19 Μαρτίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

– Σύνοδος των Επισκόπων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Κύπρο

ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ 3 – 6 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

ccee_cyprous

 

Το διάστημα από 3 έως 6 Μαρτίου 2011 πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου η Σύνοδος των Προέδρων των Επισκοπικών Συνόδων των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης. Το θέμα της συνάντησης «Ριζωμένοι στον Χριστό κι ενδυναμωμένοι στην πίστη – Η ποιμαντική της νεολαίας στην Ν.Α. Ευρώπη», αφορά στις προκλήσεις της νεολαίας στον σύγχρονο κόσμο, κυρίως ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Αύγουστο στη Μαδρίτη, παρουσία της Α.Α. του πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄. Την Ιερά Σύνοδο της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος και τον Πρόεδρό της Σεβασμιότατο Επίσκοπο π. Φραγκίσκο Παπαμανώλη εκπροσώπησε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας και Τοποτηρητής του Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης π. Ιωάννης Σπιτέρης, με την ιδιότητα του Υπεύθυνου Ιεράρχη για την Ποιμαντική της Νεολαίας και των Κλήσεων.

 
ccee_cyprous_2
Στην Σύνοδο αυτήν έλαβαν μέρος Ιεράρχες από την Αλβανία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κύπρο, Μολδαβία, Ρουμανία και τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Την Αγία Έδρα εκπροσώπησε ο Αποστολικός Νούντσιος στην Κύπρο S.E.R. Mons. Antonio Franco, την Ευρωπαϊκή Ένωση εκπροσώπησε ο Πρέσβης του Βατικανού στην Ε.Ε. Mons. Aldo Giordano, το Ποντιφικό Συμβούλιο για τους Λαϊκούς ο Rev. Eric Jacquinet και από το κέντρο «Ιωάννης Παύλος Β΄» στο Λορέτο ο Don Francesco Pierpaoli. Παρευρέθη επίσης η Α. Μ. ο Πατριάρχης των Λατίνων των Ιεροσολύμων Fouad Twal, καθώς και εκπρόσωπος του Πατριάρχη της Εκκλησίας των Μαρωνιτών. 
ccee_cyprous_3
ccee_cyprous_4
ccee_cyprous_6

Η συνάντηση ξεκίνησε με ιερό συλλείτουργο στο παρεκκλήσιο της Αρχιεπισκοπής των Μαρωνιτών και στη συνέχεια ακολούθησαν χαιρετισμοί του Αρχιεπισκόπου Youssef Soueif, της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, του Αποστολικού Νούντσιου π. AntonioFranco, εκπροσώπων των Πατριαρχών Μαρωνιτών και Ιεροσολύμων, καθώς και του Προέδρου της CCEE. Την Σύνοδο άνοιξαν οι Rev. Eric Jacquinet και ο Don Francesco Pierpaoli με δύο πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για την Ποιμαντική της νεολαίας, ιδιαίτερα στις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης, τις οποίες παρακολούθησαν εκπρόσωποι των πολιτικών και θρησκευτικών αρχών του νησιού. Στη συνέχεια ο κάθε Ιεράρχης παρουσίασε σε μία δεκαπεντάλεπτη εισήγηση τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει με την ποιμαντική της νεολαίας στη χώρα του. 

ccee_cyprous_7

Σπουδαία στιγμή της συνάντησης απετέλεσε η επίσημη επίσκεψη στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτριο Χριστόφια, ο οποίος για μιάμιση ώρα συνομίλησε με τους Επισκόπους και τη συνοδεία τους, αναφερόμενος με ενθουσιώδη σχόλια στην πρόσφατη επίσκεψη της Α.Α. του πάπα Βενεδίκτου στην Κύπρο. Ξενάγησε επίσης τους παρευρισκόμενους στο ιδιαίτερο γραφείο του, όπου με απλά λόγια τους εξήγησε το Κυπριακό ζήτημα, διηγούμενος συμβάντα από το Πραξικόπημα κατά του Εθνάρχη Μακαρίου.

ccee_cyprous_9

 

Ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν κατά την επίσκεψη στα κατεχόμενα Μαρωνιτικά χωριά, στον Κορμακίτη, στον Ασώματο και στην Καρπασία. Στα υπόλοιπα δεν ήταν δυνατό να προσεγγίσουν λόγω των αυστηρών μέτρων των στρατευμάτων κατοχής. Οι ελάχιστοι εναπομείναντες πιστοί δέχθηκαν την επίσκεψη των Επισκόπων σαν μία ένεση τονωτική κι ενθαρρυντική, πολύ περισσότερο όταν κάποιοι από αυτούς, εγκλωβισμένοι στα χωριά τους, στερήθηκαν τη Θεία Λειτουργία για 38 ολόκληρα χρόνια. Οι Επίσκοποι επισκέφθηκαν και τις υπόλοιπες κοινότητες στη Λεμεσό και στη Λευκωσία, όπου έγιναν δεκτοί με πρωτοφανή χαρά από τον κόσμο.

Η εντύπωση που αποκόμισαν ήταν ότι η Μαρωνιτική κοινότητα αποτελεί μία πολύ καλά οργανωμένη Εκκλησία 10000 πιστών, που διατηρούν τα σχολεία, τις οργανώσεις και τους θεσμούς τους. Οι καθολικοί ιερείς αναγνωρίζονται και πληρώνονται από το Κράτος, ενώ ένας εκπρόσωπος των Μαρωνιτών συμμετέχει πάντοτε στο Κοινοβούλιο.

Μία ακόμα σημαντική στιγμή, πέραν των πολιτιστικών δράσεων και επισκέψεων, ήταν η επίσκεψη των Επισκόπων στην Πάφο, την Εκκλησία που ίδρυσαν οι Απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας. Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος δέχθηκε με εγκαρδιότητα τους Επισκόπους, ενώ στη Λεμεσό συναντήθηκαν και λειτούργησαν με αντιπροσωπείες όλων των μοναστικών κοινοτήτων του νησιού.

ccee_cyprous_10

Η επόμενη συνάντηση της Συνόδου των Επισκόπων της Ν.Α. Ευρώπης θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο από τις 5 – 8 Μαρτίου 2012 και οι παρευρισκόμενοι Ιεράρχες θα έχουν ιδιαίτερη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο περιθώριο των συναντήσεων προέκυψε και μία είδηση που δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί και αφορά στην επόμενη Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας που θα πραγματοποιηθεί απ’ ότι φαίνεται στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. Αυτό θα συμβεί όχι το 2014 όπως ήταν στο πρόγραμμα, αλλά το 2013 για να μην συμπέσει με το Παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου.

Η Σύνοδος, που καλύφθηκε απ’ όλα τα Μ.Μ.Ε. της Κύπρου, από το Ράδιο του Βατικανού και από το σύνολο των καθολικών ειδησεογραφικών πρακτορείων, έληξε μ’ ένα πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στον Καθεδρικό Ναό των Μαρωνιτών.

ccee_cyprous_8

Ο Αρχιεπίσκοπος π. Ιωάννης τέλος συμμετείχε στην ανάγνωση του τελικού ανακοινωθέντος το οποίο έχει ως εξής:

 

ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ

St. Gallen, Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

 

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Θ Ε Ν

 

Από τις 3 ως τις 6 Μαρτίου 2011, στη Λευκωσία της Κύπρου, συνήλθε η 11η Τακτική Σύνοδος των Προέδρων των Συνόδων Ιεραρχίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ύστερα από πρόσκληση του Σεβ.του Π. Γιούσεφ Σουέιφ , Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου. Επτά Σύνοδοι της Ιεραρχίας εκπροσωπήθηκαν: η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Διεθνής Σύνοδος Άγιος Κύριλλος και Μεθόδιος, καθώς και η εκκλησιαστική επαρχία της Τσισινάου Μολδαβίας. Παραβρέθηκαν, επίσης, ο Αποστολικός Νούντσιος στην Κύπρο, ο Λατίνος Πατριάρχης της Ιερουσαλήμ, ο Μόνιμος Παρατηρητής της Αγίας ΄Εδρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο, καθώς και άλλοι ειδικοί.

Το θέμα που επιλέχθηκε για τη Σύνοδο αυτή, ως προετοιμασία για την 26η ΠΗΝ, εμπνεόταν από το κεντρικό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας στη Μαδρίτη (16-21 Αυγούστου 2011): ΡΙΖΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΘΕΜΕΛΙΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟ, ΣΤΑΘΕΡΟΙ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΗ: Η ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.

Αυτή η Σύνοδος άρχισε στις 3 Μαρτίου 2011, με το χαιρετισμό των Εκπροσώπων των διαφόρων Χριστιανικών Εκκλησιών παρόντων στην Κύπρο, ειδικότερα της Αυτού Μακαριότητας του Λατίνου Πατριάρχη Ιεροσολύμων Σεβ.του Π. Φουάντ Τβαλ, του εκπροσώπου της Αυτού Μακαριότητας Χρυσοστόμου Β΄, Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου, και του Εκπροσώπου του Πατριαρχείου των Μαρωνιτών.

Η Σύνοδος χαρακτηρίστηκε από στιγμές προσευχής και από πολλές ευκαιρίες για συνάντηση με τις τοπικές Καθολικές κοινότητες με τους Μοναχούς – Μοναχές και με τους Νέους. Πήρε και οικουμενική διάσταση με την επίσκεψη του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου και την ενημέρωση του Μητροπολίτη Ταμασσού Ησαΐα πάνω στην ποιμαντική των Ορθοδόξων Νέων στην Κύπρο.

Οι Επίσκοποι επισκέφθηκαν επίσης χωριά του βόρειου μέρους της Κύπρου, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την κοινότητα των Μαρωνιτών η οποία, όπως συμβαίνει και με άλλες χριστιανικές κοινότητες, θα επιθυμούσε να επιστρέψει στις εστίες της: αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη ζωή της τώρα και για το μέλλον αυτής της κοινότητας.

Κατά τη Σύνοδό τους, οι Επίσκοποι συνάντησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κύπρου κύριο Δημήτριο Χριστόφια, στον οποίο εξέφρασαν την ευχή τους όπως ο Κυπριακός Λαός μπορέσει, το συντομότερο, να λύσει με ειρηνικό τρόπο τα πολιτικά του προβλήματα και να ενωθεί, επιτέλους, σε μια μόνη πατρίδα, οι πρόσφυγες να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη τους και οι τόποι λατρείας να βρουν την πρώτη τους χρήση.

Η Σύνοδος, μνημόνευσε ιδιαίτερα και εμπιστεύθηκε στην ευσπλαχνία του Θεού, την ψυχή του Σεβ.του LUIGI PADOVESE, πρώην Προέδρου της Καθολικής Ιεραρχίας της Τουρκίας ο οποίος, συνήθως, συμμετείχε στις Συνόδους αυτές, και που δολοφονήθηκε άγρια τον περασμένο Ιούνιο. Οι μετέχοντες στη Σύνοδο αυτή εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους και την αδελφική τους κοινωνία με την Εκκλησία στην Τουρκία και με όλες τις άλλες Εκκλησίας που δοκιμάζονται ποικιλότροπα σ’ αυτούς τους καιρούς.

Η Συνάντηση έκλεισε την Κυριακή 6 Μαρτίου 2011 με την επίσημη τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Χαρίτων, των Μαρωνιτών.

Ο προβληματισμός του θέματος της Συνάντησης βασίστηκε πάνω στις ομιλίες που εκφωνήθηκαν από τους Πατέρες Ερίκ Ζακινέ, Υπεύθυνου του Τομέα Νέων του Ποντιφικού Συμβουλίου για τους Λαϊκούς, και Φραγκίσκο Πιερπάολι, Διευθυντή του Κέντρου Ιωάννης-Παύλος Β΄ στο Λορέτο, και τις αναφορές των Εκπροσώπων των Συνόδων Ιεραρχίας.

Στο τέλος της Συνόδου τους και κάτω από το φως των πολλών παρεμβάσεων και τοποθετήσεων, οι Επίσκοποι απηύθυναν στους Καθολικούς Νέους της Νοτιοανατολικής Ευρώπης το σημαντικό μήνυμα που ακολουθεί:

 

ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΥΜΕ

Αγαπητοί μας Καθολικοί Νέοι, ακόμα κι αν είστε μειονότητα στη χώρα που ζείτε, μην αποθαρρύνεστε. Βρίσκεστε σε κοινωνία με εκατομμύρια Καθολικών Νέων ανά τον κόσμο. Η ΠΗΝ της Μαδρίτης στην οποία, ορισμένοι από εσάς ετοιμάζεστε να συμμετάσχετε, θα είναι πολύ ενθαρρυντικές για τον καθένα από εσάς. Δεν είστε οι μόνοι που πιστεύετε και ελπίζετε στο Χριστό. Ένα τεράστιο πλήθος από νέους ελπίζει στο Χριστό, αγαπάει το Χριστό, εμπιστεύεται το Χριστό.

ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΑΣ

Δυσκολίες εξ’ αιτίας των διαλυμένων οικογενειών, δυσκολίες για να βρείτε μια σταθερή δουλειά, δυσκολίες μπροστά στην «απουσία της αίσθησης του Θεού» μέσα στην κοινωνία που ζείτε, δυσκολίες μπροστά στο κακό παράδειγμα ορισμένων μεγαλυτέρων σας. Για πολλούς από εσάς, εμφανίζονται ακόμα ορισμένες δυσκολίες που οφείλονται στο γεγονός ότι ζείτε σε κοινωνίες όπου, για δεκαετίες, κυριάρχησαν ολοκληρωτικές ιδεολογίες, ο πρακτικός και θεωρητικός αθεϊσμός, ο οποίος ακόμα και σήμερα δηλητηριάζει τα πνεύματα…

ΣΑΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΣΤΕ

Παρά τις δυσκολίες που συναντάτε, σας εμπιστευόμαστε πολύ. Εμπιστευόμαστε την πηγαία γενναιοδωρία σας, την αντίστασή σας στα εφήμερα ρεύματα της μόδας, στην ευαισθησία σας στον πόνο του άλλου, στην αντίληψη που έχετε για τη δικαιοσύνη, στην αναζήτηση της ειρήνης και στη δίψα για αλήθεια που σας χαρακτηρίζει. Γνωρίζουμε τη δίψα σας για εσωτερική ζωή και για σιωπή, που εκφράζεται με την παρατεταμένη προσευχή. Αν αξιοποιηθούν σωστά όλες αυτές οι αρετές σας, μπορούν να αποτελέσουν μια τεράστια δύναμη ανανέωσης της ζωής των κοινοτήτων μας. Μπορείτε να γίνετε το προζύμι που θα δώσει μια νέα ώθηση στις κουρασμένες και καμιά φορά απογοητευμένες χριστιανικές μας κοινότητες.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΕ ΣΧΕΣΕΙΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΕ ΓΕΦΥΡΕΣ

Ζώντας σε μια πολυπολιτισμική, πολυθρησκευτική και πολυεθνική κοινωνία, καλείστε να μαρτυρήσετε την πρόσκληση του Χριστού να μοιραστεί γύρω σας η αγάπη για κάθε άνθρωπο, πέρα από κάθε θρησκεία ή ιδεολογία. Γνωρίζουμε πως για το Χριστιανό «δεν υπάρχει πια Εβραίος ή Έλληνας, δεν υπάρχει πια άνθρωπος δούλος ή ελεύθερος, δεν υπάρχει πια άνδρας ή γυναίκα, διότι όλοι αποτελείτε ένα μόνο πράγμα εν Χριστώ Ιησού» (Γαλ. 3, 28). Καλείστε να συγχωρήσετε τα αδικήματα που υπέστησαν οι πατέρες σας, να ξεπεράσετε με τη γλυκύτητα του Χριστού τις τραγικές καταστάσεις που σημάδεψαν το παρελθόν. Καλείστε να πραγματοποιήσετε αυτό που οι γενεές του παρελθόντος απέτυχαν: το φιλικό αδελφικό διάλογο με τους συνομηλίκους σας, ακόμα και αν είναι αλλόθρησκοι ή ανήκουν σε άλλο θρησκευτικό δόγμα, τη συνεργασία για την επικράτηση της δικαιοσύνης και της ειρήνης. Σήμερα, περισσότερο από χθες, μπορείτε να καταλάβετε τους λόγους που υπαγορεύουν τη συμπεριφορά των άλλων. Έτσι, η χριστιανική σας μαρτυρία θα είναι ταυτόχρονα και δέσμευση για ιεραποστολή, μέσα σε μια κοινωνία όπου η βία και το μίσος φαίνεται να εξουσιάζουν τα ήθη του καιρού μας.

 

ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΤΕ ΡΙΖΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΘΕΜΕΛΙΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟ, ΣΤΑΘΕΡΟΙ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΗ

Το θέμα που επιλέχθηκε για την 26η Π.Η.Ν. της Μαδρίτης είναι, επίσης, για εμάς τους ποιμένες σας, μια πιεστική πρόκληση: Το να είναι κανείς ΡΙΖΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΘΕΜΕΛΙΩΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟ σημαίνει να χτίσει όλη του τη ζωή πάνω στο πρόσωπο του Χριστού. Πρόκειται για τη ζωή στην ολότητά της, όχι μόνο σε μερικές πτυχές της. Πρόκειται για γερά θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζεται όλη η ζωή του ανθρώπου: είναι μια προοπτική ζωής, μια επιλογή, μια στάση ζωής, ένα σχέδιο ζωής, ένας τρόπος ζωής. Ο βαπτισμένος καλείται να αναγνωρίσει στο Βάπτισμά του το δεσμευτικό σημείο πως ανήκει ολοκληρωτικά στο Χριστό. Έτσι πραγματοποιείται η συνάντηση με το Χριστό νέο, ο οποίος καλεί τους νέους να τον ακολουθήσουν και να γίνουν μαθητές του και προφήτες του Ευαγγελίου του στο σημερινό κόσμο.

Η Θεοτόκος Παρθένος Μαρία, οι Άγιοι Απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας, Ιδρυτές της Εκκλησίας της Κύπρου, καθώς και ο Άγιος Μάρωνας, Πατέρας της Εκκλησίας των Μαρωνιτών, να σας προστατεύουν και να ικετεύουν το Θεό για όλους τους νέους.

Στη λήξη των εργασιών, οι συμμετέχοντες ευχαρίστησαν το Σεβ.το Π. Γιούσεφ Σουέιφ και τους συνεργάτες του, για τη φιλόξενη υποδοχή που τους επεφύλαξε όλες τις μέρες της Συνόδου τους.

 

 

 

Προηγούμενο Άρθρο

– Αθήνα : Συνάξεις Τεσσαρακοστής 2011

Επόμενο Άρθρο

Πανελλήνια Συνάντηση Καθολικής Νεολαίας στη Θεσσαλονίκη

You might be interested in …

Εαρινή Γενική Συνέλευση της COMECE 18-20 Μαρτίου [2009]

Από το απόγευμα της Τετάρτης 18 Μαρτίου μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής 20 του μηνός, συνήλθε στις Βρυξέλλες η εαρινή Γενική Συνέλευση της COMECE (Επιτροπής καθολικών Ιεραρχιών των κρατών της Ενωμένης Ευρώπης). Την Καθολική Ιεραρχία […]

Η προστασία της δημιουργίας είναι ευθύνη και υποχρέωση όλων

  Εορτάζοντας τα πέντε χρόνια από την έκδοση της οικολογικής εγκύκλιου του πάπα Φραγκίσκου, «Δοξασμένος Να ‘Σαι», η Αγία Έδρα παρουσίασε την Πέμπτη (18 Ιουνίου)  «οδηγίες χρήσης» για τον τρόπο εφαρμογής του εγγράφου τόσο για […]