9 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ημερίδα Μαριανής Επιμόρφωσης για τα Διευθυντικά Στελέχη των Λεοντείων Σχολών

Το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Λεοντείου Σχολής Αθηνών Ημερίδα Επιμόρφωσης για τα Διευθυντικά Στελέχη των δύο Λεοντείων. Η επιμόρφωση εστίαζε στο θέμα της ηγεσίας σε ένα Μαριανό Σχολείο, το οποίο έχει σημαντική πνευματική κληρονομιά, ιδιαίτερο εκπαιδευτικό χαρακτήρα και σπουδαία χριστιανική – παιδαγωγική αποστολή. Στην εν λόγω Ημερίδα έλαβαν μέρος οι Μαριανοί Αδελφοί, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Μαριανού Οργανισμού, τα μέλη των Συμβουλίων Διεύθυνσης, οι Διευθυντές και Υποδιευθυντές των Μονάδων και τα μέλη της Επιτροπής Μαριανής Επιμόρφωσης της Λεοντείου Σχολής Αθηνών και της Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης.

Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο αδ. Benjamin Consigli, ο οποίος είναι μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Μαριανής Αδελφότητας και έχει μεγάλη ακαδημαϊκή εξειδίκευση, αλλά και πρακτική εμπειρία στο ζήτημα της διοίκησης των μαριανών σχολείων. Η εισήγησή του είχε τον τίτλο «Ο ηρωικός ηγέτης» και αναφερόταν στις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν στη σημερινή εποχή όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης στα σχολεία μας, στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μαριανού – χριστιανικού τρόπου ηγεσίας, καθώς και στις αρχές και αξίες που οφείλει να πρεσβεύει και να μεταδίδει κάθε μαριανός ηγέτης μέσα από το προσωπικό του παράδειγμα.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του αδελφού Benjamin Consigli, ο μαριανός τρόπος ηγεσίας έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: «Η προφητική ηγεσία της διακονίας είναι ως μια συνεχή διαδικασία, που χαρακτηρίζεται από μια συνειδητή επιλογή να “διακονούμε και να διακονούμε πρώτοι”. Αυτός ο τρόπος ηγεσίας μάς εμπνέει, προκειμένου να δημιουργούμε κοινότητες [..]. Μας καλεί να ηγούμαστε με ένα αίσθημα υπερβατικότητας. Μας εμπνέει, ώστε να καλλιεργούμε το όραμα και τις αξίες μας. Μας παρακινεί να επικοινωνούμε, να είμαστε ευέλικτοι και προσαρμόσιμοι, καθώς και να ενδιαφερόμαστε για τις πραγματικότητες κάθε τόπου. Αυτό είναι το όραμά μας ως ηγέτες»i.

Η επιμόρφωση αυτή ήταν ιδιαίτερα γόνιμη για όλα εκείνα τα πρόσωπα που ασκούν την ιδιαίτερη αποστολή της ηγεσίας και της διοίκησης στα μαριανά εκπαιδευτήρια στην Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο όλοι εμείς, που αισθανόμαστε συνεχιστές του έργου του Αγίου Μαρκελλίνου Champagnat, μπορέσαμε, για μια ακόμα φορά, να εμβαθύνουμε στην αποστολή της μετάδοσης των χριστιανικών αξιών στα παιδιά και στους νέους, να συνειδητοποιήσουμε τις προκλήσεις της εποχής μας και τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας, ώστε να στραφούμε προς το μέλλον με ελπίδα και αισιοδοξία.

i Marist voices – Br. Benjamin L. Consigli, General Councilor & Br. Luis Carlos Gutiérrez, Vicar General: «Introduction to Servant and Prophetic Leadership: Call and Purpose»

Προηγούμενο Άρθρο

Έφυγε από τη ζωή ο αδελφός Νικόλαος Πρίντεζης

Επόμενο Άρθρο

8ο Άρθρο για την Συνθετική Έκθεση της Συνόδου 2023, του σεβασμ. Σεβαστιανού

You might be interested in …

Μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Το μήνυμα σε μετάφραση Αθήνα, 20 Μαρτίου 2021 Κυρία Πρόεδρε, Με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της Ελληνικής Δημοκρατίας, που εορτάζεται στις 25 Μαρτίου, έχω την τιμή να διαβιβάσω στην Εξοχότητά Σας το ακόλουθο μήνυμα […]

Διεθνές Συνέδριο «Οι Γυναίκες μιλούν, αντιδρούν στη βία και ελπίζουν»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ 19-20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 «Οι Γυναίκες μιλούν, αντιδρούν στη βία και ελπίζουν» Πραγματικότητα και Προοπτικές ΚΥΡΙΑΚΗ 19/3 Αίθουσα Τελετών Δημαρχιακού Μεγάρου Αθηνών 17.30 – 17.45 Προσέλευση με ατομικές προσκλήσεις 17.45- 18.30 Χαιρετισμοί Κήρυξη […]

Αντώνιος Σιγάλας (1890-1981): Δικαίωση 77 χρόνια μετά από το Α.Π.Θ

Οι περισσότεροι Χριστιανοί Καθολικοί και ιδιαίτερα οι Συριανοί (καθότι γεννήθηκε στην Άνω Σύρο) έχουμε ακούσει το όνομα του καθολικού καθηγητή Αντωνίου Σιγάλα, από δημοσιεύσεις του ιστορικού Μάρκου Ρούσσου–Μηλιδώνη. Αυτές τις μέρες όλη η Ελλάδα είχε […]