18 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Αποστολές βοήθειας από την Κάριτας Ελλάς και την Κάριτας Θεσσαλονίκης

Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΗΣ ΕΙΔΟΜΕΝΗΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΙΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η καθολική Εκκλησία δεν μπορούσε να μένει αδιάφορη στις δραματικές συνθήκες διαβίωσης που είναι υποχρεωμένοι να βιώνουν οι πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα της Ελλάδας και της Π.Γ.Δ.Μ. Χιλιάδες πρόσφυγες είναι υποχρεωμένοι να διαμένουν, κάτω από άθλιες συνθήκες, στην ύπαιθρο ή σε μικρές σκηνές και σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Το πλήθος των προσφύγουν αυξάνεται συνεχώς και η ροή εκτόνωσης προς τη γειτονική χώρα είναι πολύ μικρότερη από τους ρυθμούς άφιξης νέων προσφύγων, γεγονός που επιτείνει το πρόβλημα και δημιουργεί καταστάσεις εκνευρισμού και έντασης.

Φιλανθρωπικές οργανώσεις, κυρίως μη κυβερνητικές, δραστηριοποιούνται στην περιοχή για την ανακούφιση των προσφύγων και την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Η προσφορά τους είναι ανεκτίμητη, όμως οι ανάγκες είναι πάρα πολλές και ολοένα αυξανόμενες. Μετά από διαβούλευση με την ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ, δύο στελέχη της Κάριτας Θεσσαλονίκης μετέβησαν στην περιοχή το Σάββατο 29 Αυγούστου 2015, τόσο για να διαπιστώσουν από κοντά την κατάσταση όσο και για να διανείμουν την πρώτη αποστολή βοήθειας, που περιλάμβανε παιδικές τροφές και πάνες, μαρμελάδες και άλλα προϊόντα που είχε η ΚΑΡΙΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ στην αποθήκη της. Ταυτόχρονα είχε επαφές με την ΜΚΟ "PRAXIS", με εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες, με εθελοντές των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα" και με τους υπεύθυνους του Δήμου Ειδομένης.

 

Αξιοποιώντας κονδύλια της "ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ", ξεκίνησε μια επίπονη προσπάθεια για την προμήθεια και προετοιμασία, πολύ μεγαλύτερης αυτή τη φορά αποστολής βοήθειας. Έτσι, αγοράστηκαν για το σκοπό αυτό προϊόντα άμεσης ανάγκης συνολικού βάρους που ξεπερνά τους επτά (7) τόνους. Συγκεκριμένα η αποστολή έπρεπε να περιλαμβάνει τη διανομή πάνω από 2000 σακούλες που θα περιέχουν ένα μεγάλο μπουκάλι με νερό, φρυγανιές, κονσέρβα με μαγειρεμένα φασόλια και δύο μικρές συσκευασίες μαρμελάδας.

 

Το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε η αποστολή και επιστρατεύτηκαν οκτώ (8) εθελοντές από την ΚΑΡΙΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Μετείχαν και άλλα δύο άτομα: εκπρόσωπος από την ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ και δημοσιογράφος / Φωτορεπότερ διαπιστευμένος και απεσταλμένος από την CARITAS INTERNATIONALIS. Η εκρηκτική κατάσταση και η αφόρητη πίεση του πλήθους των προσφύγων δεν επέτρεψε το ξεφόρτωμα και έτσι η διανομή έγινε από το φορτηγό.

Διανεμήθηκαν τελικά 2500 σακούλες με τα προαναφερόμενα είδη μέσα σε διάστημα τεσσάρων ωρών (από τις 9:15 έως τις 13:15).

Η ζέστη ήταν πραγματικά αφόρητη και ο ρυθμός εξαντλητικός για όλους. Ευτυχώς, προσέτρεξαν για βοήθεια τρεις (3) νεαροί εθελοντές από την Αδελφή Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία, η βοήθεια των οποίων ήταν ιδιαίτερα σημαντική στην ομαλή διαδικασία της διανομής.

Κατάκοποι αλλά εμφανώς ικανοποιημένοι, τόσο από την εμπειρία όσο και από το θετικό αποτέλεσμα και το χαμόγελο που διέκριναν στα χείλη των προσφύγων, τα μέλη της αποστολής αφού συζήτησαν για λίγο με τους εκπροσώπους των άλλων οργανώσεων, ξεκίνησαν για τη Θεσσαλονίκη ελπίζοντας να μπορούν να μετέχουν και να βοηθήσουν στην διοργάνωση και άλλων αντίστοιχων αποστολών.

Ας μη ξεχνούμε ότι οι ανάγκες είναι άπειρες και η βοήθεια που προσφέρεται είναι μεν σημαντική αλλά μικρή και ταπεινή αν συγκριθεί με τις ανάγκες των ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΑΣ, οι οποίοι ζητούσαν ακόμα και τα χαρτοκιβώτια από τις συσκευασίες των τροφίμων για να τα χρησιμοποιούν ως στρώματα πάνω στα οποία θα κοιμηθούν.

Τέλος, η εκπρόσωπος από την ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ και ο δημοσιογράφος / Φωτορεπότερ της CARITAS EUROPA μετέβησαν στο Γεβγελή της γειτονικής Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (F.Y.R.O.M), όπου είχαν επαφές και παρακολούθησαν την αναχώρηση του πρωινού τρένου γεμάτο με τους πρόσφυγες και με κατεύθυνση προς τις βόρειες χώρες (Σερβία και Ουγγαρία).

 

Για την Γραμματεία της ΚΑΡΙΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Σους Ισσάμ, Δρ. Πολ. Μηχ/κός

6 Σεπτεμβρίου 2015

Προηγούμενο Άρθρο

Η προσφυγική κρίση απαιτεί μια κοινή ευρωπαϊκή λύση

Επόμενο Άρθρο

Προσφυγικό: Καθολική κινητοποίηση

You might be interested in …

Οκταήµερο Γνωριµίας, Στοχασµού και Ψυχαγωγίας για ΕΦΗΒΟΥΣ Μεσογγή Κέρκυρας

   Οκταήµερο Γνωριµίας, Στοχασµού και Ψυχαγωγίας για ΕΦΗΒΟΥΣ Μεσογγή Κέρκυρας 10 έως και 17 Ιουλίου 2012 Τείνει πλέον να γίνει θεσµός το Οκταήµερο Γνωριµίας, Στοχασµού και Ψυχαγωγίας για ΕΦΗΒΟΥΣ, µε εφήβους από την Αρχιεπισκοπή Κέρκυρας […]

thess_katixitiko_1

Κλείσιμο του κατηχητικού έτους στη Θεσσαλονίκη

Το κατηχητικό έτος στη Θεσσαλονίκη, είχε και φέτος μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή, αφού περισσότερα από πενήντα μικρά παιδιά, κάθε Σάββατο για δύο ώρες, είχαν την ευκαιρία να κατηχηθούν από τους ιερείς της Ενορίας, από τις […]

Ειδήσεις από το Βικαριάτο Θεσσαλονίκης

Κατά την τακτική ποιμαντική του επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012, ημέρα που γιόρτασε η πόλη τον Πολιούχο Άγιο Δημήτριο, ο επίσκοπός μας σεβ. Ιωάννης είχε μια συνάντηση με τους νέους, με τους […]