22 Ιανουαρίου 2025
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ένας έλληνας Αβάς σε αβαείο της Β. Ιταλίας

 

Στην καρδιά της βιομηχανικής Ιταλίας, στην πόλη Seregno της περιφέρειας του Milano, βρίσκεται το μοναστήρι των Ελαιωνιτών Βενεδικτίνων Μοναχών, που αποτελεί την πνευματική καρδιά της πόλης κι ένα σημείο αναφοράς για τους καθολικούς, και όχι μόνο, της περιοχής.

 

Οι Βενεδικτίνοι μοναχοί αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα και αρχαιότερα μοναχικά Τάγματα της Καθολικής Εκκλησίας και ο ιδρυτής τους ο Άγιος Βενέδικτος θεωρείται ο πατέρας του δυτικού μοναχισμού. Η παρουσία των Βενεδικτίνων μοναχών στην περιοχή του Seregno, ξεκινά πολύ αργότερα, την 1η Αυγούστου 1884, με τον Βενεδικτίνο Dom Mauro Parodi να ιδρύει την πρώτη κοινότητα, που εγκαταστάθηκε προσωρινά στο ορατόριο «San Rocco». Πρόκειται για μία τεταμένη ιστορική περίοδο, όταν η βόρειος Ιταλία τελούσε υπό αυστριακή κατοχή και ο Πατριάρχης Paolo Angelo Ballerini, Αρχιεπίσκοπος του Μιλάνο βρισκόταν εξόριστος από χρόνια. Στις 22 Φεβρουαρίου 1886 αγοράζεται το οικόπεδο πάνω στο οποίο θα κτιστεί η νέα μονή και το 1890 φιλοξενείται η πρώτη κοινότητα. Στις 12 Μαΐου 1892 ο Αρχιεπίσκοπος Ballerini θα θέσει το θεμέλιο λίθο της Εκκλησίας και δύο χρόνια μετά θα ευλογήσει την μοναστηριακή εκκλησία. Στις 23 Οκτωβρίου 1895 ο Μακάριος Andrea Ferrari, Αρχιεπίσκοπος του Μιλάνο, θα καθαγιάσει τον ιερό ναό που λειτουργούν σήμερα οι Βενεδικτίνοι μοναχοί.

 

Έκτοτε, με συνεχείς ανακαινίσεις και επεκτάσεις, το μοναστηριακό αυτό συγκρότημα εξυπηρετεί ποικίλες πνευματικές, πολιτιστικές και κοινωνικές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής. Φημίζεται για το εργαστήριο παραγωγής πολλών ποικιλιών μελιού, γλυκών, ιαματικών αλοιφών, λικέρ κ.ο.κ. που αποτελούν και το βασικό εισόδημά του. Συγχρόνως φημίζεται για την πλούσια βιβλιοθήκη του, ανοιχτή για το κοινό, που φιλοξενεί περισσότερους από 40 χιλιάδες τόμους βιβλίων, ιστορικών εκδόσεων και περιοδικών. Το πνευματικό του κέντρο, στο οποίο δίνονται διαλέξεις και σεμινάρια με βιβλικές μελέτες κ.α. αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό κύτταρο για την πόλη, ενώ λειτουργεί επίσης εργαστήριο εικονογραφίας και εκδοτικός οίκος. Από τις 29 Δεκεμβρίου 2011 προϊστάμενος της Κοινότητας είναι ένας έλληνας, ο dom Leo M. Kiskinis. Μία ομόφωνη εκλογή, από όλους τους συναδέλφους του μοναχούς, έναν μόνο χρόνο μετά την μετάθεσή του στο Seregno, δείγμα της εκτίμησης και του σεβασμού με τον οποίον τον πλαισιώνουν.

 

Ο π. Λέων, κατάγεται από την πόλη της Λάρισας, όπου γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια. Σπούδασε στο Α.Π.Θ. και εργάστηκε στη μέση εκπαίδευση. Από μικρός ένιωσε μια ιδιαίτερη κλήση προς τον καθολικό μοναχισμό, εισήλθε στο Τάγμα των Ελαιωνιτών Βενεδικτίνων μοναχών, και αφού ολοκλήρωσε τις θεολογικές του σπουδές, έδωσε τους μοναχικούς τους όρκους στις 14 Φεβρουαρίου 2010, στη Μπολόνια της Ιταλίας. Χειροτονήθηκε διάκονος στις 28 Νοεμβρίου 2010, στον Καθολικό Καθεδρικό Ναό της Θεσσαλονίκης, από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κερκύρας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Τοποτηρητή του Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης π. Ιωάννη Σπιτέρη. Ο π. Λέων θέλησε να λάβει την ιερατική χειροτονία στην Ελλάδα, ως μαρτυρία για τους νέους και όλους εκείνους που αναζητούν το θέλημα του Θεού στη ζωή τους. Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011, σε μία λαμπρή τελετή, έλαβε στον Καθεδρικό Ναό της Κέρκυρας, από τα χέρια του Σεβασμιοτάτου Ιωάννη, την ιερατική του χειροτονία.

Η κοινότητα στο Seregno, στην οποία προΐσταται ο π. Λέων, αποτελείται από 15 περίπου μοναχούς, οι περισσότεροι των οποίων είναι αρκετά νέοι. Η ζωή τους υπακούει στους αυστηρούς κανόνες του μοναχικού κανονισμού του Αγίου Βενέδικτου «ora, lege et labora». Η μέρα των μοναχών ξεκινάει νωρίς, στις 05:30’ με την ψαλτή γρηγοριανή ακολουθία, συνήθως στα λατινικά. Όλη την ημέρα τελούνται τρεις τακτικές Θ. Λειτουργίες και ο εσπερινός, ανοιχτές για τον κόσμο που έρχεται κατά δεκάδες για να απολαύσει τις παλαιές κατανυκτικές ψαλμωδίες του γρηγοριανού μέλους. Επίσης, όλη σχεδόν την ημέρα, τρεις ιερομόναχοι ακούν τις εξομολογήσεις των πιστών που έρχονται από όλη την περιφέρεια ζητώντας μία πνευματική καθοδήγηση.

Κάθε Δευτέρα, από τις 21:00 έως τις 23:00, οργανώνεται μία σειρά διαλέξεων με στόχο τη θεολογική και θρησκευτική επιμόρφωση των πιστών, την οποία παρακολουθούν, κάθε φορά, κατά μέσο όρο 100 περίπου άτομα. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο π. Λέων προσκάλεσε τον Επίσκοπό μας στις 16 Φεβρουαρίου να μιλήσει σε ένα μεγάλο ακροατήριο για την σχέση ορθόδοξων και καθολικών στην Ελλάδα και τις προσπάθειες προσέγγισης μέσα από τον επίσημο θεολογικό διάλογο, αλλά και με αφορμή την επέτειο 50 χρόνων από την έναρξη της Β΄ Βατικανής Συνόδου, για το πώς αντιμετώπισε και έκρινε η ορθόδοξη Εκκλησία αυτό το σπουδαίο ιστορικό γεγονός. Το ακροατήριο έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον κι εκτός από τις ερωτήσεις για το θέμα αυτό θέλησαν να μάθουν για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, για το πώς τις αντιμετωπίζει η καθολική εκκλησία και οι πιστοί της, αλλά και για τις αντιδράσεις της ορθόδοξης ιεραρχίας σχετικά με την πρόσφατη παραίτηση της Α.Α. του Πάπα Βενεδίκτου.

Ο π. Λέων, αν και μακριά από τη χώρα του, δεν την ξεχνά ποτέ και είναι πολύτιμη η βοήθεια και οι συμβουλές που άφθονα και αφιλόκερδα προσφέρει, τόσο στην Ιερά μας Σύνοδο, όσο κυρίως στη Λειτουργική της Επιτροπή. Εμείς να του ευχηθούμε να’ ναι πάντα γερός και δυνατός για να συνεχίζει την όμορφη αυτή μαρτυρία και αποστολή του.

Σ.

Προηγούμενο Άρθρο

Ο Γρατιανουπόλεως κ. Δημήτριος στην Αιθιοπία και την Αίγυπτο

Επόμενο Άρθρο

Πέρα από τους προφήτες

You might be interested in …

Ο Επίσκοπος ως ορατό σημείο ενότητας στην Εκκλησία

    ΕΙΣΑΓΩΓΗ   Με την ευκαιρία της εκλογής του διαδόχου μου θα ήθελα να μοιραστώ με όλους εκείνους που διαβάζουν τα κείμενα μου, μέρος ενός άρθρου μου που αφορά ένα θέμα το οποίο με […]