30 Απριλίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Βαρσοβία: Χιλιάδες συμμετείχαν στην Εθνική Πορεία για τη Ζωή

Χιλιάδες άνθρωποι εξέφρασαν την υποστήριξή τους για τη ζωή των αγέννητων παιδιών και την αντίθεσή τους στην επέκταση της πρόσβασης στις αμβλώσεις, καθώς συμμετείχαν στην Εθνική Πορεία για τη Ζωή της Πολωνίας την Κυριακή.

Η Σύνοδος των Πολωνών Επισκόπων υποστήριξε την Εθνική Πορεία για τη Ζωή στη Βαρσοβία την Κυριακή 14 Απριλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε με το σύνθημα “Ζήτω η Πολωνία”.

Η εκδήλωση προσέφερε μια έκφραση υποστήριξης της ζωής, αλλά και εναντίωσης στα σχέδια νόμου που αποσκοπούν στην επέκταση της πρόσβασης στις αμβλώσεις και, ως εκ τούτου, στη μείωση της προστασίας των αγέννητων παιδιών.

Πριν από την εκδήλωση, ο πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου Καθολικής Ιεραρχίας της Πολωνίας, Αρχιεπίσκοπος Tadeusz Wojda, προέτρεψε τους Πολωνούς Καθολικούς να αφιερώσουν την ημέρα στην προσευχή για την υπεράσπιση της ζωής.

Υποστηρίζοντας τη ζωή

Το νόημα του συνθήματος της φετινής Εθνικής Πορείας για τη Ζωή συζητήθηκε από την εκπρόσωπό της, Lidia Sankowska-Grabczuk.

“Η πορεία μας είναι μια υποστήριξη της ζωής, μια υποστήριξη της οικογένειας, μια υποστήριξη όλων των βασικών δικαιωμάτων κάθε ανθρώπινου όντος”, δήλωσε στο Vatican News. “Αλλά ταυτόχρονα, μπροστά σε αυτή την επανάσταση που κινείται σαν πολιορκητικός κριός, που θέλει να περιορίσει τα δικαιώματα των γονέων και τα δικαιώματα των ανθρώπων στη ζωή, διαδηλώνουμε επίσης ως ένα ισχυρό σημάδι άμυνας για να περιορίσουμε τη δημογραφική κατάρρευση και αυτή την άγρια ορμή για την Ευρώπη (…) Αυτή είναι μια σημαντική ημέρα για τη χώρα μας. Στην πορεία μας, ο καθένας έχει το δικαίωμα να μιλήσει”.

Προστατεύοντας τα αγέννητα παιδιά

Κατά την έναρξη της διαδήλωσης στη Βαρσοβία, από τα μεγάφωνα ακούστηκε ο χτύπος της καρδιάς ενός αγέννητου μωρού, η μητέρα του οποίου προσήλθε στην πορεία.

“Δεν θα τα παρατήσουμε, ό,τι κι αν συμβεί στο πολωνικό κοινοβούλιο. Θα παραμείνουμε σταθεροί μέχρι να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των αγέννητων παιδιών”, δήλωσε ο Boguslaw Kiernicki, πρόεδρος του Ιδρύματος του Αγίου Βενεδίκτου, το οποίο διοργάνωσε την πορεία.

Η πορεία για την υπεράσπιση της ζωής συγκέντρωσε χιλιάδες ανθρώπους από όλη την Πολωνία που ήρθαν στη Βαρσοβία. “Είμαστε εδώ για να δείξουμε ότι η ζωή έχει σημασία, ότι κάθε παιδί είναι ένα δώρο και ότι, παρόλο που αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε κάποια πράγματα, βλέπουμε τι θησαυρός είναι τα παιδιά. Γνωρίζουμε ότι είναι εν δυνάμει μελλοντικοί επιστήμονες και γιατροί. Δεν ξέρουμε πόσες ασθένειες θα μπορούσαν να είχαν θεραπευτεί και πόσα φάρμακα θα μπορούσαν να είχαν δημιουργηθεί αν είχαν γεννηθεί τα παιδιά που δεν γεννήθηκαν”, σύμφωνα με την Ewa Liszkowska, η οποία ήρθε με τον σύζυγό της Tomasz και τα πέντε παιδιά τους από το Poznań, μιλώντας στο Vatican News.

Φροντίδα για τις γυναίκες μετά τον τοκετό

Η Teresa Janowska από τον Σύλλογο Gaudium Vitae στη Gdynia τόνισε τη σημασία της φροντίδας των εγκύων γυναικών και της παροχής φροντίδας για αυτές μετά τον τοκετό.

“Βοηθάμε επίσης τις γυναίκες μετά τον τοκετό, ακόμη και πριν το κράτος παρέμβει με βοήθεια”, δήλωσε η κ. Janowska. “Οι κύκλοι της Εκκλησίας συχνά κατηγορούνται λανθασμένα ότι δεν ενδιαφέρονται και δεν υποστηρίζουν τις γυναίκες που αποφασίζουν να γεννήσουν. Εμείς το διαψεύδουμε αυτό”.

Της Εθνικής Πορείας για τη Ζωή προηγήθηκαν λειτουργίες που τελέστηκαν σε δύο καθεδρικούς ναούς της Βαρσοβίας – τον Αρχικαθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή και τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ του Αρχαγγέλου και του Αγίου Φλωριανού στη Βαρσοβία-Πράγκα.

Παρόμοια πορεία για τη ζωή πραγματοποιήθηκε επίσης την ίδια ημέρα στη βορειοδυτική πολωνική πόλη Szczecin.

Προηγούμενο Άρθρο

Διορισμός νέου Υπογραμματέα της Ποντιφικής Συνόδου για τις Ανατολικές Εκκλησίες

Επόμενο Άρθρο

Ο Πάπας καλεί να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για διάλογο και ειρήνη στη Μέση Ανατολή

You might be interested in …

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των εργασιών στην Πράγα

Σύνοδος για τη Συνοδικότητα Ηπειρωτική Φάση Ευρώπη Ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της ηπειρωτικής φάσης της Συνόδου για την Ευρωπαϊκή ήπειρο με ένα προσωρινό έγγραφο που τώρα θα συζητηθεί μεταξύ των Επισκόπων. «Είμαι ανακουφισμένος. Και ακόμη […]

Ιστορίες ιεραποστόλων που αναζωπυρώνουν το πάθος για το Ευαγγέλιο

“Dove solo l’anima arriva”  είναι ο τίτλος του βιβλίου της Monica Mondo η οποία έχει συλλέξει μερικές από τις συνεντεύξεις με τους ιεραποστόλους, που ασχολούνται με πραγματικότητες που είναι τόσο δύσκολες όσο και αξέχαστες, οι […]

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Σε μια περίοδο της ιστορίας στην οποία ένας άνευ προηγουμένου αριθμός ανθρώπων 65,5 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν το σπίτι τους, γινόμαστε μάρτυρες των υψηλότερων επίπεδων εκτόπισης. Μεταξύ των περίπου 22,5 εκατομμύρια […]