Απαιτείται ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των νόμων
Κοινωνικοπολιτικές εντάσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών στην Ακτή Ελεφαντοστού. Σε ένα μακρύ μήνυμα, ο Eπίσκοπος του Αμπιτζάν καταδικάζει την «απαράδεκτη βία» και τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ πολιτικών φατριών. Υπενθυμίζει ότι δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη και ότι το καθήκον εκείνων που ηγούνται της χώρας είναι να δεσμευτούν να σεβαστούν το Σύνταγμα και την εθνική συμφιλίωση.
Σε ένα μήνυμά του, ο Καρδινάλιος Jean Pierre Kutwa, Αρχιεπίσκοπος του Αμπιτζάν, στην Ακτή του Ελεφαντοστού, εκφράζει ανησυχία για αυτό που συμβαίνει στη χώρα δύο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές. «Η κοινωνικοπολιτική ζωή φτάνει σε ένα επικίνδυνο σημείο καμπής» επιβεβαιώνει ο Καρδινάλιος, ο οποίος καταγγέλλει ριζοσπαστικοποίηση των θέσεων των πολιτικών φατριών, μετά την υποψηφιότητα του Προέδρου Alassane Ouattara στην προεδρία για τρίτη θητεία, και οδήγησε σε βίαιες συγκρούσεις. Αντίπαλος του Ouattara είναι ο ογδονταεξάχρονος Henri Konan Bédié, πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Ακτής Ελεφαντοστού (PDCI), πρώην αρχηγός του κράτους από το ’93 έως το ’99, ενώ το “Ensemble pour la démocratie et la souveraineté” (Eds) παρουσίασε προς την Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή (CEI) την υποψηφιότητα του πρώην προέδρου Laurent Gbagbo, ο οποίος βρίσκεται στο Βέλγιο, επειδή εκκρεμεί μια έφεση ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο τον απαλλάσσει σε πρώτη φάση από την κατηγορία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, και ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 20 χρόνια φυλάκισης στην Ακτή Ελεφαντοστού για υπεξαίρεση χρημάτων από την Κεντρική Τράπεζα των κρατών της Δυτικής Αφρικής μεταξύ 2010 και 2011.
Ο Καρδινάλιος Kutwa στους πολιτικούς ηγέτες: δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη
H εκ νέου υποψηφιότητα του Ouattara οδήγησε σε συγκρούσεις μεταξύ εκείνων που ζητούν συμμόρφωση με το Σύνταγμα, το οποίο δεν προβλέπει τη δυνατότητα τριών διαδοχικών εντολών, και εκείνων που συμμάχησαν με τον πρόεδρο, που δεν πιστεύει ότι παραβιάζει το νόμο και το νέο Σύνταγμα, το οποίο ισχύει από το 2016, ενώ οι δύο προεδρικές εντολές του είναι προηγούμενες. Ο Καρδινάλιος Kutwa μιλά για την «απαράδεκτη βία» εκείνων οι οποίοι, οπλισμένοι με γκλομπ, πέτρες, μαχαίρια και πυροβόλα όπλα, διέπραξαν πραγματικές σφαγές. Λυπημένος από τις συγκρούσεις που προκάλεσαν θανάτους, τραυματισμούς και σημαντικές υλικές ζημιές, ο Καρδινάλιος καλεί στη μη βία, στον διάλογο και τον σεβασμό του δικαίου και των νόμων, «χωρίς τα οποία δεν μπορεί να οικοδομηθεί ένα σύγχρονο και ειρηνικό κράτος». «Θα συνεχίσουμε να επαναλαμβάνουμε ότι δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη και δεν υπάρχει δικαιοσύνη χωρίς συγχώρεση – λέει ο αρχιεπίσκοπος του Αμπιτζάν -. Αυτό είναι που θέλω να υπενθυμίσω σε εκείνους που έχουν στα χέρια τους τη μοίρα των πληθυσμών μας, ώστε, στις σοβαρές και δύσκολες επιλογές που πρέπει να κάνουν, να καθοδηγούνται από το φως του αληθινού αγαθού της ανθρωπότητας, στην προοπτική του κοινού καλού».
Τερματισμός της βίας και αναζήτηση λύσεων
Ο Καρδινάλιος Kutwa κάνει επίσης μια έκκληση προς την ατομική και συλλογική συνείδηση, ώστε να τεθεί τέρμα στη βία και να δοθεί χώρος στον διάλογο. «Το πιστεύουμε όλοι πως η συμφιλίωση είναι η πράξη η οποία, μετά από μια κρίση, επιτρέπει στους ανταγωνιστές να ενωθούν και να ξεκινήσουν εκ νέου», προσθέτει ο Καρδινάλιος, ο οποίος θεωρεί επιβλαβές το τρέχον κοινωνικοπολιτικό κλίμα και ζητά μια σαφή ερμηνεία του Συντάγματος, με βάση τη σωστή ανάγνωση των κειμένων, που να μην αφήνεται στα πολιτικά ρεύματα. Έτσι, ο Αρχιεπίσκοπος του Αμπιτζάν καλεί όλους να δεσμευτούν «στην αναζήτηση λύσεων σε αυτήν την κρίση, η οποία δεν αποτελεί καλό οιωνό για ένα καλύτερο αύριο».
Ο Καρδινάλιος υπενθυμίζει επίσης τον θεμελιώδη νόμο της χώρας που ανοίγει με την αναγνώριση των δικαιωμάτων, των ελευθεριών και των υποχρεώσεων από μέρος του κράτος, και παρατηρεί ότι τα γεγονότα αυτών των ημερών μας επιτρέπουν να ρίξουμε μια ματιά σε ό,τι πρέπει να κάνουμε για να υπενθυμίσουμε σε όλους τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τα καθήκοντα των ατόμων και της κοινότητας. «Είναι η βαθιά πεποίθησή μου – συνεχίζει ο Καρδινάλιος Kutwa – ότι ο σεβασμός του νόμου είναι πιο σημαντικός και τιμά περισσότερο από τη νίκη στις εκλογές. Μπορούμε, με πνεύμα ισορροπίας και συντονισμού, να δώσουμε στον νόμο όλη του τη δύναμη για να μας βοηθήσει να ζήσουμε με δικαιοσύνη, συμφιλίωση και ειρήνη, ενόψει μιας συναινετικής οργάνωσης των εκλογών χωρίς βία».
Η έκκληση προς τον πρόεδρο: να εγγυηθεί το Σύνταγμα και την ενότητα
Τέλος, ο καρδινάλιος γράφει: «Απευθύνομαι με σεβασμό στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αρχηγό του κράτους, του οποίου η υποψηφιότητα για αυτές τις επερχόμενες εκλογές δεν είναι, κατά την ταπεινή μου γνώμη, απαραίτητη. Το κυρίαρχο καθήκον του να εγγυηθεί το Σύνταγμα και την εθνική ενότητα απαιτεί τη θαρραλέα συμβολή του, με σκοπό να αποκατασταθεί η ηρεμία στη χώρα». Στη συνέχεια, ο Καρδινάλιος Kutwa διαβεβαιώνει τις προσευχές του ώστε «καθένας, κατά την άσκηση των ευθυνών του, να έχει τη σοφία να πράξει τα πάντα σε αυστηρή συμμόρφωση με το νόμο (…), ιδίως όσον αφορά τον σεβασμό του δικαιώματος στη ζωή». «Οποιαδήποτε αδικία, με οποιαδήποτε μορφή, θα προκαλέσει ταραχή – καταλήγει ο καρδινάλιος -. Μόνο η δικαιοσύνη που αναγνωρίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του καθενός, θα μας φέρει την ειρήνη».
————————-
Πηγή: Vatican News
Μετάφραση: π.Λ/kantam
You might be interested in …
Η γιορτή υποδοχής του Πάπα Φραγκίσκου στη Λισαβόνα
Χιλιάδες νέοι προσκυνητές από όλο τον κόσμο, μαζί με ιερείς και επισκόπους, υποδέχθηκαν με χαρά την άφιξη του Πάπα Φραγκίσκου στο κεντρικό πάρκο της Λισαβόνας Εδουάρδος 7ος. Η γιορτή υποδοχής του Πάπα Φραγκίσκου ήταν η […]
Καθολικοί Επίσκοποι Τουρκικής καταγωγής!
Γνωρίζουμε ότι η γειτονική μας χώρα έχει λίγο πάνω από 50.000 καθολικούς, οι περισσότεροι των οποίων λατινικού τυπικού και δυτικής προέλευσης και, λιγότεροι, μετανάστες και πρόσφυγες, που ακολουθούν λειτουργικά τυπικά των αρμενικής, συριακής, χαλδαιϊκής και […]
Ο καρδινάλιος Suharyoο της Τζακάρτα, μιλά για το ταξίδι του Πάπα Φραγκίσκου στην Ινδονησία
Σε μια μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στο Vatican News, ο καρδινάλιος Ignatius Suharyo Hardjoatmodjo της Τζακάρτα, στην Ινδονησία, εξέφρασε την προσμονή του για την άφιξη του Πάπα Φραγκίσκου τον Σεπτέμβριο, μίλησε για το μικρό καθολικό […]
Πρόσφατα άρθρα
- π. Μιχάλης Ρούσσος τ.Ι. (1937-2024)
- Χριστουγεννιάτικη συνάντηση κατηχητικών τμημάτων Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών
- Ο Πάπας προσεύχεται για τα θύματα του κυκλώνα στη Μαγιότ
- Απεβίωσε ο π. Μιχάλης Ρούσσος τ.Ι. – Την Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου η Εξόδιος Ακολουθία
- «Το πιο παλαιό χριστουγεννιάτικο δέντρο και η σημασία του», του σεβασμ. Ιωάννη Σπιτέρη