5 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Γάμος εγένετο εν Βαθεί Σάμου

samos_0609_01

samos_0609_01

Μεγάλο ιστορικό γεγονός για την ενοριακή κοινότητα της Σάμου. Την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος, με την ιδιότητα του Αποστολικού Τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Χίου, στην οποία υπάγεται η Καθολική Ενορία Μεταστάσεως της Θεοτόκου στη Σάμο, επισκέφθηκε το νησί της Σάμου. Τέλεσε το Μυστήριο του Γάμου του Γεωργίου Τσολακάκη, γέννημα – θρέμμα καθολικής οικογενείας της Σάμου, και της Ιωάννας Κοντογιάννη, κατοίκου επίσης Σάμου.

Ο Γάμος αυτός έδωσε τη χαρά, όχι μόνο στους νεόνυμφους και τις οικογένειές τους, αλλά και στην ίδια την ενοριακή κοινότητα της Σάμου, η οποία από πολλά χρόνια είχε να συμμετάσχει σε Μυστήριο Γάμου Ελλήνων Χριστιανών στον ενοριακό της Ναό.

        Ο Ναός ήταν πλήρης και όλα έδειχναν τη χαρά της εκεί ενοριακής κοινότητας για το σημαντικό και ιστορικό αυτό γεγονός. Η ιερουργία του Μυστηρίου εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου π. Νικολάου, συνέβαλε στην ακόμη μεγαλύτερη χαρά όλων. Στο ιερό βοηθούσε ο συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου κ. Ανδρέας Παλαμάρης.

        Μετά το Μυστήριο του Γάμου η ενοριακή κοινότητα και όλοι οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν και στο Μυστήριο της Ευχαριστίας.

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ ΕΝΟΡΙΑΚΟΥ ΝΑΟΥ ΜΕΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΟ ΒΑΘΥ ΣΑΜΟΥ

        Ο Καθολικός αυτός Ναός χτίστηκε το έτος 1901 από τους Καθολικούς Μοναχούς της ιεραποστολής της Αφρικής με την έγκριση του Καθολικού Επισκόπου Χίου, στον οποίο υπάγεται διοικητικά η Καθολική Εκκλησία της Σάμου.

        Ο σκοπός για τον οποίο χτίστηκε ήταν να εξυπηρετεί τους Καθολικούς Χριστιανούς του νησιού, τόσο τους μόνιμους όσο και τους περαστικούς, που έφθαναν στη Σάμο για εμπορικούς ή άλλους λόγους.

        Ο Ναός ευρίσκεται σε ένα μεγαλοπρεπές κτήριο στην παραθαλάσσια λεωφόρο του Βαθέως Σάμου. Το κτήριο αυτό από το έτος 1901 μέχρι το 1970 λειτουργούσε ως Μοναστήρι των «μοναχών της Ιεραποστολής της Αφρικής», αλλά και ως ενοριακός Ναός. Σήμερα εξυπηρετεί πνευματικά περισσοτέρους από διακόσιους Καθολικούς Χριστιανούς, οι οποίοι είναι μόνιμοι κάτοικοι στις δύο πόλεις του νησιού, το Βαθύ και το Καρλόβασι αλλά και σε χωριά. Την πνευματική εξυπηρέτηση εξασφαλίζει ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου – Τήνου – Άνδρου – Μυκόνου κ. Νικόλαος, ο οποίος είναι και Επίσκοπος Χίου αλλά και Μητροπολίτης παντός Αιγαίου. Η Θεία Λειτουργία τελείται το χειμώνα μία φορά το μήνα και το καλοκαίρι σχεδόν κάθε 15 ημέρες, από ιερείς που στέλνει ο Αρχιεπίσκοπος ή από τον ίδιο καθώς επισκέπτεται συχνά την ενορία.

samos_0609_02

Η πρώην Καθολική Εκκλησία Σάμου

 

Οι Καθολικοί μοναχοί που ζούσαν σ’ αυτό το Μοναστήρι εκτός από την πνευματική εξυπηρέτηση που εξασφάλιζαν στους Καθολικούς Χριστιανούς και τη βοήθεια που πρόσφεραν σε όλους τους κατοίκους του Βαθέως, κυρίως στην περίοδο της κατοχής, ασχολούνταν επίσης με την παραγωγή ειδικού κρασιού για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας το οποίο έστελναν σε πολλές Καθολικές Εκκλησίες της Ευρώπης. Αυτό το κρασί σήμερα το φτιάχνει η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου και με την πιστοποίηση του Καθολικού Αρχιεπισκόπου αποστέλλεται και σήμερα σε Καθολικές Εκκλησίες της Ευρώπης.

Το έτος 1970 ο τελευταίος μοναχός Γάλλος, π. Φραγκίσκος Γκαγιού, προχώρησε στην πώληση του κτηρίου του Μοναστηριού σε δύο οικογένειες του νησιού, την οικογένεια Ζεριζιάν και την οικογένεια Τζουτζάκη, δώρισε το Ναό στην Καθολική Επισκοπή Χίου και ο ίδιος επέστρεψε στη γενέτειρά του, τη Γαλλία.

Στην Επισκοπή Χίου δωρίστηκε μόνο ο Ναός και ένας μικρός και ελαχίστων τετραγωνικών βοηθητικός χώρος, που χρησιμοποιείται και σήμερα ως σκευοφυλάκιο και ευρίσκεται στην αριστερή πλευρά του ιερού. Ακόμη και η στέγη του ναού δεν του ανήκει!

Το έτος 1999 υπήρξε μία συνεργασία του Αρχιεπισκόπου με τους ιδιοκτήτες του κτηρίου, η οποία κατέληξε σε μία πολύ σημαντική συνεννόηση. Αποφασίστηκε να γίνει μία οριζόντια διανομή αυτής της ιδιοκτησίας. Έτσι στην Εκκλησία περιήλθε το 20% του κτηρίου που αποτελείται από το Ναό, τη σοφίτα πάνω από το Ναό και το μικρό σκευοφυλάκιο. Η σοφίτα σήμερα έχει μετατραπεί σε ένα δωμάτιο για τη φιλοξενία του ιερέα, ο οποίος έρχεται να λειτουργήσει, και μία αίθουσα πολλαπλής χρήσης για εκατό περίπου άτομα. Το υπόλοιπο 80% του κτηρίου ανήκει στις δύο ιδιοκτήτριες οικογένειες.

samos_0609_03

Η σημερινή Καθολική Εκκλησία Σάμου

 

Το έτος 2000 ανακαινίστηκε ο Ναός και όλη η ιδιοκτησία της Καθολικής Εκκλησίας. Η είσοδος στο Ναό γίνεται από διάδρομο που φθάνει μέχρι την κεντρική λεωφόρο της Πόλης και το μισό τμήμα αυτού του διαδρόμου είναι κοινόχρηστο με τους ιδιοκτήτες του υπόλοιπου κτηρίου.

Ο Ενοριακός Ναός στη Σάμο είναι αφιερωμένος στην Μετάσταση της Θεοτόκου και εκεί τελούνται τα Μυστήρια για τους μόνιμους Καθολικούς πιστούς της Σάμου, τους οποίους υπολογίζουμε σήμερα τουλάχιστον σε διακοσίους. Όμως η αύξηση της μετανάστευσης και στο νησί της Σάμου αυξάνει συνεχώς τον αριθμό αυτό και παράλληλα τις ποιμαντικές υποχρεώσεις και της Καθολικής Εκκλησίας.

Στη διάρκεια του χειμώνα η Θεία λειτουργία τελείται μόνο μία φορά το μήνα, ενώ, από το μήνα Μάρτιο μέχρι το μήνα Οκτώβριο, η Θεία Λειτουργία τελείται τουλάχιστον τρεις φορές το μήνα και αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα, χάρη στη συχνή παρουσία του εφημερίου π. Μάριου Ψάλτη του Τ.Ι. Ειδικό πρόγραμμα εκδίδεται στην αρχή της εαρινής περιόδου και είναι στη διάθεση όλων.

Στη διάρκεια του καλοκαιριού ο αριθμός των Καθολικών Χριστιανών αυξάνεται ακόμη πιο πολύ, διότι υπάρχουν πολλοί που περνούν από το νησί της Σάμου για να πάνε στην Τουρκία και άλλοι αντιστρόφως που περνούν από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Η πνευματική εξυπηρέτηση που προσφέρεται εδώ συμβάλλει και στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Είναι δεδομένο ότι πολλοί Καθολικοί Χριστιανοί προτιμούν να περάσουν τις διακοπές τους σε τόπους όπου είναι εξασφαλισμένη η Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία.

Η Καθολική Εκκλησία της Σάμου προσπαθεί με τις ελάχιστες οικονομικές δυνατότητές της να διατηρεί το ναό όσο είναι δυνατό σε καλή κατάσταση, διότι φέρνει πίσω του μια λαμπρή ιστορία που κανείς δεν επιτρέπεται να αλλοιώσει ή, χειρότερα, να σβήσει. Ταυτόχρονα και ως σημερινός ενοριακός Ναός συνεχίζει να γράφει τη δική του ιστορία. Θέλει να είναι ένας επιπλέον άμβωνας αγάπης μαζί με τους πολλούς άλλους άμβωνες αγάπης της αδελφής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Προηγούμενο Άρθρο

Οι καλύτερες εντυπώσεις από τη συμμετοχή μας στην 26η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας

Επόμενο Άρθρο

Μήνυμα του σεβτου Αρχιεπισκόπου Νάξου-Τήνου π. Νικολάου για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

You might be interested in …

Η Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Χίο

Τις πρώτες βραδινές ώρες του Σαββάτου 26 Οκτωβρίου 2019, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Χίο από το Σεβασμιότατο Αποστολικό Τοποτηρητή π. Νικόλαο και μαζί του συλλειτούργησαν ο Γενικός Βικάριος […]