22 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ειδήσεις από το Βικαριάτο Θεσσαλονίκης

Κατά την τακτική ποιμαντική του επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012, ημέρα που γιόρτασε η πόλη τον Πολιούχο Άγιο Δημήτριο, ο επίσκοπός μας σεβ. Ιωάννης είχε μια συνάντηση με τους νέους, με τους οποίους τέλεσε την Θεία Ευχαριστία. Στη συνέχεια, είχαν την ευκαιρία να εκδράμουν μαζί προς την πανέμορφη πόλη της Καστοριάς και τις λίμνες των Πρεσπών, όπου και είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν  τα εκεί ερείπια των βυζαντινών Ναών στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου. Τόσο κατά τη διάρκεια της Θείας Ευχαριστίας όσο και κατά την εκδρομή, έγινε συζήτηση και αναφορά στις δράσεις της νεολαίας, μέσα στο πλαίσιο του Έτους της Πίστης.

Έναρξη του Έτους της Πίστεως

Η επίσημη έναρξη του Έτους της Πίστεως για το Αποστολικό Βικαριάτο της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε με μία μικρή καθυστέρηση, λόγω των λοιπών ανειλημμένων υποχρεώσεων του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου μας στις άλλες περιοχές της διακονίας του. Η τελετή έναρξης συνέπεσε με την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, αλλά και με την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και παρά την πληθώρα των παράλληλων εκδηλώσεων, οι πιστοί μας γέμισαν τον Καθεδρικό μας Ναό του Αποστολικού Βικαριάτου, όπου είχαμε την ευκαιρία να προσευχηθούμε για την πατρίδα μας και κυρίως να ευχαριστήσουμε το Θεό για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης μας.

Μολονότι η Καθολική Εκκλησία της Θεσσαλονίκης, στην πάροδο αυτών των χρόνων, έχει προσφέρει σημαντικά στην κοινωνική, εκπαιδευτική κ.α. ζωή του τόπου,  με τα σχολεία των Αδελφών του Ελέους και των Αδελφών των Χριστιανικών Σχολών, με το Νοσοκομείο του Αγίου Παύλου, με την περίθαλψη των τραυματιών και των προσφύγων κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών και των Παγκοσμίων Πολέμων και της Μικρασιατικής Καταστροφής, αγνοήθηκε ως συνήθως από τους περισσότερους φορείς της πόλης. Παρ’ όλ’ αυτά, όπως ανέφερε και ο Επίσκοπος στο κήρυγμά του, «παραμείναμε ταπεινά στην υπηρεσία αυτής της πόλης τα 100 χρόνια που πέρασαν και το ίδιο ταπεινά θα παραμείνουμε και για όλα όσα θα ακολουθήσουν, ανοίγοντας διάπλατα τις καρδιές μας στους χιλιάδες ημεδαπούς και φιλοξενούμενους αδελφούς μας, που κάθε Κυριακή πλημμυρίζουν τις Εκκλησίες μας. Μία παρουσία που εξυπηρετεί για γενιές την πόλη της Θεσσαλονίκης, διακονώντας ανεξαρτήτως όλους τους κατοίκους της». Με τις πενιχρές μας οικονομικές δυνατότητες, μη έχοντας από κανέναν δημόσιο φορέα την παραμικρή ενίσχυση, θα εξακολουθήσουμε να υπηρετούμε την πόλη μας με τις αδελφότητες και τη φιλανθρωπική μας οργάνωση «Κάριτας», αλλά και με το κέντρο κακοποιημένων γυναικών που διαχειρίζονται οι Αδελφές Ιεραπόστολοι της Αγάπης.

Σ’ ότι αφορά την έναρξη της τελετής για το Έτος της Πίστεως, λόγω της δυνατής βροχής, κάποιες από τις εκδηλώσεις δεν μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν όπως τις είχαμε σχεδιάσει. Το κεντρικό σημείο πάντως της τελετής ήταν ο Λόγος του Θεού και η Ευχαριστία, καθώς και η ενθρόνιση μίας μεγάλης βυζαντινής εικόνας του Χριστού Διδάσκαλου που θα παραμείνει εκτεθειμένη για προσκύνημα καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του αφιερωμένου Έτους, αλλά και θα λιβανίζεται κατά τη διάρκεια των ιερών ακολουθιών και Λειτουργιών. Η εικόνα αυτή άνοιξε την πομπή των ιερέων προς το Ναό και ο Επίσκοπος, με απλά λόγια, εξήγησε στους πιστούς την σημασία της πίστεως, βασιζόμενος κυρίως στα Αναγνώσματα της ημέρας (Πέτρος 1, 3-9) και κυρίως στο εδάφιο όπου λέει:


«Εσείς τον αγαπάτε αν και δεν τον έχετε δει και τώρα χωρίς να τον βλέπετε, όμως τον πιστεύετε και γι’ αυτό αισθάνεστε αγαλλίαση και ανέκφραστη και ένδοξη χαρά, ενώ αποκτάτε τον τελικό σκοπό της πίστεώς σας, που είναι η σωτηρία των ψυχών σας», αλλά και στο κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο 8, 27-30. Ο Επίσκοπος έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην ερώτηση του Χριστού προς τους Αποστόλους «Εσείς ποιος λέτε ότι είμαι;» και στην απάντησή του Πέτρου «Εσύ είσαι ο Χριστός». Κάλεσε στη συνέχεια τους πιστούς όλον αυτόν τον χρόνο, αλλά και σε όλη τους τη ζωή να είναι πάντοτε σε θέση να απαντήσουν ποιος είναι για αυτούς και για όλους εμάς ο Ιησούς Χριστός, ώστε να παίρνουν τις καταλληλότερες αποφάσεις για τη ζωή τους.

Όλη η τελετή ολοκληρώθηκε με μία αδελφική συνάντηση στην παρακείμενη ενοριακή αίθουσα και για άλλη μία φορά οι πιστοί γέμισαν την σάλα, απολαμβάνοντας το κέρασμα που με πολλή αγάπη είχε προετοιμάσει η νεολαία και τα μέλη του Ενοριακού Συμβουλίου.

Αλλαγές στην Ενορία


Η επίσκεψη του Επισκόπου στη Θεσσαλονίκη συνέπεσε με μία αναγκαία αλλαγή στον ενοριακό τομέα. Ταυτόχρονα με την επίσκεψη του Επισκόπου στη Θεσσαλονίκη, στην πόλη βρέθηκε τόσο ο π. KRYSPIN BANKO,  Έπαρχος των Λαζαριστών της Κρακοβίας στην Πολωνία, πόλη από την οποία προέρχονται οι πολωνοί Λαζαριστές που διακονούν στη βόρειο Ελλάδα, όσο και ο π. ELIE DELPLACE, Έπαρχος του Παρισιού, που ιστορικά υπάγεται η Κοινότητα των Λαζαριστών της Βορείου Ελλάδας. Οι δύο Έπαρχοι παρουσίασαν στον Επίσκοπο την αλλαγή που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Εφημερίου π. Γιάννους και του π. Γεωργίου Όσιακ που αναλαμβάνει εφημέριος στη θέση του και ο Επίσκοπός μας την δέχθηκε σύμφωνα με τους ιερούς Κανόνες του Κανονικού Δικαίου της Εκκλησίας μας. Παρουσίασε στη συνέχεια τον π. Γεώργιο Όσιακ που αναλαμβάνει πλέον στη θέση του π. Γιάννους ο οποίος παραμένει Ηγούμενος της Κοινότητας. Συνάμα θα αναλάβει τα μέχρι πρότινος καθήκοντα του π. Γιώργου για τους καθολικούς της διασποράς και κύρια για την Εκκλησία της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης και της Ξάνθης. Υπεφημέριος ορίστηκε ο π. Αγαπητός ο οποίος και παραμένει λειτουργός της κοινότητος των αγγλοφώνων, ενώ ο π. Μάρεκ Όσιακ συνεχίζει να είναι ο λειτουργός της μεγάλης αλβανόφωνης κοινότητας και υπεύθυνος της Κάριτας Θεσσαλονίκης. Ο Αρχιεπίσκοπος προήδρευσε του ενοριακού συμβουλίου, ενημέρωσε τα μέλη για τις αναγκαίες αυτές αλλαγές, αποδέσμευσε τον π. Γιάννους από τις υποχρεώσεις του στην Ενορία για να ασχοληθεί απρόσκοπτα με τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κοινότητα των Πατέρων Λαζαριστών και τον ευχαρίστησε θερμά για την πλούσια παρακαταθήκη που αφήνει στο νέο εφημέριο και για την πολυετή του προσφορά στην Ενορία.

Ο καινούργιος εφημέριος και υπεφημέριος θα αναλάβουν επίσημα τα καθήκοντά τους το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου έ.τ. με την ευκαιρία της εορτής της Ενορίας για την Πανήγυρη της Αμιάντου Συλλήψεως της Παναγίας.

Προηγούμενο Άρθρο

Αδελφοποίηση Εκκλησιαστικών Αρχείων

Επόμενο Άρθρο

Δέκα οργανώσεις της Κάριτας ενώνουν τις δυνάμεις τους

You might be interested in …

thess_gianitsa_01

Επίσκεψη των νέων Θεσσαλονίκης στα Γιαννιτσά

Οι προσπάθειες των προηγουμένων ετών, ευτυχώς, αποδίδουν καρπούς: Οι νέοι της Θεσσαλονίκης, μετά την ομολογουμένως εντυπωσιακή συμμετοχή τους στην Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας της Μαδρίτης, συγκεντρώνονται φέτος, κάθε Σάββατο, με τη συμμετοχή 20 έως 25 νέων, […]

13 Πανελλήνια Συνάντηση Καθολικής Νεολαίας

Στις 25-27 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η 13η Πανελλήνια Συνάντηση Καθολικής Νεολαίας με θέμα: «Μακάριοι οι ελεήμονες διότι αυτοί θα ελεηθούν» που αποτελεί άλλωστε και το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας που θα λάβει χώρα […]

larisa_aprilios12_1

Πανήγυρη της καθολικής Εκκλησίας της Λάρισας

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ  «ΕΥΣΠΛΑΧΝΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ»  ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ 21 – 22 Απριλίου 2012 Με μεγάλη επισημότητα και συμμετοχή πιστών από την περιοχή της Θεσσαλίας, αλλά και από την Θεσσαλονίκη, […]