9 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 
ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
 
Από τις ελληνικές εφημερίδες έγινε γνωστό ότι η κ. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας προσκάλεσε επίσημα τον Πάπα Φραγκίσκο να πραγματοποιήσει επίσημη Επίσκεψη στην πατρίδα μας με την ευκαιρία των εορτασμών για τη 200ή επέτειο από την εθνική Επανάσταση του 1821. Πέρα από αυτές τις δημοσιεύσεις, που πρέπει να προέρχονται από την ελληνική πλευρά, δεν υπάρχει κάτι άλλο γνωστό σε μας. Επιβεβαίωση των πληροφοριών αυτών από την πλευρά της Αγίας Έδρας δεν μας είναι γνωστή. Εξάλλου υπάρχει η Αποστολική Νουντσιατούρα που είναι η πλέον αρμόδια για να προβεί σε σχετική ανακοίνωση.
 
Με ηλεκτρονική δημοσίευσή του, όμως, ο γνωστός πολυπράγμων μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ άδραξε την ευκαιρία για να προβεί σε ανακοίνωση, που θα τον έφερνε και πάλι στην κορυφή της επικαιρότητας για να κατατροπώσει, για πολλοστή φορά, τους φανταστικούς εχθρούς της Ορθοδοξίας. Προφανώς, με το δημοσίευμά του θέλησε να πείσει την κ. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας να αποσύρει την πρόσκληση της επίσκεψης, επειδή (κατά την άποψη του κ. Σεραφείμ) ο Πάπας Φραγκίσκος δεν δικαιούται, ως ηγέτης της Καθολικής Εκκλησίας και ως αρχηγός του Κράτους του Βατικανού, να συμμετάσχει σε εορτασμούς για την Εθνική Παλιγγενεσία και, προς τούτο, απαρίθμησε σειρά αρνητικών «γεγονότων» της εποχής που δήθεν τεκμηριώνουν τη θέση του.
 
Δεν θα πέσουμε στην αστεία παγίδα του κ. Σεραφείμ να προβούμε σε αναίρεση της δήθεν «ιστορικής τεκμηρίωσης» που παραθέτει, πολύ περισσότερο δεν είμαστε διαθέσιμοι να ανοίξουμε διάλογο μαζί του. Ο συγκεκριμένος κληρικός, είναι γνωστό, πως διαλέγεται μόνο με τον εαυτό του ως «μη ακούων».
 
Όμως, προς εκείνους οι οποίοι απευθύνθηκαν ποικιλοτρόπως προς Επισκόπους της τοπικής Καθολικής Εκκλησίας ζητώντας να δοθεί απάντηση στον λαλίστατο επί παντός επιστητού μητροπολίτη, δηλώνουμε πως η Ιστορία είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να αφεθεί στα χέρια μη ειδικών ή να ερευνάται σε αναρτήσεις στα λεγόμενα «κοινωνικά δίκτυα». Πολύ περισσότερο, δεν επιτρέπεται να στρατολογείται στην πολεμική του θρησκευτικού φανατισμού, ως εν προκειμένω.
 
Γνωρίζουμε πολύ καλά πως ιστορικοί και «ιστορικοί», κατά το παρελθόν, αναφέρθηκαν στη «μη συμμετοχή» των Ελλήνων Καθολικών στην Επανάσταση του 1821. Θεωρούμε πως υπάρχει αρκετά ικανοποιητική διεθνής επιστημονική βιβλιογραφία επί του συγκεκριμένου θέματος, προκειμένου να μην επιβάλλεται η προσθήκη ενός ακόμα τίτλου σ’ αυτήν.
 
Αν όντως κριθεί κάτι τέτοιο αναγκαίο ή χρήσιμο, μετά από συμβουλή ειδημόνων και όχι από τη δήθεν πίεση συγκυριών και φαντασιόπληκτων, η Καθολική Ιεραρχία δεν θα διστάσει να ζητήσει σε ομάδα έγκυρων ιστορικών μελετητών και ερευνητών να παρουσιάσει τη σχετική πραγματεία. Δεν στερούμαστε πηγών (αντίθετα), ώστε μέσα από αυτές να αναδειχθεί η ιστορική αλήθεια, η οποία ποτέ δεν έβλαψε, αλλά αντίθετα, προήγαγε την αυτογνωσία, που πάντα ήταν αρετή για όσους δεν τη στερούνται.
 
 
12 Ιουλίου 2021
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Κ.Ι.Ε
Προηγούμενο Άρθρο

Ευχές και προσευχές για τον πάπα Φραγκίσκο

Επόμενο Άρθρο

Κ-297, 12 Ιουλίου 2021

You might be interested in …

Σήμερα 27 Μαρτίου στις 7μμ. ώρα Ελλάδος, ο Πάπας θα καθοδηγήσει την παγκόσμια προσευχή στην πλατεία του Αγ. Πέτρου.

Ο Σταυρωμένος που σταμάτησε την πανούκλα το έτος 1522 είναι στο Βατικανό Σήμερα 27 Μαρτίου στις  7μμ. ώρα Ελλάδος, ο Πάπας θα καθοδηγήσει την παγκόσμια προσευχή στην πλατεία του Αγ. Πέτρου.

Ο Πάπας Φραγκίσκος καλεί όλους μας σε κοινή παγκόσμια προσευχή κατά την πανήγυρη του Ευαγγελισμού

  Ολοκληρώνοντας την προσευχή «Άγγελος του Κυρίου», χθες Κυριακή 22/3, ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε όλους τους Ηγέτες των Εκκλησιών, των χριστιανικών Κοινοτήτων και τους χριστιανούς των διαφόρων Ομολογιών, να ενώσουν τη φωνή τους προς τον […]

Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την Επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα

Με αφορμή την επίσκεψη του Επισκόπου και Πάπα Ρώμης Φραγκίσκου στην Ελλάδα, ως προσκεκλημένου της Προέδρου της Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στις 4, 5 και 6 Δεκεμβρίου 2021, δόθηκε Συνέντευξη Τύπου από τον Αρχιεπίσκοπο Καθολικών […]