12 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Αθήνα: Εορτή του Αγίου Φραγκίσκου

Την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2017 η Ενορία του Αγίου Φραγκίσκου στους Αγίους Αναργύρους Αττικής εόρτασε με μεγαλοπρέπεια τον  προστάτη της «φτωχούλη του Θεού» Άγιο Φραγκίσκο .  Εκατοντάδες προσκυνητές από όλες τις Ενορίες της Αρχιεπισκοπής Αθηνών γέμισαν ασφυκτικά τόσο τον Ιερό Ναό του Αγίου Φραγκίσκου όσο και τον προαύλιο χώρο αυτού, και όπως κάθε χρόνο παρακολούθησαν με κατάνυξη την Θεία Λειτουργία και συμμετείχαν όλοι στην περιφορά του αγάλματος του Αγίου.

Στις 7 το απόγευμα τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο στο οποίο προΐστατο ο Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών Σεβασμιότατος π. Σεβαστιανός Ροσσολάτος, συμπαραστατούμενος από τον Εφημέριο της Ενορίας Αγίων Αναργύρων π. Τζούλιο Γκραμένια, τον Εφημέριο του Καθεδρικού Ναού Αγίου Διονυσίου π. Τζώρτζη Αλτουβά, τον Εφημέριο Αγίου Λουκά Ηρακλείου Αττικής π .Αντρέα Βουτσίνο, τον Εφημέριο Αγίου Φραγκίσκου και Κλάρας Πλατείας Βικτωρίας π. Gabriel Righetto, τον Εφημέριο Αγίου Γεωργίου Αιγάλεω π. Franco Macrì, τον π. Noel των Χαλδαίων Καθολικών, τον Καπουκίνο Ιερομόναχο π.Ιωσήφ Δαλέζιο , τον π. Aimilio Garcia, και τον μόνιμο Διάκο της Αρχιεπισκοπής π.Δημήτρη Αλτουβά.  Παρών στον Ιερό Ναό και ο π. Αθανάσιος Αρμάος της Ελληνόρρυθμης Καθολικής Κοινότητας.

 

Η χορωδία της Ενορίας κατάλληλα προετοιμασμένη είχε αναλάβει τους ψαλμούς της Θείας Λειτουργίας αλλά η αλήθεια είναι ότι, όπως κάθε χρόνο, χορωδία ήταν όλοι οι παρόντες ευλαβείς πιστοί!!!!

Η συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων στους ψαλμούς ήταν συγκινητική!!!! Παρόντες στην τελετή ήταν  ο κ. Νικόλαος Σαράντης, Δήμαρχος των Αγίων Αναργύρων – Καματερού, δύο Αντιδήμαρχοι και αρκετοί  δημοτικοί σύμβουλοι του ίδιου Δήμου.

Επίσης μεγάλο πλήθος Μοναχών όλων των Ταγμάτων της Αρχιεπισκοπής και κυρίως Αδελφοί Μαριανοί, αφού ένα από τα σπίτια τους ανήκει στην Ενορία των Αγίων Αναργύρων και η συμμετοχή τους-βοήθειά τους στις ανάγκες της Ενορίας μεγάλη!!!

Ο Σεβασμιότατος στο κήρυγμά του είπε:

«Εσύ είσαι Κύριε το μερίδιο της κληρονομίας μου», ψάλαμε προ λίγου. Δηλαδή: το μερτικό που εγώ θα πάρω ως κληρονομιά, είσαι εσύ Θεέ μου. Τι σημαίνει αυτό;

Ακούσαμε τον Ιησού Χριστό να λέει: Ελάτε σε μένα, και εγώ θα σας αναπαύσω. Τί είναι αυτό που ίσως κούραζε τους ακροατές Του και υποσχόταν: «Εγώ θα σας αναπαύσω»; Εμείς είμαστε κουρασμένοι από κάτι;

«Ελάτε σε Μένα όλοι όσοι κοπιάζετε και είστε φορτωμένοι, και Εγώ θα σας αναπαύσω».

Ποιοι είναι αυτοί που κοπιάζουν και είναι γεμάτοι φορτία; Αυτοί που καταπονούν το σώμα τους, και στο τέλος της ημέρας πάνε να κοιμηθούν; Δεν εννοούσε αυτό.

Ο Ιησούς έβλεπε τους συμπατριώτες Του, το λαό που γνώριζε τον αληθινό  Θεό, και τους έβλεπε να ζουν τη θρησκευτική ζωή με πολύ μεγάλη δυσκολία. «Όλοι όσοι κοπιάζετε και είστε φορτωμένοι» ήταν όλοι εκείνοι οι Ιουδαίοι που ακούγοντας τους Φαρισαίους να τους διδάσκουν το Νόμο του Θεού, που ο Μωυσής παρέλαβε από το Θεό και παρέδωσε στον Εβραϊκό λαό, ακούγοντας τους Φαρισαίους αγωνίζονταν να εκτελέσουν αυτό το Νόμο του Θεού και δεν τα κατάφερναν.

Γιατί; Όχι επειδή ο Νόμος του Θεού είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί, αλλά διότι οι Φαρισαίοι που ερμήνευαν το Λόγο του Θεού στο λαό, τον ερμήνευαν με τέτοιο τρόπο, ώστε ο Νόμος του Θεού, οι εντολές του Θεού είχαν γίνει δυσβάσταχτες, αγωνίζονταν να τις τηρήσουν και λέει ο Απόστολος Πέτρος: ούτε εμείς, ούτε οι Πατέρες μας μπόρεσαν να τηρήσουν αυτό το Νόμο.

«Ελάτε σε Μένα, Εγώ θα σας αναπαύσω», θα σας ξεκουράσω από αυτό το βάρος που δεν σας αφήνει να εκτελέσετε το Νόμο. Γιατί; Ο Ιησούς ήλθε να ακυρώσει το Νόμο του Θεού;

Ο Ιησούς μας λέει: «Δεν ήλθα να καταργήσω τις Εντολές του Θεού, αλλά να τις εκπληρώσω». Πώς λοιπόν, εάν εμείς πάμε στον Ιησού Χριστό, αυτός θα μας αναπαύσει, αφού πρέπει να τις εκπληρώσουμε;

Σημασία έχει με ποιο Πνεύμα ακούμε το Λόγο του Θεού, τις Εντολές του Θεού. Ποιος είναι αυτός ο Θεός που έρχεται και μας δίνει εντολές; Είναι ένας δικτάτορας; ένας που θέλει να μας βασανίζει και μας λέει, έτσι θα κάνετε, έτσι δεν θα κάνετε; και εμείς σκύβουμε το κεφάλι κάτω και  πρέπει να τα εκτελέσουμε;

Και ο Ιησούς μας δίνει αυτή την εικόνα, όταν λέει: «Σηκώστε επάνω σας το ζυγό μου, γιατί ο ζυγός που σας φορτώνουν οι Φαρισαίοι είναι βαρύς και ασήκωτος». Ο ζυγός είναι εκείνο το ξύλο, εκείνο το καδρόνι που ο γεωργός βάζει στο σβέρκο των ζώων, για να έχουν σκυμμένο το κεφάλι και να οργώνουν το χωράφι.

Σηκώστε επάνω σας το δικό μου ζυγό, λέει ο Ιησούς Χριστός, διότι  ο ζυγός μου είναι απαλός, το να τηρείς τις εντολές του Θεού έτσι όπως εγώ σου τις ερμηνεύω, είναι απαλό και ευχάριστο, και το φορτίο μου είναι ελαφρύ.

Ο Ιησούς για τον ίδιο Θεό μιλούσε, αλλά με άλλο πνεύμα. Προηγουμένως ακούσαμε την προσευχή Του στο Ευαγγέλιο: «Σε Ευλογώ Πατέρα (Πατέρα, τον λέει το Θεό). Ναι Πατέρα, αυτό ήταν το θέλημά Σου: να κρύψεις την αλήθεια από τους σοφούς, από αυτούς που είναι αλαζονικοί και θεωρούν ότι τα ξέρουν όλα, τα έκρυψες από τους σοφούς και τα φανέρωσες στους μικρούς, στους ταπεινούς, στους ασήμαντους». Αυτοί αντιλαμβάνονται τι λες εσύ, εκείνοι όμως που είναι φουσκωμένοι από υπερηφάνεια, δεν καταλαβαίνουν τίποτα από το λόγο Σου.

«Όλα μου έχουν παραδοθεί από τον Πατέρα μου, κανένας δεν γνωρίζει τον Πατέρα, παρά μόνο ο Υιός». Αυτός ο Θεός για τον οποίο μας μιλάει ο Ιησούς, είναι ένας Πατέρας. Ο Θεός, ο Πατέρας του Ιησού Χριστού, είναι ο ιδανικός Πατέρας: Εκείνος που μας δίνει τις εντολές για να μας προστατεύσει από το να γκρεμίσουμε στο θάνατο. Μας λέει: βάδιζε από εδώ, διότι από εδώ θα φθάσεις στη ζωή. Έλα σε μένα, εγώ σε αγαπώ.

Πόσο μας αγαπάει; Τόσο, ώστε να στείλει το γιο Του, και να μας αφήσει να τον καρφώσουμε στο Σταυρό και ο γιος Του να πει: «Πατέρα συγχώρησέ τους δεν ξέρουν τι κάνουν». Τέτοιος Πατέρας είναι, τέτοιο αδελφό έχουμε, «ελάτε σε μένα και εγώ θα σας αναπαύσω» μας λέει ο Ιησούς.

Βλέπετε σε τι Θεό μας οδηγεί ο Ιησούς; βλέπετε ποιος είναι ο Σωτήρας στον οποίο πιστεύουμε; Είναι ένας Θεός που έρχεται να μας ελαφρύνει το ζυγό που εμείς φορτώνουμε στον εαυτό μας, όταν προσπαθούμε να τηρήσουμε τυπικές εντολές του Θεού και όχι την ευχάριστη εντολή της Αγάπης: την εντολή να είμαστε ενωμένοι, να ξέρουμε να κοιτάζουμε τον άλλο στα μάτια χωρίς να του κρατούμε κακία για αυτό που συνέβη χθες, αλλά να τον συγχωρούμε, και να τον συγχωρούμε με την καρδιά μας.

Γιατί με την καρδιά μας; Μου είναι τόσο δύσκολο, δεν μπορώ να το βγάλω από μέσα μου! Μα γι’ αυτό είναι βαριά η καρδιά σου, γι’ αυτό υποφέρεις, γι’ αυτό δεν μπορείς να κοιμηθείς, γι’ αυτό είσαι αναστατωμένος, επειδή δεν έχεις συγχωρέσει. Συγχώρησε και θα δεις πόσο ανάλαφρος θα είσαι.

«Εγώ θα σας αναπαύσω!». Βλέπετε που μας οδηγεί ο Ιησούς Χριστός; Γι’ αυτό στην αρχή της Θείας Λειτουργίας, η Εκκλησία έβαλε στο στόμα του Λειτουργού την προσευχή: «Κάμε Κύριε να ακολουθούμε τον Υιό σου, βαδίζοντας στα ίχνη του Αγίου Φραγκίσκου, και να μένουμε ενωμένοι με το Υιό σου, με χαρούμενη αγάπη»!

Να, πώς μας αναπαύει ο Ιησούς Χριστός: ελάτε σε μένα εσείς που κοπιάζετε προσπαθώντας να τηρήσετε τις εντολές του Θεού με τυπικότητα, με ψυχρότητα, επειδή έτσι πρέπει. Ελάτε σε μένα, θα σας αναπαύσω, διότι θα σας κάνω να γνωρίσετε ένα Θεό Αγάπη, που θα σας διδάξει την Αγάπη.

Πώς θα μας τη διδάξει ο Θεός την Αγάπη, αφού δεν τον έχουμε δει ποτέ το Θεό; Κοιτάζοντας τον Ιησού Χριστό που είναι ο Υιός Του. Αυτός είναι η Αγάπη, η προσωποποιημένη Αγάπη.

Ο Άγιος Φραγκίσκος σιγά-σιγά έμαθε αυτή την Αγάπη, αντιλήφθηκε πως ο Θεός είναι Αγάπη και παρέδωσε τον εαυτό του στα χέρια Του. Τον παρέδωσε με το πνεύμα της πτωχείας και της ταπεινοσύνης.

Πόσο αναστατωνόμαστε εμείς με τη βαριά φορολογία και τα έξοδα, και αγχωνόμαστε πώς θα τα βγάλουμε πέρα! Και ο Φραγκίσκος τα εγκατέλειψε όλα, με το πνεύμα της πτωχείας και με την ταπεινοσύνη. Δύο αρετές που τόσο πολύ μας προβληματίζουν.

Έτσι θα μένουμε «ενωμένοι με τον Υιό σου με χαρούμενη αγάπη». Μας οδηγεί λοιπόν ο Ιησούς Χριστός σε ένα καινούριο δρόμο. Χριστιανός δεν είναι αυτός που απλώς βαφτίστηκε και μπαινοβγαίνει στις Εκκλησίες ή που χειροτονήθηκε Ιερέας ή Επίσκοπος.

Χριστιανός είναι, μας λέει ο Απόστολος Παύλος, η νέα δημιουργία. Χριστιανός είσαι όταν έχεις γίνει νέο δημιούργημα, καινούριος άνθρωπος, όταν έχεις μεταστραφεί, έχεις αλλάξει νοοτροπία, έχεις αντιληφθεί ότι ο Θεός είναι Πατέρας σου και ο άνθρωπος είναι αδελφός σου. Τότε έχεις πάει στον Ιησού Χριστό και Εκείνος σε έχει αναπαύσει, σε αναπαύει.

Αδελφοί μου αυτός είναι ο στόχος μας, δεν έχουμε φθάσει! Και εγώ που σας μιλάω, προς τα εκεί βαδίζω.

Ας προσευχηθούμε λοιπόν σε αυτή τη Λειτουργία για τον εαυτό μας, αλλά και ο ένας για τον άλλο, για να στηριχθούμε αμοιβαία, ώστε να περπατήσουμε εκεί που μας δείχνει ο Ιησούς Χριστός, εκεί όπου περπάτησε ο Άγιος Φραγκίσκος, τον οποίο σήμερα τιμούμε: έναν από τους καλύτερους αδελφούς μας, έναν από τους καλύτερους Χριστιανούς!!!

  

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας πήρε το λόγο ο Εφημέριος της Ενορίας π. Τζούλιο, ο οποίος ευχαρίστησε το Σεβασμιότατο για την παρουσία του. Επίσης ευχαρίστησε τους Ιερείς που παραβρέθηκαν ,όλους τους επισήμους, τονίζοντας την άψογη συνεργασία που έχει η Ενορία με το Δήμο. Τέλος ευχαρίστησε και όλους τους ευλαβείς πιστούς για την παρουσία τους ευχόμενος ο Άγιος Φραγκίσκος να είναι προστασία όλων!!!

Ακολούθησε η περιφορά του αγάλματος του Αγίου Φραγκίσκου στους δρόμους της πόλης γύρω από τον Ιερό Ναό με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου των Αγίων Αναργύρων. Κατόπιν ο Σεβασμιότατος π. Σεβαστιανός και ο Δήμαρχος άναψαν στην πλατεία του Αγίου Φραγκίσκου μπροστά από τον Ιερό Ναό την Φλόγα της Ειρήνης.  Τέλος ασπασθήκαμε όλοι λείψανο του Αγίου Φραγκίσκου, πήραμε από ένα άρτο, από μία εικόνα του Αγίου Φραγκίσκου και ακολούθησε ένα μικρό κέρασμα, από την Ενορία, προς όλους τους ευλαβείς πιστούς στο προαύλιο του Ιερού Ναού .

 

“Κύριε, κάνε με όργανο της Ειρήνης Σου.

Όπου υπάρχει μίσος, να φέρω την αγάπη,

όπου προσβολή να φέρω τη συγνώμη,

όπου διχόνοια, να φέρω τη συμφιλίωση,

όπου πλάνη, να σκορπίσω την αλήθεια,

όπου αμφιβολία, να στερεώσω την πίστη,

όπου απελπισία, να φέρω ελπίδα,

όπου σκοτάδι, να φέρω φως,

όπου λύπη, να σκορπίσω τη χαρά.

Γιατί Θεέ μου, όποιος δίνει λαβαίνει,

όποιος συγχωρεί, συγχωρείται,

όποιος πεθαίνει, ανασταίνεται στη Ζωή”.

 

(Προσευχή του Αγίου Φραγκίσκου)

 

Λεονάρδος Ιωάν.Βαμβακάρης

Προηγούμενο Άρθρο

FOCOLARE Εκδήλωση: Έργο της Παναγίας

Επόμενο Άρθρο

ΕΚ-875, 6 Οκτωβρίου 2017

You might be interested in …

Συναυλία διεθνούς βεληνεκούς στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών

Μία παγκοσμίων διαστάσεων συναυλία θρησκευτικής μουσικής έλαβε χώρα στον Καθεδρικό Ναό Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτη Αθηνών την Τετάρτη 13 Ιουλίου. Ελληνικές και Αμερικανικές χορωδίες, ορχήστρες και σολίστες ενώθηκαν για να παρουσιάσουν ένα δίωρο πανδαισίας με έργα […]

Οι Παναγίες του κόσμου. Έκθεση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   Παναγίες του Κόσμου Έκθεση βιβλίων, οπτικού υλικού και ντοκουμέντων από την παράδοση της θεομητορικής εικονογραφίας   Την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012, στις 19:00, εγκαινιάζεται στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Εκδηλώσεων και Ομιλιών, […]