18 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Δήλωση της Κάριτας Ευρώπης σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία

Κάριτας Ελλάς

Φιλανθρωπικό Σωματείο Αναγνωρισμένο, MKO

 

Δήλωση της Κάριτας Ευρώπης

σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία

 

Το δίκτυο των οργανώσεων Κάριτας σε όλη την Ευρώπη εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τη βία και την αιματοχυσία, που συγκλόνισαν το Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, και αρκετές άλλες πόλεις της χώρας. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στο λαό της Ουκρανίας για την τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Οι τωρινές ταραχές στην Ουκρανία έχουν βαθιά τη ρίζα τους σε μία διαρκή έλλειψη κράτους δικαίου, στη διαφθορά και στην έλλειψη σεβασμού των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε συνάρτηση πάντα με τις αυξανόμενες κοινωνικο – οικονομικές ανισότητες. Ένας τέτοιος συνδυασμός αδικίας και ανισότητας οδήγησε σε διαδηλώσεις, κατά τις οποίες έγινε χρήση βίας εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών .

Η βία και οι ταραχές πρέπει να σταματήσουν τώρα. Η Κάριτας Ευρώπης (Caritas Europa) προτρέπει όλους τους Ουκρανούς ηγέτες να αναλάβουν την ευθύνη για την ασφάλεια του λαού και να σεβαστούν πραγματικά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Είναι καιρός να ακούσουν τη φωνή του λαού και να βρουν μια ειρηνική έξοδο από την κρίση. Είναι καιρός να φέρουν δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή στη χώρα.

Η Κάριτας, με το προσωπικό και τους εθελοντές της, βρίσκεται στο πλευρό των ανθρώπων που υποφέρουν από όλες αυτές τις συγκρούσεις. Οι οργανώσεις Κάριτας στην Ευρώπη υποστηρίζουν από κοινού τις δράσεις ανακούφισης της Κάριτας στην Ουκρανία, η οποία έχει δραστηριοποιηθεί από την έναρξη των ταραχών. Μέχρι τώρα η Κάριτας στην Ουκρανία θέτει σε εφαρμογή μηχανισμούς για την παροχή βοήθειας στα θύματα και τις οικογένειές τους. Η Κάριτας Ευρώπης (Caritas Europa) προτρέπει τις αρχές να διασφαλίσουν ότι όλοι οι τραυματίες έχουν ασφαλή πρόσβαση σε ιατρική και ψυχολογική βοήθεια και κοινωνική στήριξη.

Όποια και αν είναι η τελική λύση για την κρίση, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα αντιμετωπιστούν οι βασικές αιτίες που γέννησαν την κρίση αυτή και ότι οι υπεύθυνοι για τη χρήση βίας θα είναι υπόλογοι για τις πράξεις τους.

Η Κάριτας θα συνεχίσει να βοηθά τους ανθρώπους και να υπερασπίζεται τη φωνή των πιο φτωχών και των αποκλεισμένων που αποζητούν δικαιοσύνη.


 

Erny Gillen

Πρόεδρος της Κάριτας Ευρώπης

 

Προηγούμενο Άρθρο

Κύκλος σεμιναρίων για την ηθική και τη θεολογία του Θωμά Ακινάτη

Επόμενο Άρθρο

Αθήνα: Εγκύκλιος Τεσσαρακοστής

You might be interested in …

Κάριτας Ελλάς: Ένας χρόνος από την Καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική

  Η Κάριτας Ελλάς συνεχίζει το πρόγραμμα ανακούφισης των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου του 2018. Στόχος μας παραμένει η ενδυνάμωση της κοινότητας της περιοχής. Η Κάριτας Ελλάς η οποία φιλοξενείται στο […]

Όχι στα άδεια μοναστήρια: η κραυγή του Πάπα υπέρ των προσφύγων

  ΚΑΡΙΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΕΡΓΟ  CARITAS ATHENS  REFUGEE PROGRAMME   Όχι στα άδεια μοναστήρια: η κραυγή του Πάπα υπέρ των προσφύγων.   Ο Άγιος Πατέρας επισκέφτηκε το κέντρο Ασταλί της Ρώμης το απόγευμα της Τρίτης […]

“Κατάγομαι από την παιδική μου ηλικία”, Επίσκεψη/ξενάγηση της Κάρτιτας Αθήνας στην ομώνυμη έκθεση

  «ΚΑΤΑΓΟΜΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΜΟΥ ΗΛΙΚΙΑ» ΕΠΙΣΚΕΨΗ/ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΙΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΗΝ ΟΜΩΝΥΜΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ