19 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Αθήνα: Η εορτή της ΚΙ.Κ.Ε.Δ.Ε

 

Η Κίνηση Καθολικών Επιστημόνων και Διανοουμένων Ελλάδας, στο πλαίσιο του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών, πραγματοποίησε την ετήσια εκδήλωσή της τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2013.

 

Προηγήθηκε θεία λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου, στην οποία προέστη ο  Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος των εν Αθήναις Καθολικών κ. Νικόλαος.

Στη συνέχεια,  εκατό περίπου άτομα παρακολούθησαν μία ενδιαφέρουσα “Στρογγυλή Τράπεζα” στο AUDITORIUM, Σϊνα 2-4, με θέμα:

ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΥ, ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ

Στη συζήτηση συμμετείχαν ( κατά σειρά εισήγησης):

  •  ο δημοσιογράφος Γιώργος Καπόπουλος
  •  ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ιωάννης Αρμακόλας, πρώην πρόεδρος της ΕΚΦΕ

και

  • η κοινωνική λειτουργός της ΚΑΡΙΤΑΣ Αθήνας – Προσφυγικό Εργο  Αγλα'ί'α Κωνσταντακοπούλου,

Συντονιστής ήταν ο υπογράφων, μέλος της ΚΙΚΕΔΕ αλλά και της Συνοδικής Επιτροπής της Καθολικής Ιεραρχίας "Δικαιοσύνη και Ειρήνη".

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της ΚΙΚΕΔΕ δρ. Στέφανος Προβελλέγιος,  ο οποίος, στο πλαίσιο της 30ής επετείου από την ίδρυση της Κίνησης, αφενός βράβευσε το διακεκριμένο καθηγητή Οφθαλμολογίας και ιδρυτικό μέλος αυτής κ. Ιωάννη Ρούσσο, αφετέρου έκανε μικρή αναδρομή, μετά προβολής φωτογραφιών, από την ιστορία της ΚΙΚΕΔΕ.  

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της Κίνησης.  

 

Η Στρογγυλή Τράπεζα.

Ο Συντονιστής ανέφερε ότι αφορμή του θέματος της εκδήλωσης ήταν διεθνή γεγονότα, όπως  η “ταινία για το Μωάμεθ“ και οι αντιδράσεις που υπήρξαν σε Λιβύη, Πακιστάν κά.  αλλά και τα φαινόμενα φανατισμού που αυξάνουν στην ίδια   τη χώρα μας (αντιδράσεις για θεατρική παράσταση, αντιμετώπιση μεταναστών, ιδιαίτερα από ισλαμικές χώρες κλπ.).

Ο πρώτος ομιλητής έκανε μια σύντομη αναδρομή σε ιστορικά γεγονότα του 19ου και 20ου αιώνα (αποικιοκρατία, κατάρρευση κομμουνιστικών κρατών αλλά και η κληρονομιά του μιλλιέτ στη χώρα μας), για να καταλήξει ότι η επίκληση του θρησκευτικού παράγοντα γίνεται προσχηματικά, από παρατάξεις και οργανώσεις, που προσπαθούν να βρουν “διαφορές” για να οδηγήσουν τους πολίτες σε συγκρούσεις και στη δημιουργία μίσους  απέναντι στο θεωρητικά διαφορετικό. 

Ο δεύτερος ομιλητής αναφέρθηκε σε θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί για να εξηγήσουν την αύξηση του φανατισμού τα τελευταία χρόνια διεθνώς, όπως περί    “τέλους ιστορίας“ και “ σύγκρουσης πολιτισμών ”, τις οποίες ο ίδιος απορρίπτει.

Χαρακτήρισε  σκόπιμη την “παροξυσμική μορφή” που λαμβάνουν τα φαινόμενα φανατισμού, σε διάφορες ιστορικές στιγμές και ανέλυσε την κατάσταση που επικράτησε, ανάμεσα στις κυρίαρχες ομάδες, όταν διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία.

Η τρίτη ομιλήτρια αναφέρθηκε σε καθημερινά προβλήματα που βιώνουν οι μετανάστες και πρόσφυγες στη χώρας μας, όπως τα ζει καθημερινά μέσα από την οργάνωση κοινωνικής συμπαράστασης της Καθολικής Εκκλησίας “ΚΑΡΙΤΑΣ” και επικεντρώθηκε στο φόβο των αλλοδαπών συμπολιτών μας, που συνεχώς αυξάνει, μήπως πέσουν θύματα ρατσισμού και κακομεταχείρισης.

Στις εισηγήσεις αλλά και στη γόνιμη συζήτηση που ακολούθησε τονίσθηκαν, αφενός η μεγάλη συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας και η καταδίκη της ξενοφοβίας από τους κυριότερους ορθόδοξους Ιεράρχες, αφετέρου τα προβλήματα που δημιουργεί, όχι μόνο στους ξένους αλλά και στους Έλληνες μη ορθοδόξους, η άρνηση αποδοχής του διαφορετικού από λίγους Ιεράρχες και φανατικές ομάδες που αυξάνουν την επιρροή τους. 

                                                                                                                ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Προηγούμενο Άρθρο

Αθήνα : Ο Χριστιανός σήμερα, μάρτυρας πίστης

Επόμενο Άρθρο

Αθήνα: Αγρυπνία για τις κλήσεις

You might be interested in …

Ep.1 Γιατί η Εκκλησία παίρνει θέση σε ένα θέμα που δεν την αφορά… ή την αφορά; Γάμοι ομοφύλων

Συζητήσεις με τον σεβαμ. Θεόδωρο, Αρχιεπίσκοπο Καθολικών Αθηνών. Το ερώτημα που θέσαμε στον σεβασμιότατο Θεόδωρο, αφορά τους γάμους ομοφύλων και γιατί η Εκκλησία παίρνει θέση σε ένα θέμα που δεν την αφορά… ή την αφορά;

Ep12.«Τι νόημα έχει η ηθική απέναντι στην φθορά και στον θάνατο» Η χριστιανική απάντηση

Η χριστιανική όψη της ηθικής, της ματαιότητας και της δικαίωσης. Συζητήσεις με τον σεβασμ. Θεόδωρο, Αρχιεπίσκοπο Καθολικών Αθηνών. Το ερώτημα που θέσαμε στον σεβασμιότατο Θεόδωρο, είναι «τι νόημα έχει η ηθική απέναντι στην φθορά και […]