22 Ιανουαρίου 2025
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Αθήνα: Ο π. Πέτρος Χονγκ έδωσε τους τελικούς του όρκους στο Τάγμα των Πατέρων Ιησουιτών

 
Το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020, η Κοινότητα Ιησουιτών στην Αθήνα είχε τη χαρά να δεχθεί οριστικά στους κόλπους της τον π. Πέτρο Χονγκ, ο οποίος, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, έδωσε τους τελικούς όρκους του στο Τάγμα Ιησουιτών. Σε μια λιτή και κλειστή τελετή, όπου προΐστατο ο π. Pierre Salembier τ.Ι., ηγούμενος της Κοινότητας Ιησουιτών, και παρουσία του π. François Boëdec τ.Ι., Επάρχου της Επαρχίας Δυτικής Γαλλόφωνης Ευρώπης (EOF) στην οποία και ανήκει διοικητικά η Κοινότητα Ιησουιτών, του π. Josy Birsens τ.Ι., βοηθού του Επάρχου, και π. Franck Delorme τ.Ι., οικονόμου της Επαρχίας, παρευρέθησαν συγγενείς, συνεργάτες, το προσωπικό της Ιεράς Μονής Πατέρων Ιησουιτών και του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Επιστημών, καθώς και η χορωδία, για να προσευχηθούν στον Κύριο για την αποστολή του π. Χονγκ, που αφιερώνει τη ζωή του στην εκπαίδευση των νέων.

 
Παρακάτω είναι η ομιλία του π. Boëdec μετά την ανάγνωση του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου (28, 16-20):
 
«Αδελφοί, αδελφές, αγαπητοί φίλοι,
 
Αυτά τα λόγια του Χριστού ακούμε σήμερα, την ημέρα κατά την οποία ο σύντροφός μας, Πέτρος, δίνει τους τελευταίους επίσημους όρκους του στο Τάγμα των Ιησουιτών.
Με τα παραπάνω λόγια τελειώνει το Ευαγγέλιο του Ματθαίου. Είμαστε μετά την ανάσταση. Οι μαθητές πηγαίνουν στην Γαλιλαία όπως τους έδωσε εντολή ο Χριστός. Τι είναι γι’ αυτούς η Γαλιλαία; Είναι η ιδιαίτερη πατρίδα τους, ο τόπος όπου ζούσαν. Βλέπουμε ότι, προς το παρόν, η αποστολή τους δεν τους οδηγεί μακριά από την πατρίδα τους, αλλά στην γνώριμη περιοχή τους. Τότε η Γαλιλαία ονομαζόταν και «σταυροδρόμι των ειδωλολατρών», «Γαλιλαία των εθνών». Αυτό δείχνει ότι ήταν περιοχή ανοιχτή σε διάφορους λαούς. Επιστρέφοντας λοιπόν στην πατρίδα τους βρίσκουν και ανθρώπους από άλλες εθνικότητες, είναι σε επαφή με όλον τον κόσμο. Τώρα όμως τίποτα δεν είναι όπως πριν. Η αποστολή τους δεν είναι μόνο για τους δικούς τους, είναι για όλον τον κόσμο. Για όλα τα έθνη. «Πηγαίνετε. Κάνετε μαθητές μου όλα τα έθνη… ως τα πέρατα του κόσμου».
 
Αλλά αν προσέξουμε, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι  μαθητές δεν είναι καλά ετοιμασμένοι για αυτήν την αποστολή. Αν ο Χριστός ήταν διευθυντής μιας επιχείρησης, θα ανησυχούσε  για την κατάσταση της ομάδας του. Μπορεί άραγε να εμπιστευτεί την επιχείρησή τους σε αυτούς τους συνεργάτες; Συνεργάτες που δεν φαίνεται να κατάλαβαν καλά τη διδασκαλία που τους έδωσε για τρία χρόνια; Έκαναν πολλά λάθη: Σχετικά με τους στόχους, τις προθεσμίες, ακόμη και τη φύση της επιχείρησης. Και ορισμένοι αμφιβάλλουν για την αποστολή τους, αφού και ο ευαγγελιστής Ματθαίος σημειώνει: «Μερικοί όμως δίστασαν».  Ναι, ορισμένοι δίστασαν. Ακόμη και μετά την ανάσταση του Κυρίου. Το Ευαγγέλιο δεν προσπαθεί να το κρύψει, να πει ότι όλα πάνε καλά, ότι όλοι πιστεύουν με όλη την καρδιά τους. Όχι. Γιατί δεν θα ήταν αλήθεια. Και το γνωρίζουμε και εμείς. Κάποιες μέρες οι καρδιές μας είναι μοιρασμένες, η πίστη μας όχι τόσο θριαμβευτική.

 

Δείτε περισσότερα εδώ:  

https://www.facebook.com/institouto/?view_public_for=128636074510528

Προηγούμενο Άρθρο

Ακτή Ελεφαντοστού, ο Καρδινάλιος καλεί τις πολιτικές δυνάμεις σε διάλογο

Επόμενο Άρθρο

«450 χρόνια από την νίκη στην ναυμαχία της Ναυπάκτου, με την Μεσιτεία της Παναγίας». Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

You might be interested in …

Αθήνα: Υπαίθριος Δρόμος του Σταυρού

  Την Κυριακή 14 Απριλίου 2019 η Ιερά Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών κάλεσε το ποίμνιό της στην καθιερωμένη κάθε έτος, μία εβδομάδα πριν την Εορτή των Βαΐων, Σύναξη, κατά την οποία τελέσαμε την Ιερή Ακολουθία του […]

Αθήνα: Εορτή Αγίου Ιωσήφ του Μνήστορος

Το Σάββατο 19 Μαρτίου η Ενορία Αγίου Γεωργίου-Αγίου Ιωσήφ εόρτασε με κάθε επισημότητα την εορτή του Αγίου Ιωσήφ προστάτη της Αγίας Οικογένειας. Στις 10 το πρωί στον ομώνυμο Ναό που βρίσκεται στο χώρο της Μονής […]