31 Ιουλίου 2026
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

«Αγαπώ στην Αμερική το πνεύμα της ελευθερίας και το ότι υποδέχθηκε ανθρώπους από όλο τον κόσμο»

Το πνεύμα της ελευθερίας, η δυνατότητα που παρέχεται σε κάθε άνθρωπο να προοδεύσει και το γεγονός ότι, επί γενεές, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσκάλεσαν ανθρώπους από κάθε γωνιά της γης να καταστούν μέλη ενός ενιαίου λαού, αποτελούν, κατά τον Πάπα Λέοντα ΙΔ΄, το βαθύτερο γνώρισμα της πατρίδας του. Αυτό αναδεικνύεται από τη συνέντευξη που παραχώρησε στα τηλεοπτικά δίκτυα NBC και Telemundo, μετά την θρησκευτική εκδήλωση «Ύμνος της Ειρήνης», η οποία πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουλίου στο Borgo Laudato si’, στους Ποντιφικούς Κήπους του Castel Gandolfo, με τη συμμετοχή του Andrea Bocelli και της χορωδίας ABF Voices.

Ο Άγιος Πατέρας εξέφρασε επίσης την επιθυμία του να επισκεφθεί εκ νέου τη γενέτειρά του, ενώ αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στο ζήτημα της μετανάστευσης, προτρέποντας τους μετανάστες να μην απολέσουν την ελπίδα τους και να διάγουν τον βίο τους με τάξη και υπευθυνότητα.

Να διδαχθούμε από τα παιδιά

Παιδιά προερχόμενα από διάφορες χώρες και διαφορετικές θρησκευτικές παραδόσεις ενώθηκαν μέσα από τη μουσική και το τραγούδι. Η προσευχητική αυτή συνάντηση αποτέλεσε, σύμφωνα με τον Ποντίφικα, πρόσκληση να υπερβούμε όσα μας χωρίζουν και να ανακαλύψουμε την ομορφιά που αναδύεται όταν αναγνωρίζουμε τον πλούτο κάθε ανθρώπινου προσώπου, αφού όλοι είναι πλασμένοι κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν του Θεού.

Ο Λέων ΙΔ΄ αναφέρθηκε ακόμη στις προσευχές των παιδιών, τα οποία απηύθυναν προς τους ενηλίκους ένα ερώτημα τόσο απλό όσο και βαθύ:

«Γιατί υπάρχει πόλεμος και όχι ειρήνη; Γιατί υπάρχει μίσος και όχι αγάπη;».

«Πιστεύω ότι τα παιδιά έχουν πολλά να μας διδάξουν. Οφείλουμε να ανακαλύψουμε εκ νέου τις θεμελιώδεις αξίες και τον θησαυρό που φέρει κάθε ανθρώπινο πρόσωπο· το γεγονός ότι όλοι είμαστε αδελφοί και αδελφές και ότι όλοι μπορούμε να συμβάλουμε στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας που αγαπά και επιδιώκει την ειρήνη, η οποία υποδέχεται τον πλησίον, παρά τις διαφορές που ενδέχεται να υπάρχουν. Εάν όλοι συνεργασθούμε για την οικοδόμηση της ειρήνης, είναι δυνατόν να υπερβούμε τις καταστάσεις που γεννούν τη σύγκρουση και το μίσος».

Ποιμένας της καθολικής Εκκλησίας

Ερωτηθείς σχετικά με το γεγονός ότι είναι ο πρώτος Πάπας καταγόμενος από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο Επίσκοπος Ρώμης απάντησε:

«Αντιλαμβάνομαι πρωτίστως τον εαυτό μου ως τον Πάπα, ο οποίος, κατά σύμπτωση, είναι Αμερικανός».

Με τη δήλωση αυτή δεν επιθυμεί να υποβαθμίσει την αγάπη που τρέφει για την πατρίδα του, αλλά να υπογραμμίσει ότι η αποστολή του είναι να υπηρετεί ως Ποιμένας της Καθολικής Εκκλησίας, απευθυνόμενος σε όλους τους λαούς και σε κάθε άνθρωπο.

«Με αυτή τη σειρά αντιλαμβάνομαι τα πράγματα. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζω ότι τόσο για εμένα όσο και για τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως φάνηκε από την ανταπόκριση μετά την εκλογή μου στις 8 Μαΐου, το γεγονός ότι εξελέγην ως ο πρώτος Αμερικανός Πάπας έχει ιδιαίτερη σημασία».

Το πνεύμα της ελευθερίας

Στην ερώτηση τι είναι εκείνο που αγαπά περισσότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Λέων ΙΔ΄ απάντησε ότι εκείνο που εκτιμά πρωτίστως είναι οι θεμελιώδεις αρχές πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η χώρα.

«Εκείνο που αντιπροσωπεύει η Αμερική είναι το πνεύμα της ελευθερίας, το πνεύμα των ευκαιριών και το γεγονός ότι, επί γενεές, κάλεσε ανθρώπους από ολόκληρο τον κόσμο να γίνουν μέρος του αμερικανικού έθνους».

Ο πλούτος της αμερικανικής κοινωνίας

Ο Ποντίφικας υπενθύμισε ότι από την πλευρά των παππούδων του κατάγεται από οικογένεια μεταναστών, ενώ από τη μητρική του καταγωγή υπάρχουν πρόγονοι που υπήρξαν τόσο δούλοι όσο και ιδιοκτήτες δούλων.

«Η ιστορία αυτή της ανάπτυξης και της συνύπαρξης με βοηθάει να αναγνωρίζω ότι αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πηγές πλούτου των Ηνωμένων Πολιτειών. Και εξακολουθώ να υποστηρίζω τις αρχές που, επί τόσες δεκαετίες, συγκρότησαν την αμερικανική ταυτότητα και θα εξακολουθήσουν να την εμπνέουν».

«Θα με δείτε εκεί»

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επίσκεψης στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Άγιος Πατέρας εξέφρασε την ελπίδα να πραγματοποιηθεί σύντομα, ώστε να ενισχύσει με την παρουσία του το μήνυμα της ειρήνης, της αγάπης και της αδελφοσύνης.

«Θα με δείτε εκεί. Μάλιστα, σήμερα εξετάζαμε το πρόγραμμα των προσεχών δύο ετών. Δεν υπάρχει ακόμη κάποια οριστική απόφαση, αλλά ειλικρινά ελπίζω ότι θα μπορέσω να μεταβώ εκεί σύντομα».

«Οι μετανάστες να μην χάσουν την ελπίδα»

Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο Πάπας απηύθυνε ιδιαίτερο μήνυμα προς τους μετανάστες:

«Μην απολέσετε την ελπίδα. Προσπαθήστε να ζείτε με τάξη και υπευθυνότητα. Είναι αλήθεια ότι μια κοινωνία δεν μπορεί να οικοδομηθεί επάνω στην παραβατικότητα και το έγκλημα. Γι’ αυτό καλούμαστε όλοι να μάθουμε να ζούμε ειρηνικά, έχοντας πάντοτε το θάρρος και την ελπίδα που μας στηρίζουν και μας οδηγούν προς το αγαθό».

ΠΗΓΗ: Vatican news

                 +Νικόλαος,
Αρχιεπίσκοπος, πρώην Νάξου-Τήνου κλπ.

Προηγούμενο Άρθρο

Η διάκριση πνευμάτων κατά τον Άγιο Ιγνάτιο Λογιόλα

You might be interested in …

ΗΠΑ: Οι τρεις Δομινικανίδες Αδελφές που πάλεψαν για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα…

Σε μια εποχή που ακούμε «ωραίες ιστορίες» για βομβαρδισμό πυρηνικών εγκαταστάσεων και καταστροφή τους, χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα, επιτρέψτε μου την αναφορά σε 3 αμερικανίδες από το Μίσιγκαν, που εντάχθηκαν στο Τάγμα των Δομινικανίδων μοναζουσών, […]

Ο Νέος προκαθήμενος της  Καθολικής Βυζαντινής Ουκρανικής Εκκλησίας

Ο Σεβασμιότατος Sviatoslav Schevchuk είναι ο νέος Μείζων Αρχιεπίσκοπος  Κιέβου-Χαλίτς (Archiepiscopus Maior), προκαθήμενος  της Ελληνορρύθμου Καθολικής Εκκλησίας της Ουκρανίας, και προσφωνείται με τον τίτλο «Μακαριότατος». Εξελέγη στις 23 Μαρτίου 2011 από την Ιερά Σύνοδο της […]