20 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Αθήνα: Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του εκλαμπροτάτου καρδιναλίου Σάντρι

Με κάθε λαμπρότητα και κατάνυξη τελέσθηκε την Τετάρτη το απόγευμα το πολυαρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του εκλαμπροτάτου καρδιναλίου κ. Leonardo Sandri στον Ιερό Καθεδρικό και Ενοριακό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου των Καθολικών.

Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου Καθολικής Ιεραρχίας οι σεβασμιότατοι Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών Σεβαστιανός, Νάξου-Τήνου Νικόλαος, Κερκύρας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας Ιωάννης, Σύρου, Θήρας, Κρήτης Πέτρος, ο Έξαρχος Ελληνορρύθμων Καθολικών Εμμανουήλ και ο Πανοσιολογιότατος Αποστολικός Τοποτηρητής της Εξαρχίας Αρμενίων Καθολικών Ιωσήφ, μαζί με τον Αποστολικό Νούντσιο Savio και το σύνολο του Κλήρου της Εκκλησιαστικής Επαρχίας των Αθηνών, συλλειτούργησαν με τον καρδινάλιο Λεονάρντο Σάντρι, Πρόεδρο της Ρωμαϊκής Συνόδου για τις Ανατολικές Καθολικές Εκκλησίες στην οποία υπάγεται η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα.

Με τη συμμετοχή μοναχών και μοναζουσών, εκπροσώπους θεσμών και μελών όλων των ενοριών της Εκκλησιαστικής μας επαρχίας ευχαρίστησαν τον Θεό για αυτή την ωραία συνάντηση η οποία προήλθε από την πρωτοβουλία της Ιεράς Συνόδου να καλέσει τον καρδινάλιο Σάντρι στη χώρα μας για να βελτιωθεί η συνεργασία με τη Σύνοδο αλλά και να γνωρίζει από κοντά τη ζωή της τοπικής μας Εκκλησίας, όπως εξήγησε στην αρχή της τελετής ο σεβασμιότατος Σεβαστιανός Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος.

Το μεγαλύτερο μέρος της τελετής έγινε στα λατινικά αλλά υπήρχε μετάφραση στα ελληνικά της ομιλίας του Καρδιναλίου κατά την Ακολουθία του Λόγου.

Είπε ο Καρδινάλιος στην ομιλία του [LINK]

 

 

Στη Θεία λειτουργία παρευρέθη ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης συνοδευόμενος από τον υφυπουργό του κ. Γιάννη Τσακίρη και τον Γενικό Γραμματέα κ. Πελοπίδα Kαλλίρη και η βουλευτής κα. Σοφία Βούλτεψη. Ο σεβ. Σεβαστιανός ενημέρωσε το Εκκλησίασμα για την επίσκεψή του την προηγούμενη εβδομάδα στο Υπ. Ανάπτυξης για το θέμα της ψηφιοποίησης όλης της πραγματικότητας της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, αλλά και στην πρόσκληση που είχε απευθύνει στον υπουργό να παραβρεθεί στην σημερινή τελετή. Όπως εξήγησε, πρόκειται για «ένα αρχείο που έχει μεγάλη σπουδαιότητα και καλύπτει όλους τους αιώνες που είναι παρούσα η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα και η σπουδαιότητά τους δεν είναι μόνο εκκλησιαστική αλλά και πολιτική, πολιτισμική και ιστορική. Πρόκειται για τα αρχεία που φυλάσσονται στις επισκοπές, στις ενορίες, στις μονές, και στα σχολεία της Καθολικής Εκκλησίας. Ένα έργο που θα βοηθήσει πάρα πολύ τους ιστορικούς και τους φοιτητές που θέλουν να εκπονήσουν τν διατριβή τους και επισκέπτονται τα αρχεία μας. Η ψηφιοποίηση θα διευκολύνει πάρα πολύ την ανακάλυψη της αλήθειας για πάρα πολλά θέματα που παραμένουν σκοτεινά μέσα στο διάβα της ιστορίας».

   

 Στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Υπουργός είπε: «Εκλαμπρότατε, Σεβασμιότατε Νούντσιε, Εκπρόσωπε του Πάπα, Σεβαστή Ιεραρχία της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος. Εκ μέρους της ελληνικής κυβερνήσεως και του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη θέλω ιδιαιτέρως να σας καλωσορίσω στην Ελλάδα, είμαστε πολύ ευτυχείς που είστε εδώ για τη σημερινή Λειτουργία. Με τον Υφυπουργό μου τον κ. Γιάννη Τσακίρη  που είναι αρμόδιος των σχετικών προγραμμάτων, ήρθαμε πράγματι για να πούμε ότι όχι μόνο εγκρίνουμε αλλά θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη διάσωση της ιστορίας της Ελλάδος να υπάρχει η ψηφιοποίηση όλων αυτών των αρχείων και θα έχουμε πάρα πολύ στενή συνεργασία ώστε το πρόγραμμα να εγκριθεί γρήγορα και το έργο να προχωρήσει όσο γίνεται ταχύτερα ώστε η πολιτιστική αυτή και σημαντική κληρονομιά να ζήσει και τις επόμενες χιλιετίες κατά τον τρόπο που της αξίζει. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη σημερινή πρόσκληση. Την ευλογία σας».  Η ανακοίνωση αυτή έγινε δεκτή με ένα πολύ θερμό χειροκρότημα από τους παρευρισκομένους εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο τη χαρά τους για αυτή τη συνεργασία.

Το εκκλησίασμα είχε στο τέλος την ευκαιρία να χαιρετήσει τον εκλαμπρότατο καρδινάλιο Σάντρι, ενώ στον πρόναο υπήρχε ένα μικρό κέρασμα που ολοκλήρωνε τη γιορτινή ατμόσφαιρα μέσα στη βροχερή βραδιά.

 

Προηγούμενο Άρθρο

Ανακοινωθέν της Ρωμαϊκής Συνόδου για τις Καθολικές Εκκλησίες της Ανατολής

Επόμενο Άρθρο

Ομιλία του Καρδιναλίου Leonardo Sandri, Προέδρου της Ρωμαϊκής Συνόδου για τις Ανατολικές Εκκλησίες, κατά τη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό της Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών , την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

You might be interested in …

«Ο Βαπτισμένος τηρεί τις εντολές του Θεού: ΟΛΕΣ!», Ομιλία σεβασμ. Σεβαστιανού κατά τη Θ. Λειτουργία της Γ’ Κυριακής της Τεσσαρασκοστής

  Ο Βαπτισμένος τηρεί τις εντολές του Θεού: ΟΛΕΣ!   Σας έλεγα κατά τις προηγούμενες Κυριακές ότι η Τεσσαρακοστή είναι μια περίοδος που μάς προετοιμάζει: όχι μόνο να εορτάσομε του ΧΡΙΣΤΟΥ το Πάσχα, αλλά να […]

Ομιλία του αστροφυσικού κ. Δημήτρη Νανόπουλου στη Σχολή των Ουρσουλινών

    ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΟΥΡΣΟΥΛΙΝΩΝ Ψυχάρη 10, 15401 – Ν. Ψυχικό   Την Τρίτη 12 Μαρτίου 2013 στις 11:00π.μ., ο διακεκριμένος αστροφυσικός και ακαδημαϊκός κ. Δημήτρης Νανόπουλος θα παρευρεθεί στο Γυμνάσιο και Λύκειο της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών […]