20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Αθήνα : Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για την εορτή της ΚΙΚΕΔΕ

kikede

kikedeΤην Δευτέρα 30 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα έγινε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για την εορτή της ΚΙΚΕΔΕ. Στη Λειτουργία προέστη ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος των εν Αθήναις Καθολικών Νικόλαος, ενώ μαζί του συλλειτούργησαν ο π. Απόστολος Βαρθαλίτης, ο π. Γεώργιος Αλτουβάς o Ηγούμενος των Ιησουιτών πατέρων π. Claude Espitalier-Noël καθώς και οι Ιησουίτες Πατέρες Θεόδωρος Κοντίδης, Μιχάλης Ρούσσος και Μάριος Ψάλτης. Στην ομιλία του ο Σεβασμιότατος ανέφερε τα εξής:

 

Η ετήσια εορτή της ΚΙΚΕΔΕ, πριν μας συγκεντρώσει στο Auditorium για τη Στρογγυλή τράπεζα, μας συγκεντρώνει στον οίκο του Κυρίου, γύρω από την Ευχαριστιακή τράπεζά του, για να λατρεύσουμε και να ευχαριστήσουμε τον ίδιο, τιμώντας τους τρεις μεγάλους Ιεράρχες και Πατέρες της Εκκλησίας, Βασίλειο τον Μέγα, Γρηγόριο τον Θεολόγο και Ιωάννη τον Χρυσόστομο, υπό την σκέπη των οποίων έχει τεθεί η ίδια η ΚΙΚΕΔΕ από την ίδρυσή της.

Η σημερινή εορτή, ως εορτή της παιδείας, μας δίνει το έναυσμα να κοιτάξουμε το μεγάλο αυτό θέμα, που αφορά κυρίως στη νέα γενεά, ως προς το μέλλον, αλλά που εξαρτάται από τις παλαιότερες γενεές ως προς το παρελθόν και το παρόν.

Είναι σε όλους μας γνωστό το κατάντημα της παιδείας στη χώρα μας, κυρίως από το τελευταίο τέταρτο του περασμένου αιώνα μέχρι σήμερα.

Όσοι κάθισαν στα θρανία της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας ακόμη και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τα σαράντα περίπου αυτά χρόνια, έγιναν και γίνονται, δυστυχώς ακόμη, πειραματόζωα σχεδίων και συστημάτων συχνά ξεπερασμένων σε άλλες δυτικές χώρες και υιοθετημένων κατόπιν από το δικό μας αρμόδιο Υπουργείο, με αποτέλεσμα να τελειώνουν το κύκλο των σπουδών τους και να μην είναι σε θέση να μιλήσουν και να γράψουν την ελληνική γλώσσα, τα δε τελευταία χρόνια να μην είναι σε θέση ακόμη και να την διαβάσουν!

Επί πλέον, το θέμα της μοριοδοτήσεως για την εισαγωγή στις παιδαγωγικές Ακαδημίες και εν γένει στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα έχει ως επακόλουθο να αναγκάζονται οι φοιτητές να ακολουθούν όχι το επάγγελμα της προτιμήσεώς τους, αλλά εκείνο στο οποίο τους κατατάσσουν τα μόρια. Έτσι έχουμε «θεολόγους» (δηλαδή καθηγητές θρησκευτικών) απίστους (οι οποίοι και το δηλώνουν στους μαθητές τους) και δασκάλους και καθηγητές στυγνούς επαγγελματίες και όχι «λειτουργούς» όπως πρώτα!

Θα έλεγε κανείς ότι το αρμόδιο Υπουργείο και γενικότερα οι Κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών, υπακούοντας σε άλλες δυνάμεις, θέλουν να εξαφανίσουν την ελληνική γλώσσα και την ελληνική παιδεία, παρέχοντας στη νεολαία μόνο κατευθυνόμενες γνώσεις και αδιαφορώντας για τη σωστή ανάπτυξη του νεοέλληνα, ιδιαίτερα σήμερα, στα πλαίσια της Ενωμένης Ευρώπης, όπου ο ανταγωνισμός είναι κάθε μέρα και πιο ωμός.

Ως καθολικοί επιστήμονες και διανοούμενοι, έχετε χρέος να αντισταθείτε σ’ αυτή την κατάπτωση! Ανήκετε σε διάφορα λειτουργήματα και επαγγέλματα. Προσπαθείστε, κατά την εξάσκησή τους, να είστε το αλάτι της γης και το φως του κόσμου!

Η αληθινή πίστη δεν είναι αντίθετη στην αληθινή επιστήμη, διότι τόσο η πίστη όσο και η επιστήμη έχουν την ίδια πηγή: τον προαιώνιο Θεό.

Οι άγιοι, τους οποίους σήμερα τιμούμε, μας το απέδειξαν με τη ζωή και τα έργα τους. Φοίτησαν σε ονομαστές σχολές και είχαν επιφανείς διδασκάλους της εποχής τους (ο Βασίλειος και ο Γρηγόριος σπούδασαν και εδώ, στην Αθήνα). Γνώρισαν την «θύραθεν» επιστήμη, αλλά συγχρόνως υπήρξαν και μαθητές του Αγίου Πνεύματος, γι’ αυτό και μεγαλούργησαν. Βίωσαν τον Χριστιανισμό, ζωή τους υπήρξε ο Χριστός, κι αυτή τη ζωή του Χριστού μετέδωσαν όχι μόνο στους συγχρόνους τους, αλλά σε όλες τις επόμενες γενεές με τα έργα τους και τα συγγράμματά τους.

Χειρίστηκαν θαυμάσια την ελληνική γλώσσα και μέχρι σήμερα τα κείμενα που συνέγραψαν όχι μόνο τόνωσαν και ερμήνευσαν την πίστη, αλλά και πλούτισαν την ελληνική γραμματολογία.

Αν εσείς, μέλη της ΚΙ.Κ.Ε.Δ.Ε. τους έχετε εκλέξει ως ουράνιους Προστάτες σας, μιμηθείτε το παράδειγμά τους.

Σε έναν κόσμο, που συχνά δεν ξέρει πού βαδίζει, δείξετε την οδό του Χριστού. Στους συνανθρώπους που καθημερινά σας πλησιάζουν, είτε ως μαθητές, είτε ως ασθενείς, είτε υπό οποιανδήποτε άλλη ιδιότητα, κι έχουν χάσει την ελπίδα (ιδιαίτερα σήμερα με την ηθική και οικονομική κρίση που μας μαστίζει), με το παράδειγμά σας, σεβόμενοι πάντοτε την ελευθερία τους, βοηθείστε τους να αναζητήσουν και να βρουν Εκείνον που δίνει στον άνθρωπο την πραγματική χαρά, ηρεμία και ειρήνη, Εκείνον που για μας έγινε πτωχός για να πλουτίσουμε εμείς με τη δική του φτώχεια.

Έτσι θα επιτελείτε μέσα στον κόσμο έργο Χριστού και θα εφαρμόζετε στην καθημερινή σας ζωή όσα πριν από μισόν αιώνα δογμάτισε και εξέθεσε η Δευτέρα Σύνοδος του Βατικανού κυρίως στο κείμενο για την «αποστολή των Λαϊκών μέσα στην Εκκλησία» και το μεγάλο αλλά μεστό κείμενο που αναφέρεται στην «Εκκλησία μέσα στο σύγχρονο κόσμο».

Είθε οι Άγιοι Τρεις Ιεράρχες να σας φωτίζουν και να σας διατηρούν υπό την σκέπη τους, για να είσθε και σεις με τη σειρά σας, ως χριστιανοί και καθολικοί, παράδειγμα προς μίμηση, προς όφελος των ανθρώπων που συναντάτε, προς όφελος της Πατρίδας μας και εν γένει της κοινωνίας, την οποία με τον τρόπον αυτό βοηθείτε να έχει μια σωστή εξέλιξη και πρόοδο.

 

 

Προηγούμενο Άρθρο

Αθήνα : Εορτή Αγίας Άγγελας

Επόμενο Άρθρο

Kοπή της Αηβασιλιάτικης πίτας του Συνδέσμου Ελλήνων Καθολικών Σύρου

You might be interested in …

Ι. Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών: Ανακοίνωση Χειροτονίας

Ιερά Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑΣ   Με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι ο  Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών Σεβασμιότατος π. Θεόδωρος Κοντίδης θα χειροτονήσει πρεσβύτερο τον διάκονο π. Παύλο-Ιωάννη Σινιγάλια, που υπηρετεί σήμερα στην Καθολική ενορία […]