20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Έφυγε από τη ζωή ο αδελφός Νικόλαος Πρίντεζης

Σε κλίμα συγκίνησης, οι Αδελφοί των Χριστιανικών Σχολών «Δελασάλ» είπαν το ύστατο χαίρε στον Αδελφό Νικόλαο Πρίντεζη, στο παρεκκλήσιο του Καθολικού Κοιμητηρίου στην Ερμούπολη της Σύρου, όπου εψάλη η εξόδιος ακολουθία.

Σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου, διεύθυνση, εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς, απόφοιτοι, οι γενικοί διευθυντές των λασαλιανών σχολείων της Αθήνας, η οικογένεια του εκλιπόντος, συγγενείς, φίλοι και πλήθος κόσμου αποχαιρέτησαν τον αγαπητό σε όλους Αδελφό Νίκο.

Την κηδεία τέλεσαν ο σεβασμ. Νικόλαος Πρίντεζης και ο σεβασμ. Σεβαστιανός Ροσσολάτος, ενώ συμμετείχε σχεδόν ολόκληρος ο κλήρος του νησιού.

Ο Frère Nicolas-Antoine Printézis (κατά κόσμον Νικόλαος Πρίντεζης) γεννήθηκε στον Φοίνικα της Σύρου το 1942. Πέρασε τα μαθητικά του χρόνια σε σχολεία των Αδελφών στη Σύρο, στη Θεσσαλονίκη και στη Γαλλία. Ασπάστηκε τον μοναχικό βίο το 1961. Τα πρώτα 19 χρόνια εργάστηκε στη Σύρο, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά.

Από πολύ μικρός, όμως, επιθυμούσε να γίνει ιεραπόστολος. Την επιθυμία του αυτή, αρχικά, την εξέφρασε πρώτα στη μητέρα του και, στη συνέχεια, στους ανωτέρους του, όταν έγινε μοναχός.

Το ιεραποστολικό του έργο και η προσφορά του σε νέους και ενήλικες σε διάφορες χώρες της Αφρικής και της Κεντρικής Αμερικής διήρκεσε 30 ολόκληρα χρόνια! Ξεκίνησε το 1982 στο Καμερούν, όπου εργάστηκε 16 χρόνια στην υλοποίηση ενός αναπτυξιακού ευρωπαϊκού προγράμματος που αφορούσε τη μετεγκατάσταση χιλίων οικογενειών. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος ίδρυσε μικρά χωριά, σχολεία, εκκλησίες και ιατρικά κέντρα.

Στη συνέχεια, εργάστηκε δυο χρόνια στη Μπουρκίνα-Φάσο. Κατόπιν, αλλά τρία χρόνια στο Τσαντ. Επέστρεψε για άλλη μια χρόνια στο Καμερούν. Από το 2004 έως και το 2008 εργάστηκε στο Τζιμπουτί ως υπεύθυνος εύρεσης εργασίας σε νέους τεχνίτες.

Επέστρεψε στην Ελλάδα και παρέμεινε στην Κοινότητα των Frères στη Θεσσαλονίκη. Το 2010 εστάλη στην Αϊτή, για να βοηθήσει το έργο των Frères που είχε πληγεί από τον σεισμό των 7 βαθμών και είχε στοιχίσει στη χώρα τη ζωή σε πάνω από 200.000 κατοίκους.

Μετά από τέσσερα χρόνια αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Ελλάδα, γιατί έπεσε θύμα ένοπλης ληστείας. Στη Σύρο, εργάστηκε άλλα τέσσερα χρόνια, προσφέροντας διάφορες υπηρεσίες. Ζήτησε και έλαβε μετάθεση για την Besançon σε οίκο ευγηρίας, στον οποίο έζησε μια τριετία. Από το 2022 επέστρεψε στην πατρίδα του τη Σύρο μέχρι τον θάνατό του.

Ο Fr. Νίκος αφιέρωσε όλη του τη ζωή υπηρετώντας τη λασαλιανή αποστολή ουσιαστικά και βιωματικά, ιδιαίτερα με την προσφορά του, επί πολλές δεκαετίες, στις ιεραποστολές. Προσέφερε, με αγάπη και ζήλο τις υπηρεσίες του στους πιο αναγκεμένους συνανθρώπους του, ακολουθώντας πιστά με το παράδειγμά του τις αρχές και αξίες του αγίου Ιωάννη-Βαπτιστή Δελασάλ. Ξεχωριστή ήταν η αγάπη του στα παιδιά, στο πρόσωπο των οποίων έβλεπε τον Ιησού Χριστό.

Χαρακτηριστική ήταν η καθημερινή παρουσία του στην πρωινή προσευχή του σχολείου της Σύρου, η βοήθεια και η στήριξη που παρείχε στους συναδέλφους όλων των σχολείων μας, καθώς και η ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων στον εθελοντισμό και στην προσφορά στον κάθε άνθρωπο, κυρίως στον πιο αδύναμο.

Η κοινωνία της Σύρου, και κυρίως της ιδιαίτερης πατρίδας του, του Φοίνικα, πενθεί για την απώλεια ενός αληθινού Χριστιανού, ο οποίος έκανε πράξη τη χριστιανική διδασκαλία στη ζωή του.

Ο ελεήμων Θεός ας τον αναπαύσει στην αιώνια ειρήνη και αγάπη Του και ας δίνει δύναμη και παρηγοριά στους οικείους του και στους Frères, με τους οποίους μοιράστηκε τη μοναστική του κλήση.

Οι Αδελφοί των Χριστιανικών Σχολών Δελασάλ

Προηγούμενο Άρθρο

Το τέλος του Χριστιανισμού;

Επόμενο Άρθρο

Ημερίδα Μαριανής Επιμόρφωσης για τα Διευθυντικά Στελέχη των Λεοντείων Σχολών

You might be interested in …

ex_pin2011

ΠΗΝ 2011 : Μαρτυρία των πέντε νέων της Ελληνικής Καθολικής Εξαρχίας

Στο ταξίδι αυτό ξεκινήσαμε, 186 άτομα – από τα οποία πέντε από την Ελληνική Καθολική Εξαρχία), γεμάτα ανυπομονησία, χαρά και αισιοδοξία. Για μένα, ήταν η δεύτερη φορά που συμμετείχα σε Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας και ήμουν […]

Πανελλήνιο Σεμινάριο Εμψυχωτών Νεολαίας

Το Σαββατοκύριακο, 8 και 9 Μαρτίου 2014, διεξήχθη στην Ιερά Μονή Παμμακαρίστου Θεοτόκου στην Κηφισιά, το επιμορφωτικό Σεμινάριο Εμψυχωτών Νεολαίας της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, για το έτος 2013-2014. Δύο ήταν οι επιδιωκόμενοι στόχοι του: […]

Με μια ζεστή γιορτινή βραδιά έκλεισε στις 17/12, ο κύκλος εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» για το 2023

ΑΝΩ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2023  Με μια ζεστή γιορτινή βραδιά έκλεισε την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, ο κύκλος εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» για το 2023. Αψηφώντας τον δυνατό αέρα και την παγωνιά, το φιλόμουσο κοινό […]