικονομικών και νομισματικών συστημάτων, και κατά συνέπεια πρέπει να υπάρχει αναλογική υπευθυνότητα γι 'αυτό.
Επιπλέον, σημείωσε πως με την παγκοσμιοποίηση, αυτό που βιώνουμε, όλο και περισσότερο, είναι η σύνθετη αλληλεξάρτηση πολλών ανθρώπινων καταστάσεων που είχαμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε ως ξεχωριστές. Υπενθύμισε τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου: Είναι απαράδεκτο ότι χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε μέρα από την πείνα, παρά το γεγονός ότι σημαντικές ποσότητες τροφίμων είναι διαθέσιμες και συχνά απλώς σπαταλούνται. Ο Άγιος Πατέρας κατήγγειλε αυτό που αναφέρεται ως "παγκοσμιοποίηση της αδιαφορίας".
Αντίθετα, είπε ο Καρδινάλιος Turkson, η παγκοσμιοποίηση πρέπει να σημαίνει επίσης την παγκοσμιοποίηση του κοινού καλού. Είπε: “Πρέπει να αναιρέσουμε πρακτικές σχετικά με αόρατα χέρια και αόρατες δυνάμεις που αδιαφορούν για τη συντριπτική πλειοψηφία, που αγνοούν το φυσικό περιβάλλον, και υποστηρίζουν τη διατήρηση της σημερινής κατάστασης”.
Υπενθυμίζοντας τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου πρόσθεσε: Η κρίση μπορεί να γίνει μια στιγμή αποκάθαρσης και μια στιγμή για να επανεξετάσουμε κοινωνικο-οικονομικά μοντέλα και ένα συγκεκριμένο τρόπο κατανόησης της προόδου, τα οποία τρέφουν ψευδαισθήσεις, προκειμένου να ανακτήσουμε ό,τι είναι βαθιά ανθρώπινο.
Επιμέλεια: Ελληνική "Συνοδική Επιτροπή Δικαιοσύνη και Ειρήνη
Σημείωση για τους συντάκτες
Η Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Επιτροπών Δικαιοσύνης και Ειρήνης (Δικαιοσύνη και Ειρήνη για την Ευρώπη) είναι ένα ευρωπαϊκό δίκτυο που ενώνει σήμερα 30 Εθνικές Επιτροπές Δικαιοσύνης και Ειρήνης. Κάθε μία είναι ιδρυμένη ή αναγνωρισμένη από τη Σύνοδο των Καθολικών Επισκόπων της. Η γραμματεία της Δικαιοσύνης και Ειρήνης για την Ευρώπη βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Παρίσι (Γαλλία).