Με βαθιά θλίψη αποχαιρετούμε τον τελευταίο Έλληνα Ιησουίτη της γενιάς του, τον πατέρα Σεβαστιανό Φρέρη, έναν σπουδαίο άνθρωπο και πνευματικό καθοδηγητή, ο οποίος έφυγε από την ζωή χθες 8 Ιανουαρίου.
Ως διαχειριστής της Βιβλιοθήκης των Ιησουιτών στην Ελλάδα από το 1970 έως το 2019, και συνεχίζοντας μέχρι το τέλος να προσφέρει τις συμβουλές και τη βοήθειά του, υπήρξε μια ζωντανή πηγή έμπνευσης και πνευματικότητας. Ένας άνθρωπος με μία ζεστή αγκαλιά για όλους, κέρδισε τον σεβασμό και την αγάπη όσων είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν.
Η ημέρα και ώρα της κηδείας του θα ανακοινωθούν με νέα ενημέρωση.
O πατέρας Σεβαστιανός Φρέρης τ.Ι.
Ο π. Σεβαστιανός γεννήθηκε στην Σύρο το 1937. Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με ποιμαντική εργασία ως εφημέριος της ενορίας της Ιεράς Καρδίας του Χριστού Σωτήρος στην Αθήνα και υπεύθυνος του Προσκυνήματος του Εξώμβουργου στην Τήνο. Ήταν πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Γαλλική Φιλολογία). Ως Βιβλιοθηκάριος της Ιεράς Μονής των Ιησουιτών στην Αθήνα ασχολήθηκε συστηματικά με την οργάνωση και την ανάπτυξή της και συμμετείχε επανειλημμένα σε πανεπιστημιακά Σεμινάρια.
Μετά την αναχώρηση του π. Μάρκου Μακρυωνίτη στις Μονές Τήνου και Σύρου, ο π. Σεβαστιανός ανέλαβε τη διαποίμανση της Κοινότητας Άσπρων Σπιτιών Βοιωτίας, όπου, την εποχή εκείνη, ήταν πολλοί καθολικοί γάλλοι και έλληνες, εργαζόμενοι στο “Αλουμίνιον της Ελλάδος”. Ήταν εκείνος που πρωτοστάτησε για την άδεια και οικοδομή του Ι. Ναού Αγίου Ιωσήφ, που εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 1982.
Διετέλεσε για περισσότερο από μια δεκαπενταετία Διευθυντής του περιοδικού «Σύγχρονα Βήματα» (1980-1997), και Γενικός Γραμματέας του Μορφωτικού Κέντρου Εκδηλώσεων-Ομιλιών (Κ.Ε.Ο.1990-2000). Υπήρξε ιδρυτικό Μέλος της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρείας και επανειλημμένα εκλεγμένο Μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας. Υπηρέτησε στο Εκκλησιαστικό Δικαστήριο. Στην Τήνο όπου υπηρέτησε (2000-2008), παράλληλα με τις ποιμαντικές εργασίες στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Ιεράς Καρδίας στο Εξώμβουργο, υπήρξε εκλεγμένος πρόεδρος του Συλλόγου «Νικόλαος Κόγκος – Φίλοι του Κέντρου Υγείας Τήνου και κατ’ οίκον Νοσηλείας». Έχει συγγράψει βιβλιογραφικές μελέτες όπως π.χ. «Καθολικά θρησκευτικά βιβλία τυπωμένα στη Σύρο κατά τον 19ο αιώνα» και άλλα. Έχει μεταφράσει στην ελληνική γλώσσα διάφορα βιβλία θρησκευτικού περιεχομένου. Μέχρι το τέλος της ζωής του και όσο οι δυνάμεις του το επέτρεπαν δραστηριοποιήθηκε στο «Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών» των Πατέρων Ιησουιτών, του οποίου ήταν και ιδρυτικό Μέλος.