19 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Αδελφοποίηση Εκκλησιαστικών Αρχείων

Μια ασυνήθιστη και εντελώς πρωτότυπη αδελφοποίηση ζήσαμε στις 12 Νοεμβρίου 2012 στην Αθήνα.  Σε κλίμα αδελφοσύνης και χαράς έγινε το δεύτερο μέρος της απλής αλλά γεμάτης νόημα τελετής μεταξύ του Αρχείου της Καθολικής Εκκλησίας Νάξου-Τήνου και του Ελληνικού Ιστορικού Ευαγγελικού Αρχείου. Το πρώτο μέρος είχε λάβει χώρα στην Ξινάρα της Τήνου τον περασμένο Ιούλιο.

Τίμησαν με την παρουσία τους οι Σεβασμιότατοι: Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου π. Νικόλαος Πρίντεζης, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών π. Νικόλαος Φώσκολος και Κερκύρας π. Ιωάννης Σπιτέρης. Καθώς και οι αιδέσιμοι κ. Μελέτιος Μελετιάδης πρόεδρος της Συνόδου των Ευαγγελικών Εκκλησιών, κ. Παναγιώτης Κανταρτζής πάστορας της Α΄ Ευαγγελικής Εκκλησίας, κ. Γεώργιος Αδάμ πάστορας της Β΄ Ευαγγελικής Εκκλησίας και βεβαίως οι υπεύθυνοι και πρωτεργάτες των Αρχείων π. Μάρκος Φώσκολος και ο κ. Γιάννης Τσεβάς αντίστοιχα. Στην τελετή παραβρέθηκαν επίσης καθολικοί ιερείς και πιστοί των δύο δογμάτων.

Ο χαιρετισμός που απηύθυναν ο αιδ. Μελέτιος Μελετιάδης και ο σεβ. π. Νικόλαος Νάξου-Τήνου εμπνεόμενοι από το ίδιο ευαγγελικό πνεύμα τόνισαν το «πόσο καλό είναι τα αδέλφια να είναι μαζί»  και είχαν  κεντρικό μήνυμα ότι οι όποιες δογματικές διαφορές ή αντιθέσεις δεν πρέπει να λειτουργούν αποτρεπτικά αλλά να υπερισχύει η αγάπη του Χριστού η οποία «συνέχει ημάς».

Ο π. Σεβαστιανός Φρέρης παρουσίασε στοιχεία από την πρόσφατη ιστορία της καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα ενώ ο κ. Γιάννης Τσεβάς έκανε μια σύντομη περίληψη της ιστορίας της διαμαρτύρησης και ειδικά της διαμαρτυρόμενης Εκκλησίας στην Ελλάδα. Κατόπιν ο π. Μάρκος Φώσκολος, ως υπεύθυνος του Αποστολικού Κέντρου Πίστη και Πολιτισμός, μέρος του οποίου είναι το Αρχείο, αναφέρθηκε στην οργάνωση και επέκταση αυτού του ζωντανού οργανισμού. Και ανάλογα η κ. Έρση Αντωνιάδου παρουσίασε το Ελληνικό Ιστορικό Ευαγγελικό Αρχείο που περιέχει μια συλλογή εγγράφων, αρχείων, βιβλίων, φωτογραφιών από τη ζωή της Εκκλησίας, καθώς και μουσικών οργάνων όπως αρμόνιων που συνοδεύουν τη προσευχή και είναι στενά συνδεδεμένα με την ιστορία της Ευαγγελικής Εκκλησίας.

Από μια τέτοια τελετή δεν ήταν δυνατόν να λείψει η ακολουθία του Λόγου με την ανάγνωση του εδαφίου 12,14 της Εξόδου που αναφέρεται στην ανάμνηση  του Πάσχα των Εβραίων, για το οποίο μίλησε ο π. Φραγκίσκος Βιδάλης εφημέριος στην ποιμαντική ενότητα Στενής της Τήνου, ενώ για το εδάφιο 1, 12-15 της Β’ Επιστολής του αποστόλου Πέτρου, που μιλά επίσης για την ανάμνηση ως προς εκείνα που δεν πρέπει να ξεχνάμε, ο αιδέσιμος  Παναγιώτης Κανταρτζής υπογράμμισε ότι «όσο θυμόμαστε μπορούμε και να ελπίζουμε».

Την εκδήλωση πλαισίωσαν οι μελωδικοί ύμνοι της πολυφωνικής μικτής χορωδίας με τη διεύθυνση της κ. Λένας Λάντρου, συμβάλλοντας στο κλίμα προσευχής και ψυχικής ανάτασης.

Δόθηκε η ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να θαυμάσουν 10 παλαιά αντίτυπα της Αγίας Γραφής που οι Διαμαρτυρόμενοι έχουν εκδώσει στην ελληνική γλώσσα και που παραχωρήθηκαν γι’ αυτή την περίσταση από την βιβλιοθήκη της Τήνου.

Αυτή η μοναδική στο είδος της τελετή δεν τόνωσε μόνον το πνεύμα αγάπης που πρέπει να διέπει τις σχέσεις μας παρά τις μικρές ή μεγάλες θεολογικές διαφορές, αλλά μας έκανε να ευχηθούμε ώστε παρόμοιες εκδηλώσεις να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν και με άλλους ευρύτερους φορείς της πατρίδας μας.

σ*. φ.

Προηγούμενο Άρθρο

Αγίων Ζαχαρία και Ελισάβετ στην Καλλονή Τήνου

Επόμενο Άρθρο

Ειδήσεις από το Βικαριάτο Θεσσαλονίκης

You might be interested in …

Πασχαλινό μήνυμα του σεβ. Ιωσήφ, Αρχιεπισκόπου Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου [2024]

Αγαπητοί μου Αδελφοί, Χριστός Ανέστη! Ο Θεός της καλοσύνης νίκησε την κακία των ανθρώπων που σκορπούν πόνο. Ο Θεός της ζωής νίκησε τον θάνατο και προσφέρει τη νέα ζωή σε όποιον πιστεύει και ταυτίζει τη […]

Πανηγύρισε ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας του Ροδαρίου στην Ξινάρα της Τήνου

Η τοπική Εκκλησία της Τήνου εόρτασε με επισημότητα την Προστάτισσά της, Παναγία του Ροδαρίου, την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου, όπως γίνεται από παράδοση. Την παραμονή τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός από το Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπό μας Πατέρα Νικόλαο […]