2 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Η Παναθηναϊκή Συνάντηση Προετοιμασίας για το Πάσχα της Καθολικής Νεολαίας της Αθήνας

To Σάββατο 6 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε η Παναθηναϊκή Συνάντηση Προετοιμασίας για το Πάσχα επί τη ευκαιρία της Τεσσαρακοστής για την Καθολική Νεολαία της Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών. Νωρίς το πρωί συγκεντρώθηκαν περίπου 120 νέοι και νέες από τις καθολικές ενορίες της Αρχιεπισκοπής, συνοδευόμενοι από ιερείς, εμψυχωτές και Ιεραποστόλους της Αγάπης (Αδελφές της Μητέρας Τερέζας) και αναχώρησαν για την Ενορία του Αγ. Ανδρέα στην Πάτρα, που φιλοξένησε αυτή την ιδιαίτερα πνευματική ημέρα.

Ο π. Παύλος Σινιγάλιας, εφημέριος του ναού, καλωσόρισε μαζί με την ενοριακή νεολαία τους νέους που κατέφθασαν, ευχαριστώντας τους για την επίσκεψη, καθώς η Ενορία της Πάτρας βρίσκεται γεωγραφικά απομακρυσμένη από το σύνολο της Αρχιεπισκοπής και αποτελεί μια ενθάρρυνση η παρουσία τόσων πολλών νέων. Ακολούθησε ένα μικρό πρωινό κέρασμα ως καλωσόρισμα για όλους τους παρευρισκόμενους ώστε να μπορέσουν και να γνωριστούν.

Το κύριο θέμα της Παναθηναϊκής Συνάντησης αναλύθηκε μέσω της κατήχησης μέσα στον Ναό του Αγίου Ανδρέα. Στην αρχή υπήρξε μια μικρή εισαγωγή πάνω στο πρόγραμμα και τους σκοπούς της ημέρας από τον Υποδιάκονο Μάριο Ατάλλα, Υπεύθυνο για την Ποιμαντική της Νεολαίας & των Κλήσεων της Αρχιεπισκοπής μας, ο οποίος ανέλυσε σύντομα και τους λόγους που ζούμε μια τέτοια ημέρα προετοιμασίας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Υπεφημέριος του Καθεδρικού Ναού Αγ. Διονυσίου π. Ιωάννης Βαρθαλίτης, ο οποίος ανέλυσε με διαδραστικό τρόπο επίκαιρα ζητήματα που αφορούν τη σημερινή υλιστική κοινωνία μας και ιδιαίτερα τους νέους. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη χρήση της τεχνολογίας, των κοινωνικών δικτύων και όλης της πραγματικότητας που οι νέοι ζουν σε σχέση με την πίστη και την ανάγκη της ελπίδας στον Κύριο αυτήν την περίοδο με διάφορα εύστοχα παραδείγματα. Η κατήχηση αυτή αποτέλεσε σημαντική τροφή για σκέψη στους νέους, για να αναλογιστούν όλες τις συνήθειές τους κατά την περίοδο προετοιμασίας του επικείμενου Πάσχα, της εορτής των εορτών.

Κατά το μεσημέρι, ακολούθησε ένα διάλειμμα για το μεσημεριανό, το οποίο προσφέρθηκε γενναιόδωρα από την Ενορία του Αγ. Ανδρέα, και, φυσικά, υπήρξε ένας μικρός χρόνος για ξεκούραση.

Στις 14.30 μαζευτήκαμε και πάλι όλοι στον ναό για να ζήσουμε δύο πολύ σημαντικές πνευματικές στιγμές: την Προσκύνηση του Αγιοτάτου Μυστηρίου και, ταυτόχρονα, το μυστήριο της Εξομολόγησης. Οι πατέρες Παύλος Σινιγάλιας, Ζανβιέ

Κουλάλα, ΑΑ, Σάντος Πασάλα, Ιωάννης Βαρθαλίτης, Μάρτιν Τόμσον και Άρθουρ Φόχας ήταν στη διάθεση όλων για εξομολογήσεις. Σημαντικό γεγονός αποτελεί ότι η πλειονότητα των νέων της Αθήνας έζησε αυτό το μυστήριο με αποτέλεσμα η επακόλουθη Θεία Λειτουργία να καθυστερήσει για περισσότερο από ένα μισάωρο, αποτελώντας το θετικότερο στοιχείο της ημέρας, διότι δείχνει πόσο σοβαρά λαμβάνεται η έννοια της μετάνοιας από τους νέους, η ουσία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής πριν το Πάσχα, παρά την εκκοσμίκευση που κυριαρχεί στην κοινωνία στην οποία ζούμε. Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια των εξομολογήσεων οι νέοι προσεύχονταν ενώπιον του Αγιοτάτου Μυστηρίου καθοδηγούμενοι από τον Υποδιάκονο Μάριο.

Στο τέλος της πνευματικής αυτής συνάντησης τελέσαμε τη Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του π. Παύλου, με κλίμα χαράς και κατάνυξης, βοηθούμενοι από την όμορφη χορωδία που εμψύχωσε με τα όμορφα άσματα και τους λειτουργοϋπηρέτες. Στο τέλος, ο Υποδιάκονος Μάριος ευχαρίστησε θερμά, πρωτίστως, τον π. Παύλο και την Ενορία της Πάτρας για την άψογη φιλοξενία τους και την καθοδήγησή τους, καθώς και όλους τους ιερείς και νέους που έζησαν με πίστη και ελπίδα αυτή τη σημαντική συνάντηση, έχοντας υπομονή και χαρά και δίνοντας ελπίδα για το μέλλον. Ο π. Παύλος, αντίστοιχα, ευχαρίστησε όλους τους νέους για την άψογη συμμετοχή τους, ευχόμενος και για άλλες τέτοιες συμβιώσεις.

Αφού ακολούθησε η ομαδική φωτογραφία, οι νέοι, με τη βοήθεια εθελοντών από την ενορία, περπάτησαν στην περιοχή του κέντρου της Πάτρας. Εξερεύνησαν σημεία ενδιαφέροντος και πέρασαν εποικοδομητικό χρόνο μεταξύ τους. Το βράδυ, επιστρέφοντας όλοι μαζί με τα λεωφορεία προς την Αθήνα, επιβεβαιώθηκε το ευχάριστο κλίμα και το πόσο ωφέλιμη ήταν αυτή η συνάντηση για όλους, ανανεώνοντας τη θέληση και για άλλες τέτοιες συναντήσεις με πνευματικό υπόβαθρο.

Για τη Καθολική Νεολαία Αθήνας

Τζέιμς Σαλούντες

Προηγούμενο Άρθρο

Επίσκοποι της ΕΕ: Η άμβλωση δεν μπορεί ποτέ να αποτελέσει θεμελιώδες δικαίωμα

Επόμενο Άρθρο

Πώς εξομολογούνταν οι χριστιανοί στους πρώτους αιώνες;

You might be interested in …

«ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ: μεθόριος Ειρήνης» του σεβ. Σεβαστιανού Αριχεπισκόπου Καθολικών Αθήνων

      “ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ: μεθόριος Ειρήνης”   Με θέμα «Μεσόγειος: μεθόριος Ειρήνης», πραγματοποιήθηκε στο Μπάρι της Ιταλίας από 19 ως 23 Φεβρουαρίου 2020, συνάντηση 60 Καθολικών επισκόπων από τις 20 χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο […]

Ενορία Αγίου Παύλου Πειραιά: Επέτειος Μοναχικής Αφιέρωσης

Την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020, στην Θεία Λειτουργία προσευχηθήκαμε για τα 50 χρόνια μοναχικής ζωής των αδελφών του Τάγματος του Αγίου Ιωσήφ της Εμφανίσεως, αδελφή Άννα-Μαρία Πρίντεζη και αδελφή Λουίζα Παλαιολόγου. Επίσης και για τα […]