9 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ανακοινώθηκε το θέμα της 109ης Παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστών και Προσφύγων

Ελεύθεροι να επιλέξουν αν θα μεταναστεύσουν ή θα παραμείνουν

Η 109η Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών και Προσφύγων θα εορταστεί την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023. Ο Άγιος Πατέρας επέλεξε ως τίτλο για το παραδοσιακό μήνυμά του, «Ελεύθεροι να επιλέξουν αν θα μεταναστεύσουν ή θα παραμείνουν», με την πρόθεση να ενθαρρύνει έναν ανανεωμένο προβληματισμό σχετικά με ένα δικαίωμα που δεν έχει ακόμη κωδικοποιηθεί σε διεθνές επίπεδο: το δικαίωμα να μην χρειάζεται να μεταναστεύσει κανείς ή, με άλλα λόγια, το δικαίωμα να μπορεί να παραμείνει στον τόπο του.

Το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να μεταναστεύσουν απαιτεί μια προσεκτική εξέταση των αιτιών της σύγχρονης μετανάστευσης. Το δικαίωμα παραμονής είναι παλαιότερο, βαθύτερα ριζωμένο και ευρύτερο από το δικαίωμα μετανάστευσης. Περιλαμβάνει τη δυνατότητα συμμετοχής στα κοινά αγαθά, το δικαίωμα να ζει κανείς με αξιοπρέπεια και να έχει πρόσβαση στη βιώσιμη ανάπτυξη. Όλα αυτά τα δικαιώματα θα πρέπει να διασφαλίζονται αποτελεσματικά στις χώρες προέλευσης μέσω μιας πραγματικής άσκησης κοινής ευθύνης εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας.

Για την προώθηση της κατάλληλης προετοιμασίας για τον εορτασμό αυτής της ημέρας, η Ποντιφική Σύνοδος για την Διακονία της Ολοκληρωμένης Ανθρώπινης Ανάπτυξης θα ξεκινήσει μια ενημερωτική εκστρατεία με στόχο να προωθήσει την εις βάθος κατανόηση του θέματος του μηνύματος μέσω βοηθημάτων πολυμέσων, επεξηγηματικού υλικού και θεολογικών προβληματισμών.

φωτο: vatican media

Προηγούμενο Άρθρο

Επτά

Επόμενο Άρθρο

Η Τέχνη στην υπηρεσία του διαλογισμού και της προσευχής

You might be interested in …

Προστατεύοντας την Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης

Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Επιτροπών “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”, στην οποία συμμετέχουν 22 εθνικές επιτροπές Συνόδων Καθολικής Ιεραρχίας, πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα. Στο πλαίσιό της έγινε ένα Διεθνές Εργαστήριο (International Workshop) με θέμα “Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια και Οικονομική […]

Συμπόσιο στο Βατικανό για τη συνεργασία Ποιμένων και Λαϊκών

Βατικανό, 14 Φεβρουαρίου 2023 Παρουσιάστηκε σήμερα στο Γραφείο Τύπου της Αγίας Έδρας το διεθνές Συμπόσιο των υπεύθυνων των κατά τόπους Συνοδικών Επιτροπών για τους λαϊκούς με τίτλο “Ποιμένες και λαϊκοί πιστοί πορεύονται μαζί” που θα […]