8 Ιουλίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Αθήνα: Επιστολή του Αρχιεπισκόπου Καθολικών Αθηνών, σεβ. Σεβαστιανού.

ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ
ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
Θρησκευτικό Νομικό Πρόσωπο

 

αριθ. Πρωτ. 1619/20 Φάκ. 5/518

Αθήνα, 17.03.2020

Προς τους εφημέριους και λειτουργούς

Αγαπητοί μου ιερείς και συνεργάτες στη διαποίμανση της τοπικής μας Εκκλησίας,

Οι υπεύθυνοι της Πολιτείας, μας ειδοποιούν ότι, δυστυχώς, η εξάπλωση του κορωνοϊού θα συνεχίσει κατά τις επόμενες εβδομάδες. Η σχετική κοινή υπουργική απόφαση της 16-3-2020 έχει τίτλο: «Επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης της τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για το χρονικό διάστημα από 16.3.2020 έως 30.3.2020». Έτσι επιβάλλεται να ακυρώσομε προσωρινά τις ιεροτελεστίες, ώστε να καθυστερήσει η ταχεία εξάπλωση του ιού.

Μετά από την επικοινωνία που είχαμε μεταξύ μας αυτές τις ημέρες για να ανταλλάξομε σκέψεις και προτάσεις, αποφασίζω:

1) Αναστέλλομε όλες τις ιεροτελεστίες μέσα στους ναούς μας: Λειτουργία, Δρόμος του Σταυρού, Βάπτισμα, Γάμος, επικήδεια ακολουθία κλπ. Ούτε οι λειτουργικές εορτές του Αγ. Ιωσήφ και του Ευαγγελισμού θα πραγματοποιηθούν.

2) Οι πιστοί την Κυριακή μπορούν να διαβάζουν οικογενειακά στο σπίτι τους τα Αναγνώσματα της θείας Λειτουργίας και την ομιλία μου, τα οποία θα δημοσιεύονται από την προηγούμενη Παρασκευή στην ιστοσελίδα της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος στη διεύθυνση https://www.cen.gr/ . Έχουν ήδη δημοσιευθεί η Α’ και Β’ Κυριακή της Τεσσαρακοστής. Οι εφημέριοι μπορείτε να κοινοποιήσετε ηλεκτρονικά στους ενορίτες σας τη δική σας ομιλία. Ενημερώστε τους και για τα ηλεκτρονικά μέσα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν: της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα στο https://www.cen.gr/ είτε της ενορίας σας.

Αναζητούμε τον τρόπο για να μεταδίδεται διαδικτυακά η θεία Λειτουργία από τον καθεδρικό ναό του Αγ. Διονυσίου, όταν αυτό επιτραπεί από τα αρμόδια Υπουργεία. Προσοχή: προς το παρόν η κοινή υπουργική απόφαση επιτρέπει μόνο την τηλεοπτική και ραδιοφωνική μετάδοση, όχι τη διαδικτυακή.

3) Οι ναοί παραμένουν εν γένει κλειστοί. Ο κάθε εφημέριος θα αναγγείλει στους πιστούς της ενορίας ποιες ημέρες και ώρες θα είναι ανοιχτός ο δικός τους ενοριακός ναός για προσωπική προσευχή.

4) Στους πιστούς, λόγω έκτακτης κατάστασης της υγείας τους, θα χορηγούμε τα Μυστήρια της Ευχαριστίας και του Ευχελαίου στο σπίτι τους.

5) Οι εξόδιες ακολουθίες (κηδείες) δεν θα γίνονται στους ναούς, αλλά απευθείας στους χώρους ενταφιασμού (κοιμητήρια) με τη συμμετοχή μόνο των πιο στενών συγγενών.

Καλώ επίσης όλους να ενωθούμε σε μια κοινή προσευχή προς τον Θεό για την προστασία της οικογένειας κατά τις πανηγύρεις του Αγ. Ιωσήφ 19 Μαρτίου, και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου 25 Μαρτίου. Δια της μεσιτείας των δύο αυτών γονέων να ζητήσομε από τον Θεό την εξάλειψη της επιδημίας, απαγγέλλοντας το Ροδάριο, και μελετώντας τα Φωτεινά Μυστήρια (Βάπτιση του Ιησού, φανέρωση της θεότητας του Ιησού στον Γάμο της Κανά, αναγγελία της Βασιλείας του Θεού και κάλεσμα σε μεταστροφή, μεταμόρφωση του Ιησού στο όρος Θαβώρ, σύσταση της θείας Ευχαριστίας).

Συνεχίζομε να τηρούμε το πνεύμα μετανοίας της Τεσσαρακοστής, με περισσότερη προσευχή, Λόγο του Θεού και νηστεία.

Κατ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο, που μάλλον θα χειροτερέψει στο άμεσο μέλλον, ας ενθαρρύνομε τους πιστούς με τα λόγια του Ιησού, που μας βεβαιώνει για τη συνεχή παρουσία του δίπλα μας: «Ιδού, εγώ είμαι μαζί σας όλες τις ημέρες, μέχρι τη συντέλεια του κόσμου» (Μτ 28,20), «Έχετε θάρρος, επειδή εγώ έχω νικήσει τον κόσμο» (Ιω 16,33).

Ο Χριστός νικάει «τον κόσμο», δηλαδή οτιδήποτε ανήκει στην ακαταστασία του κόσμου, ενός κόσμου απομακρυσμένου από το θέλημα και τη χάρη του Θεού, και συχνά τελείως αντίθετου προς τη Βασιλεία του Θεού. Γι’ αυτό οι σημερινές συνθήκες μας καλούν να υπενθυμίζομε στους πιστούς μας την ανάγκη για μεγαλύτερη πιστότητα στον Ιησού Χριστό και πιο ειλικρινή αγάπη προς τον πλησίον!

Η παρούσα απόφαση να αναρτηθεί στην είσοδο όλων των ναών, προς ενημέρωση των πιστών και να δημοσιευτεί με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Η ειρήνη του Κυρίου να είναι μαζί μας!

 

Σεβαστιανός,
Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών

Προηγούμενο Άρθρο

Κέρκυρα: Εγκύκλιος Επιστολή – Μέτρα για τον κορονοϊό

Επόμενο Άρθρο

Ποιμαντική Επιστολή του σεβ. Εμμανουήλ, Τεσσαρακοστή 2020 – Μια σαρακοστή ιδιαίτερη

You might be interested in …

Ενορία Αγ. Πάυλου: Εορτή Χριστού Βασιλέως και Ευλογία Εκκλησιαστικού Οργάνου

  Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέσθηκε, η εορτή του Χριστού Βασιλέως την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019, στον Ιερό Καθολικό Ναό “Άγιος Παύλος“ Πειραιώς! Όλα ήταν έτοιμα για την υποδοχή του Αποστολικού Επιτετραμμένου του Αγίου Πατέρα Πάπα […]