6 Ιουλίου 2025
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Πρόθεση Προσευχής του Πάπα για τον Ιούλιο: «Για την εκπαίδευση στη διάκριση»

Ο Πάπας Λέων ο ΙΔ’  μας καλεί να προσευχηθούμε τον Ιούλιο, ώστε να μάθουμε να διαλέγουμε το σωστό δρόμο για τη ζωή μας και να απορρίπτουμε οτιδήποτε μας απομακρύνει από τον Χριστό.

«Ας προσευχηθούμε ώστε να μάθουμε ξανά να διακρίνουμε, να επιλέγουμε τους δρόμους της ζωής και να απορρίπτουμε οτιδήποτε μας απομακρύνει από τον Χριστό και το Ευαγγέλιο».

Ο Πάπας Λέων ΙΔ’ έκανε αυτή την πρόσκληση στην πρόθεση προσευχής για τον Ιούλιο του 2025, που δημοσιεύτηκε στο The PopeVideo, το οποίο συνοδεύει την μηνιαία πρόθεση προσευχής.

Στο βίντεο του Παγκόσμιου Δικτύου Προσευχής του Πάπα, ο Άγιος Πατέρας προσφέρει και μια προσευχή για να καθοδηγήσει τους Χριστιανούς στη διαδικασία διάκρισης .

Προσεύχεται ώστε το Άγιο Πνεύμα να καθοδηγεί τις αποφάσεις μας και να μάθουμε να ακούμε προσεκτικά την τρυφερή φωνή του Θεού.

Ακούγοντας, λέει, μαθαίνουμε να «διακρίνουμε τα κρυμμένα μονοπάτια της καρδιάς μας» και να κατανοούμε τι έχει πραγματικά σημασία για τον Θεό.

«Ζητώ τη χάρη να μάθω να κάνω μια παύση», αναφέρει η προσευχή, «για να συνειδητοποιήσω τον τρόπο με τον οποίο ενεργώ, τα συναισθήματα που κατοικούν μέσα μου και τις σκέψεις που με κατακλύζουν, τις οποίες, πολύ συχνά, δεν καταφέρνω να αντιληφθώ».

Ο Πάπας Λέων συμβουλεύει να προσευχηθούμε ώστε οι επιλογές μας να μας οδηγήσουν «στη χαρά του Ευαγγελίου», παρά τις στιγμές αμφιβολίας και κόπωσης, αναζητώντας συνεχώς να ξεκινήσουμε από την αρχή.

«Γιατί, στο τέλος του ταξιδιού, η παρηγοριά σου είναι ο καρπός της σωστής απόφασης».

Ο Πάπας ολοκληρώνει την προσευχή ζητώντας από τον Θεό να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα «τι με κινεί, ώστε να απορρίψω ό,τι με απομακρύνει από τον Χριστό και να Τον αγαπώ και να Τον υπηρετώ πληρέστερα».

Διακρίνοντας και απορρίπτοντας τον πειρασμό

Σε δελτίο τύπου που συνοδεύει το βίντεο του Πάπα σημειώνεται ότι κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει «άπειρες δυνατότητες στη ζωή» που μπορούν να μας παραλύσουν ή να μας φοβίσουν.

Η προσευχή του Πάπα για διάκριση, αναφέρει, καλεί το Άγιο Πνεύμα να μας βοηθήσει να ακολουθήσουμε τον σωστό δρόμο για τη ζωή μας, ακούγοντας βαθιά τη φωνή Του στην καρδιά μας.

Το βίντεο δείχνει μια νεαρή γυναίκα που περιπλανιέται χαμένη σε ένα δάσος, αναζητώντας το σωστό μονοπάτι. Καθώς ψάχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει, απελευθερώνεται από περιττά βάρη και βρίσκει μια πυξίδα και έναν χάρτη για να καθοδηγήσει τα βήματά της. Αφού ανοίγει το Ευαγγέλιο, η γυναίκα φτάνει σε ένα σπήλαιο με μια εικόνα της Παναγίας, όπου προσεύχεται σιωπηλά για καθοδήγηση.

Η αρχική προσευχή του Πάπα απηχεί τη διάσημη προσευχή του Αγίου Αυγουστίνου στις «Εξομολογήσεις»: «Ω Θεέ μου, κάνε με να γνωρίσω τον εαυτό μου, για να μπορέσω να γνωρίσω Εσένα!».

«Για να διακρίνουμε, είναι απαραίτητο να τοποθετούμε τον εαυτό μας στην αλήθεια ενώπιον του Θεού, να εισερχόμαστε στον εαυτό μας, να παραδεχόμαστε τις αδυναμίες μας και να ζητάμε από τον Κύριο να μας θεραπεύσει», εξηγεί το δελτίο τύπου. «Αυτά είναι τα βήματα για την αναγέννηση μέσω μιας αυθεντικής σχέσης με τον Θεό».

Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως διάκριση και βοηθά τους Χριστιανούς να ανακαλύψουν το μονοπάτι προς τον Θεό – που ζούμε στις καθημερινές μας πράξεις – το οποίο βρίσκεται ήδη βαθιά μέσα στις καρδιές μας.

Στο δελτίο τύπου, ο π. Cristóbal Fones, SJ, Διευθυντής του Παγκόσμιου Δικτύου Προσευχής του Πάπα, εξηγεί ότι ο καθένας από εμάς πρέπει να μάθει και να καθοδηγείται για να διακρίνει σωστά.

Η εκπαίδευση στη διάκριση, λέει, «περιλαμβάνει προσευχή, προσωπική περισυλλογή, μελέτη των Γραφών και πνευματική καθοδήγηση. Η καλλιέργεια μιας βαθιάς σχέσης με τον Ιησού είναι η πιο σημαντική πτυχή».

Προηγούμενο Άρθρο

Η Διεθνής Κάριτας συμμετέχει στην έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Επόμενο Άρθρο

8η Επαρχιακή Σύναξη της Μαριανής Επαρχίας L’Hermitage

You might be interested in …

Υπάρχει ανάγκη για διάλογο μεταξύ των γενεών

Η συνύπαρξη μεταξύ των παλαιότερων και των νεότερων γενεών μπορεί να επιφέρει μια καλύτερη εκτίμηση για τη ζωή, η οποία συχνά χάνεται στη σημερινή κοινωνία των γρήγορων ρυθμών, είπε ο πάπας Φραγκίσκος. Στην σύγχρονη κοινωνία […]

H χρήση του ονόματος του Θεού για να δικαιολογηθεί η βία είναι βλασφημία

Ο πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε τη βία και το μίσος των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα 129 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Μιλώντας στους πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου […]

Ο Πάπας στο Ποντιφικό Ινστιτούτο «Ιωάννης Παύλος Β΄»: Η οικογένεια δεν είναι ιδεολογία

Απευθυνόμενος στο Ποντιφικό Θεολογικό Ινστιτούτο «Ιωάννης Παύλος Β’» για τον Γάμο και τις Επιστήμες της Οικογένειας, ο πάπας Φραγκίσκος τονίζει την ανάγκη η Εκκλησία αλλά και η Πολιτεία «να ακούσουν και να στηρίξουν τις οικογένειες» […]