18 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Αθήνα: Εγκύκλιος Τεσσαρακοστής

ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΕΛΕΩ, ΘΕΟΥ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ

 

Προς το χριστεπώνυμο Πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής

 

Κατά το εφετινό λειτουργικό έτος ολόκληρη η καθολική Εκκλησία στρέφει την προσοχή της στον ιερό θεσμό της οικογένειας, κι ετοιμάζεται να τελέσει Σύνοδο στη Ρώμη, τόσο τον προσεχή Οκτώβριο όσο και το φθινόπωρο του 2015, για να μελετήσει τα θέματα που απασχολούν σήμερα την οικογένεια και, με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, να πάρει αποφάσεις και να δώσει οδηγίες που θα βοηθήσουν όχι μόνο τις χριστιανικές οικογένειες, αλλά και κάθε ανθρώπινη οικογένεια, που θέλει να ζήσει σύμφωνα με το σχέδιο του Δημιουργού.

 

Η ίδια η Εκκλησία, εφόσον οι πιστοί της με το Βάπτισμα έγιναν τέκνα του Θεού κι έχουν ως πρωτότοκο αδελφό τον Κύριο Ιησού Χριστό (βλ. Ρωμ 8,20), είναι η μεγάλη οικογένεια του Θεού επάνω στη γη. Μια οικογένεια που βαδίζει στα ίχνη του Κυρίου, ακούει το λόγο του και, με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, συνάζεται γύρω από την τράπεζά του για να συμμετάσχει στο δείπνο που ο ίδιος παραχωρεί δίνοντας ως τροφή τον εαυτό του.

Κατά τη διάρκεια της αγίας Τεσσαρακοστής η Εκκλησία βάζει μεγαλύτερη προσπάθεια για να ακολουθήσει ακόμη πιο πιστά τον Κύριο. Τον ακολουθεί στην ανοδική πορεία του προς την Ιερουσαλήμ, όπου ο ίδιος πηγαίνει να θυσιασθεί για να συνάγει σε ένα όλα τα τέκνα του Θεού τα διασκορπισμένα(βλ. Ιω 11,52).

Για σαράντα ημέρες τον μιμείται με τη νηστεία και την προσευχή. Κι όπως εκείνος, κατά την επίγεια πορεία του, δεν έπαυε να κάνει το καλό στους ανθρώπους (βλ. Πραξ 10,38), έτσι και η οικογένεια του Θεού, κατά τον ευπρόσδεκτο αυτό καιρό, προσπαθεί να κάνει καλύτερα το καλό προς όλους, ιδιαίτερα προς τους ανθρώπους εκείνους που έχουν μεγαλύτερη υλική ή πνευματική ανάγκη.

Στις μέρες της ηθικής και οικονομικής κρίσεως, έχει διευρυνθεί πολύ το πεδίο δράσεως για κάθε χριστιανική οικογένεια, επομένως και για κάθε μέλος της.

Σ’ ένα κόσμο όπου κυριαρχεί ο ατομικισμός ο εγωισμός και άμετρη απληστία, η χριστιανική οικογένεια καλείται να τονίσει την εν Χριστώ κοινωνία, την αδελφοσύνη, την αλληλεγγύη, τη χαρά που δίνει η παρουσία του Χριστού.

Με τα λόγια, αλλά προ παντός με το παράδειγμα και τα έργα της, η χριστιανική οικογένεια καλείται να απαντήσει στα προβλήματα που συναντούν άλλες οικογένειες, ιδιαίτερα οι πιο φτωχές, οι οικογένειες των μεταναστών και των προσφύγων, οι οικογένειες που, από τη μια μέρα στην άλλη, λόγω της οικονομικής κρίσεως, βρέθηκαν σε τέτοια κατάσταση, που να μην είναι πια σε θέση να αντιμετωπίσουν στοιχειώδεις ανάγκες της καθημερινής ζωής.

Η αγία Τεσσαρακοστή είναι μια μεγάλη ευκαιρία για κάθε οικογένεια να δείξει με τα έργα την πίστη της, κάνοντας το καλό σε άλλους συνανθρώπους (βλ. Ιακ 2, 14-26).

Συγκεντρωμένοι πιο συχνά στο όνομα του Κυρίου, κατά την ευλογημένη αυτή περίοδο μετανοίας, ας ακούσουμε την πάντοτε επίκαιρη προτροπή του Παύλου: «Τώρα είναι ο ευπρόσδεκτος καιρός, τώρα είναι η ημέρα της σωτηρίας!»(Β΄ Κορ 6,2).

Συμφιλιωμένοι με το Θεό και με τους συνανθρώπους μας, ας συνεχίσουμε την καθημερινή πνευματική ανάβασή μας στα ίχνη του Κυρίου, κάνοντας όσο μπορούμε περισσότερο καλό προς κάθε μέλος της πανανθρώπινης οικογένειας.

Έτσι, εξαγνισμένοι και ανανεωμένοι, θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε τη μεγάλη Κυριακή του Πάσχα και να ακούσουμε από τον Κύριο, τον πρωτότοκο αδελφό μας: «Ανεβαίνω προς τον Πατέρα μου και Πατέρα σας, τον Θεό μου και Θεός σας».(Ιω 20,17)

Είθε η Χάρη του να μας συνοδεύει σε όλη τη διάρκεια της φετινής Τεσσαρακοστής.

 

Τεσσαρακοστή 2014

 

+Νικόλαος

Αρχιεπίσκοπος

 

Προηγούμενο Άρθρο

Δήλωση της Κάριτας Ευρώπης σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία

Επόμενο Άρθρο

Αθήνα: Συνάξεις Αγ.Τεσσαρακοστής 2014

You might be interested in …

ath_diakonos_2

Ο Ιεροσπουδαστής Ι. Βαρθαλίτης χειροτονήθηκε από τον Σεβ/τατο Αρχιεπίσκοπό μας Νικόλαο, Διάκονος

«Ένα ζήτησα από τον Κύριο να κατοικώ στον οίκο του Κυρίου όλες τις ημέρες της ζωής μου» Το Σάββατο 21 Απριλίου 2012 ο Ιερός Κλήρος της Αρχιεπισκοπής των εν Αθήναις Καθολικών αυξήθηκε κατά ένα μέλος. Ο […]

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, η Πασχαλινή Συναυλία 2013 της Μικτής Χορωδίας του Καθολικού Ι.Ναού Αγίου Ανδρέα Πατρών

  Πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, η Πασχαλινή Συναυλία 2013 της Μικτής Χορωδίας του Καθολικού Ι.Ναού Αγίου Ανδρέα Πατρών στις 29 Απριλίου 2013. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος της πόλης Ι. Δημαράς καθώς και ο πρώην Δήμαρχος Α. […]

Αθήνα: Ο π. Πέτρος Χονγκ έδωσε τους τελικούς του όρκους στο Τάγμα των Πατέρων Ιησουιτών

  Το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020, η Κοινότητα Ιησουιτών στην Αθήνα είχε τη χαρά να δεχθεί οριστικά στους κόλπους της τον π. Πέτρο Χονγκ, ο οποίος, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, έδωσε τους τελικούς […]