5 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Η προσφυγική κρίση απαιτεί μια κοινή ευρωπαϊκή λύση

logo comece

Η προσφυγική κρίση απαιτεί μια κοινή ευρωπαϊκή λύση

COMECE Δελτίο Τύπου 11/09/2015

Δήλωση της Μόνιμης Επιτροπής της COMECE, της Επιτροπής των Συνόδων των Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την κατάσταση στο προσφυγικό και τη συζήτηση για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου.

«Η ροή των προσφύγων προς την Ευρώπη φέρνει τις χώρες της ηπείρου μας μπροστά σε τεράστιες προκλήσεις. Αυτές οι προκλήσεις όμως μπορούν να ξεπεραστούν, αν εμείς οι Ευρωπαίοι τις θεωρήσουμε ως κοινή ευθύνη και συνεργαστούμε για την επίλυσή τους. Όταν παρατηρούμε την κατάσταση στις χώρες άφιξης των προσφύγων στη νότια Ευρώπη, γίνεται φανερό ότι το σύστημα του Δουβλίνου δεν λειτουργεί. Ωστόσο, η κατάσταση στις χώρες του πολυπόθητου προορισμού δείχνει επίσης ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε χωρίς έναν ευρωπαϊκό κανονισμό. Το γεγονός ότι ορισμένες χώρες προσπαθούν να απεμπλακούν εντελώς από την ευθύνη τους είναι απαράδεκτη. Πάνω απ’ όλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στην μεταξύ των Ευρωπαίων αλληλεγγύη. Το πρόβλημα των προσφύγων αποτελεί μια κοινή πρόκληση και ως εκ τούτου απαιτεί μια κοινή ευρωπαϊκή λύση. Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουμε την πρόσφατη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια πιο δίκαιη κατανομή των προσφύγων και κοινών προτύπων για το άσυλο στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθούν περαιτέρω μέτρα.

Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι οι άνθρωποι πνίγονται και ασφυκτιούν στα σύνορα της Ευρώπης. Η οικοδόμηση συρματοπλεγμάτων και τοίχων για να εμποδίσουν τους πρόσφυγες από το να εισέλθουν στην Ευρώπη δεν αποτελεί λύση. Επιπλέον, αποτελεί χριστιανικό καθήκον να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, ανεξάρτητα από την καταγωγή ή τη θρησκεία τους.

Ο πάπας Φραγκίσκος κάλεσε την Εκκλησία στην Ευρώπη να υποδεχθεί τους πρόσφυγες: “Απευθύνομαι στους αδερφούς μου επισκόπους στην Ευρώπη, πραγματικούς ποιμένες, έτσι ώστε στις επισκοπές τους να υποστηρίξουν την έκκλησή μου, ενθυμούμενοι ότι η Ευσπλαχνία είναι το δεύτερο όνομα της Αγάπης”. Το κάλεσμα του Πάπα υποχρεώνει την Εκκλησία στην Ευρώπη να δράσει. Η μοίρα όσων αναζητούν καταφύγιο ή άσυλο πρέπει να μας αγγίξει.

Τις τελευταίες εβδομάδες συγκινηθήκαμε όλοι βαθιά από το πνεύμα αλληλεγγύης και τη διάθεση βοήθειας που τόσοι πολλοί Ευρωπαίοι έδειξαν  με την υποδοχή που παρέχεται στους πρόσφυγες. Ευχαριστούμε όλους όσους έχουν δεσμευθεί να διασφαλίζουν ότι οι πρόσφυγες που γίνονται δεκτοί με ανθρωπιά και ζεστασιά με ένα πνεύμα συμπόνιας και χριστιανικής φιλανθρωπίας, ανεξάρτητα από το αν τα αιτήματα ασύλου τους, τελικά αναγνωρίζονται. Ωστόσο, είναι σκανδαλώδες το γεγονός ότι η κατάσταση αυτή προκαλεί, επίσης, ενόχληση και η εχθρότητα απέναντι στους πρόσφυγες. Θα πρέπει να αντιταχθούμε σθεναρά αυτό.

Η Ευρώπη πρέπει να υιοθετήσει χωρίς καθυστέρηση μια κοινή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου. Αν μπορούμε να λύσουμε μια οικονομική κρίση σε μια ολονύκτια έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, τότε θα πρέπει να είναι εξίσου εύκολο και με αυτή την κρίση, ειδικά όταν η τύχη τόσων ανθρώπων είναι σε κίνδυνο. Πάνω απ’ όλα, το ζήτημα μιας κοινής λύσης για το πρόβλημα των προσφύγων είναι και ένα θέμα που επηρεάζει άμεσα τις αξίες και το μέλλον της Ευρώπης».

Αυτή η δήλωση της μόνιμης επιτροπής της COMECE (Καρδινάλιος Reinhard Marx, Επίσκοπος Jean Kockerols και  Επίσκοπος Gianni Ambrosio) εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίασή της στο Μόναχο στις 9 Σεπτεμβρίου 2015.

Προηγούμενο Άρθρο

Έκθεση Ιστορικού Αρχείου της Καθολικής Επισκοπής Σύρου

Επόμενο Άρθρο

Αποστολές βοήθειας από την Κάριτας Ελλάς και την Κάριτας Θεσσαλονίκης

You might be interested in …

Ένας χρόνος πολέμου στην Ουκρανία. COMECE: «Σταματήσετε την τρέλα του πολέμου»!

Την πρώτη επέτειο της πλήρους κλίμακας τραγικής στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της Επιτροπής των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE), καρδινάλιος Hollerich, επαναλαμβάνει την έκκληση των επισκόπων της ΕΕ προς […]

Επιστολή της COMECE στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το πρόσφατο ψήφισμα για τις αμβλώσεις στην Πολωνία

Το προεδρείο της Επιτροπής των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE) απηύθυνε επιστολή στον David Sassoli, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όσον αφορά το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 26ης Νοεμβρίου 2020 σχετικά με τις […]