20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Γιατί μπορεί και εσύ να σώσεις ζωές όταν χρειαστεί…

Ο Καθολικός Καθεδρικός Ναός Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου και η Ειδική ομάδα Αλληλεγγύης – Εθελοντική Διασωστική Ομάδα (Ε.Ο.Α.) διοργάνωσαν σεμινάριο παρουσίασης Πρώτων Βοηθειών την Κυριακή 5 Νοεμβρίου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ε.Ο.Α. και η Καθολική Εκκλησία συναντιούνται. Τις προηγούμενες φορές προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε μεγάλες διοργανώσεις, με αποκορύφωμα την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Αθήνα, όπου η μεγάλη συμμετοχή κόσμου καθιστούσε αναγκαία την πρόβλεψη για μέτρα Πρώτων Βοηθειών.

Αυτή την φορά η πρόεδρος κα Ευαγγελία Γκόβα, ο γενικός διευθυντής κ. Παναγιώτης Χατζημαλλής, η ειδική Παθολόγος-Εντατικολόγος κα Βίκυ Διαμαντίδου και μέλη της Ε.Ο.Α. παρουσίασαν στους συμμετέχοντες, οι οποίοι μάλιστα ήταν αρκετοί, τις διαδικασίες προσφοράς Πρώτων Βοηθειών σε περίπτωση ανάγκης. Στο αμφιθέατρο Auditorium έγινε μια πρώτη γενική παρουσίαση των διαδικασιών και ακολούθως σε τρεις ομάδες έγινε πρακτική εκπαίδευση στο πώς προσφέρουμε την βοήθειά μας με σωστή εκτίμηση των συνθηκών και με ασφάλεια σε περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής, σε απόφραξη του αεραγωγού, στη χρήση του απινιδωτή, στις βασικές Πρώτες Βοήθειες σε τραυματία, καθώς και στα μέτρα προστασίας του θύματος και του διασώστη.

Ακολούθως, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να θέσουν τις ερωτήσεις τους στην Πρόεδρο και τον γενικό διευθυντή της Ε.Ο.Α και ν’ ακούσουν τις εμπεριστατωμένες και κατατοπιστικές απαντήσεις τους. Σίγουρα ένα τέτοιου είδους σεμινάριο δεν είναι κάτι το συνηθισμένο για μία Ενορία, είναι όμως πλέον κάτι αναγκαίο, όπως εξήγησε και ο εφημέριος του Ναού π. Γεώργιος Ντάγκας, γνωστοποιώντας ταυτόχρονα και την απόκτηση από τον Καθεδρικό Ναό ενός εξελιγμένου αυτόματου απινιδωτή.

Σε Ιερούς Ναούς αλλά και σε άλλους χώρους, όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ατόμων, δεν είναι απίθανο να χρειαστεί η παροχή των πρώτων βοηθειών μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου. Όπως έχουν δείξει τα γεγονότα, σε πολλές περιπτώσεις η παρουσία εκπαιδευμένου προσώπου στις πρώτες βοήθειες πραγματικά έσωσε ζωές.

Εκ μέρους της Ε.Ο.Α. συμμετείχαν – εκτός των προαναφερθέντων – οι τελειόφοιτοι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.κ. Ειρήνη Οκταποδά, Άννα-Μαρία Πάγκα και Αλέξανδρος Κοτοπούλης.

Προηγούμενο Άρθρο

Χειροτονία εις Διάκονον του Luis Alberto Valerio Lemes

Επόμενο Άρθρο

Αναγγελία θανάτου π. Εμμανουήλ Ρεμούνδου

You might be interested in …

Αθήνα: Ι. Καθεδρικός Ναός Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου των Καθολικών, Ζωντανή μετάδοση της Θ. Λειτουργίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Κάθε Κυριακή η Θεία Λειτουργία που θα τελείται στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου θα μεταδίδεται ζωντανά μέσω του Youtube, 11.00 στα ελληνικά και 18.30 στα αγγλικά.  Μπορείτε να την παρακολουθήσετε πατώντας στον παρακάτω […]