12 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Αποστολικό Βικαριάτο Θεσσαλονίκης: Τελετές και Εκδηλώσεις στην Καθολική Εκκλησία στη Θεσσαλονίκη

Όπως σε κάθε εκκλησιαστική επαρχία έτσι και στο Αποστολικό Βικαριάτο της Θεσσαλονίκης οι παραδοσιακές κοινότητες των ντόπιων καθολικών έχουν εμπλουτιστεί τα τελευταία χρόνια από την παρουσία πολλών εκατοντάδων μεταναστών και προσφύγων που προέρχονται από τη γειτονική κυρίως Αλβανία, διάφορες αφρικανικές χώρες, τη Συρία και άλλες εμπόλεμες περιοχές της Μέσης Ανατολής.

Αυτό το μωσαϊκό ψυχών και παραδόσεων αντανακλά πλέον σε κάθε έκφραση της κοινότητας, όπως αυτή δραστηριοποιείται μέσα στο κατηχητικό, την Ενορία, την Κάριτας και τους άλλους ποιμαντικούς θεσμούς του Αποστολικού Βικαριάτου της Βορείου Ελλάδος. Τις ημέρες αυτές ολοκληρώθηκε και το φετινό κατηχητικό έτος και με μία ιδιαίτερη τελετή εορτάστηκε η λήξη της κατηχητικής περιόδου. Παρών σε αυτήν ήταν και ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης, ο οποίος κάθε μήνα ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη, παρίσταται στην κατήχηση, Λειτουργεί και μιλά στα μικρά παιδιά. Η ηλικία των παιδιών, η καθαρότητα της ψυχής τους, αλλά και η θρησκευτική διαπαιδαγώγηση που λαμβάνουν, τα κάνουν να αισθάνονται αδέλφια μεταξύ τους, ως χριστιανοί και παιδιά του Θεού και είναι συγκινητική η συχνή και διαρκής συμμετοχή τους σε όλες τις εκδηλώσεις και τα Μυστήρια της τοπικής τους Εκκλησίας, όπως και σε αυτά που περιγράφουμε στις επόμενες γραμμές.

Χαρακτηριστική επίσης τα τελευταία χρόνια είναι μία ιδιαίτερη τελετή που λαμβάνει χώρα κάθε Ιούνιο στον Καθεδρικό Ναό της Αμιάντου Συλλήψεως της Παναγίας, παρουσία πάντοτε του Αρχιεπισκόπου: η τελετή αυτή αφορά στη χριστιανική μύηση των ενηλίκων, τη χορήγηση δηλαδή των Μυστηρίων του Βαπτίσματος, του Χρίσματος και της Πρώτης Κοινωνίας των ενηλίκων αδελφών μας από διάφορες χώρες, την υποδοχή τους, αλλά και την ένταξή τους μέσα στην πολυεθνική μας Κοινότητα. Αυτή η χριστιανική συνείδηση που ξεπερνά τις εθνικές διαφορές, τις γλώσσες και τις φυλές, δίνει την ελπίδα ότι δημιουργείται μία πραγματικά «καθολική» εκκλησία για το μέλλον.

Χριστιανική μύηση ενηλίκων

Η Θεσσαλονίκη όπως γνωρίζουμε είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας και όπως είναι φυσικό υπάρχουν πολλοί οικονομικοί μετανάστες, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι από τη γειτονική Αλβανία. Τα δεκαέξι χρόνια που ο Επίσκοπος υπηρετεί ως Αποστολικός Διαχειριστής της Θεσσαλονίκης είχε τη χαρά να δώσει τα Μυστήρια της χριστιανικής μύησης, κατά μέσο όρο, σε 25 παιδιά και ενήλικες το χρόνο.

Οι Λαζαριστές Πατέρες, οι Αδελφές της Μητέρας Τερέζας της Καλκούτα και οι εμψυχωτές της Κατήχησης, μέσα από κατάλληλη προετοιμασία οδήγησαν το βράδυ του Σαββάτου 1 Ιουνίου, ενώπιον του Αρχιεπισκόπου, 28 ενήλικες στους οποίους χορήγησε τα Μυστήρια της Χριστιανικής Μύησης και άλλους πέντε στους οποίους χορήγησε το Μυστήριο του Χρίσματος. Ο Καθεδρικός Ναός ήταν γεμάτος, η ατμόσφαιρα εορταστική και η συγκίνηση και η ευλάβεια στα πρόσωπα των κατηχουμένων ορατή. Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε στην ομιλία του ότι τα Μυστήρια που λαμβάνουν τώρα είναι η αρχή της χριστιανικής τους ζωής και όχι το αποκορύφωμα και πως πρέπει η χριστιανική τους πορεία να εκδηλώνεται σε μία χριστιανική συμπεριφορά, τέτοια που όλος ο κόσμος γύρω τους να καταλαβαίνει την μεγάλη αλλαγή που έχει συντελεστεί στη ζωή τους.

Χορήγηση Χρίσματος στα παιδιά του κατηχητικού

Την Κυριακή το πρωί 2 Ιουνίου 2019 η καθολική κοινότητα της Θεσσαλονίκης είχε ακόμα μία ευκαιρία να πανηγυρίσει. Ο Επίσκοπος χορήγησε το Χρίσμα σε 9 παιδιά του κατηχητικού τα οποία, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στις περισσότερες εκκλησιαστικές επαρχίες, λαμβάνουν αυτό το Μυστήριο σε μεγαλύτερη ηλικία, συνήθως στην πέμπτη ή έκτη δημοτικού. Ο Ναός όπως συνηθίζεται σε αυτές τις εορταστικές περιπτώσεις ήταν στολισμένος με πολλές ανθοδέσμες, αλλά και με τα σύμβολα του Αγίου Πνεύματος το οποίο είναι το πρόσωπο του Θεού που μας ενώνει με το Χριστό και με τα αδέλφια μας.

Τα παιδιά προετοιμάζονταν με μεγάλη επιμέλεια όλη τη χρονιά, στις σαββατιάτικες συναντήσεις του Κατηχητικού, ενώ συγκινητική ήταν η παρουσία μίας μικρής η οποία έκανε κάθε Σάββατο με την οικογένειά της μία μεγάλη διαδρομή πολλών χιλιομέτρων κάθε φορά, για να είναι συνεπής στην προετοιμασία για τη μεγάλη αυτή στιγμή της ζωής της. Τα παιδιά του κατηχητικού είναι περίπου 70 και από αυτά κατά μέσο όρο συμμετέχουν τακτικά στην κατήχηση τα 60. Μεταξύ των κατηχητών διακονούν δύο ιερείς και δύο αδελφές της Μητέρας Τερέζας.

Λιτανεία Αγίας Δωρεάς

Εδώ και πέντε χρόνια η Ενορία της Αμιάντου Συλλήψεως της Παναγίας στη Θεσσαλονίκη ξανάρχισε τη Λιτανεία της Αγίας Δωρεάς, χάρη στην πρωτοβουλία του π. Αγαπητού Εμπιαγκένα. Η κοινότητα αποδέχτηκε με ενθουσιασμό αυτήν την ωραία ευλάβεια. Η Λιτανεία πραγματοποιείται με απλότητα και εκφράζει με ταπεινότητα την πίστη στον Χριστό παρόντα στην Αγία Ευχαριστία. Έτσι και φέτος μετά τη Θεία Λειτουργία ο Επίσκοπος πλαισιωμένος από την Κοινότητα των Πατέρων της Μεταστάσεως, αλλά και δεκάδες πιστούς που συνόδευαν τα παιδιά που είχαν λάβει τα Άγια Μυστήρια, διέσχισαν το οικοδομικό τετράγωνο που περιβάλλει την Εκκλησία, ψάλλοντας ύμνους αφιερωμένους στην Αγία Ευχαριστία. Χαρακτηριστικό της περιφοράς είναι το έθιμο που συναντούμε συνήθως στα νησιά του Αιγαίου, όπως στη Νάξο, η Λιτανεία να σταματά σε προεπιλεγμένους χώρους όπου έχουν στηθεί και στολιστεί αλτάρια.

Εκεί τοποθετείται η Αγία Ευχαριστία, ψέλνεται το Tantum Ergo και αφού διαβαστεί ένα απόσπασμα από το Ευαγγέλιο σχετικό με την Αγία Ευχαριστία, ευλογείται το εκκλησίασμα και συνεχίζεται η πομπή. Η Λιτανεία ολοκληρώνεται στο προαύλιο του καθεδρικού και ενοριακού μας ναού με την ανάγνωση του Αγίου Ευαγγελίου, μια μικρή ομιλία από τον Επίσκοπο που ολοκληρώνει την τελετή με την ευλογία του Αγιοτάτου Μυστηρίου.

Με το πέρας της εκδήλωσης τα μέλη των διαφόρων ποιμαντικών επιτροπών δεξιώθηκαν τους πιστούς με μία παραδοσιακά πλούσια τράπεζα αγάπης.

 

Σ

Προηγούμενο Άρθρο

Αθήνα: Ενορία Αγ. Λουκά του Ευαγγελιστή

Επόμενο Άρθρο

Η προσευχή και η αγκαλιά του στους ηλικιωμένους και ασθενείς

You might be interested in …

Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη Σπιτέρη στις Ενορίες και στις Κοινότητες του Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης

Κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης και Αγίας Τεσσαρακοστής, ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης επισκέπτεται όλες τις ενορίες της δικαιοδοσίας του, τόσο στην Αρχιεπισκοπή της Κέρκυρας, όσο και στο Αποστολικό Βικαριάτο της Θεσσαλονίκης, συναντά τον κλήρο […]