9 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Επίσκοποι της ΕΕ: Η άμβλωση δεν μπορεί ποτέ να αποτελέσει θεμελιώδες δικαίωμα

Ενόψει της επικείμενης ψηφοφορίας στις 11 Απριλίου στις Βρυξέλλες σχετικά με το αν θα συμπεριληφθεί το δικαίωμα στην άμβλωση στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, οι Επίσκοποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE) επαναλαμβάνουν τη σθεναρή αντίθεσή τους στην πρόταση και καταγγέλλουν την επιβολή ιδεολογιών.

Ένα ανθρώπινο ον, σε κάθε κατάσταση και σε κάθε στάδιο ανάπτυξης είναι πάντα ιερό και απαραβίαστο, επαναλαμβάνουν οι Ευρωπαίοι Επίσκοποι, προσθέτοντας ότι μόλις εξαφανιστεί αυτή η βεβαιότητα, εξαφανίζονται και οι στέρεες και διαρκείς βάσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η δήλωση των επισκόπων της Επιτροπής των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE), έγινε ενόψει της ψηφοφορίας στην ολομέλεια στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για την συμπερίληψη του δικαιώματος στην άμβλωση στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Η δήλωση των επισκόπων έρχεται μία ημέρα μετά τη δημοσίευση του Dignitas infinita, ενός εγγράφου της Ποντιφικής Συνόδου για τη Διδασκαλία της Πίστης, το οποίο περιγράφει την άμβλωση ως «σοβαρή και καταδικαστέα» πρακτική στον κατάλογο των προσβολών της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Αντιβαίνει στην πραγματική υποστήριξη των γυναικών και των δικαιωμάτων τους

Η δήλωση της COMECE έχει τίτλο “Ναι στην ενίσχυση της γυναίκας και του δικαιώματος στη ζωή, όχι στην άμβλωση και την ιδεολογική επιβολή”.

Οι επίσκοποι εκφράζουν τη δέσμευσή τους να εργαστούν για μια Ευρώπη όπου οι γυναίκες μπορούν να ζήσουν τη μητρότητά τους ελεύθερα, και ως δώρο για τις ίδιες και για την κοινωνία, και όπου “το να είσαι μητέρα”, δεν αποτελεί “σε καμία περίπτωση περιορισμό για την προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή”.

“Η προώθηση και η διευκόλυνση των αμβλώσεων”, προειδοποιούν, “πηγαίνει προς την αντίθετη κατεύθυνση από την πραγματική υποστήριξη των γυναικών και των δικαιωμάτων τους”, καθώς επαναλαμβάνουν ότι οι αμβλώσεις “δεν μπορούν ποτέ να αποτελέσουν θεμελιώδες δικαίωμα”.

Θεμελιώδες για όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα

Το δικαίωμα στη ζωή, δήλωσαν οι επίσκοποι της COMECE, “είναι ο θεμελιώδης πυλώνας όλων των άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα του δικαιώματος στη ζωή των πιο ευάλωτων, εύθραυστων και ανυπεράσπιστων”, όπως το “αγέννητο παιδί στη μήτρα της μητέρας, ο μετανάστης, ο ηλικιωμένος, το άτομο με αναπηρία και ο άρρωστος”.

Υπενθυμίζοντας την ξεκάθαρη θέση της Εκκλησίας σε αυτό το θέμα, επέμειναν, ότι με “όλη τη δύναμη και τη σαφήνεια, ακόμη και στην εποχή μας”, πρέπει να δηλωθεί “ότι η υπεράσπιση της αγέννητης ζωής είναι στενά συνδεδεμένη με την υπεράσπιση κάθε άλλου ανθρώπινου δικαιώματος”.

Μόλις κάποιος καταστεί ανίκανος να κατανοήσει την αγέννητη ζωή ως κάτι ανεκτίμητο, προειδοποίησαν, τα θεμέλια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα υπόκεινται πάντα “στις πρόσκαιρες ιδιοτροπίες της εκάστοτε εξουσίας”, παραθέτοντας το Dignitas infinita.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, προτείνουν, “πρέπει να σέβεται τις διαφορετικές κουλτούρες και παραδόσεις των κρατών μελών και τις εθνικές τους αρμοδιότητες” και “δεν μπορεί να επιβάλλει στους άλλους, εντός και εκτός των συνόρων της, ιδεολογικές θέσεις για το ανθρώπινο πρόσωπο, τη σεξουαλικότητα και το φύλο, το γάμο και την οικογένεια”.

Ο Χάρτης δεν μπορεί να περιλαμβάνει δικαιώματα που δεν αναγνωρίζονται από όλους

“Ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ δεν μπορεί να περιλαμβάνει δικαιώματα που δεν αναγνωρίζονται από όλους και είναι διχαστικά”, τόνισαν, καθώς παρατήρησαν ότι δεν υπάρχει αναγνωρισμένο δικαίωμα στην άμβλωση στο ευρωπαϊκό ή το διεθνές δίκαιο και, “ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται το ζήτημα αυτό στα Συντάγματα και τους νόμους των κρατών μελών διαφέρει σημαντικά”.

Η δήλωση καταλήγει με την επισήμανση των επισκόπων της ΕΕ ότι ο Χάρτης, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο προοίμιο, “πρέπει να σέβεται «την ποικιλομορφία των πολιτισμών και των παραδόσεων των λαών της Ευρώπης»”, καθώς και τις “συνταγματικές παραδόσεις και τις διεθνείς υποχρεώσεις που είναι κοινές για τα κράτη μέλη”.

Μετά τη Γαλλία

Η ψηφοφορία για τη συμπερίληψη αυτού του ζητήματος στον Χάρτη της ΕΕ φαινόταν να είναι ένα νεκρό κεφάλαιο, μέχρι που επανήλθε πρόσφατα στη ζωή.

Μετά τη συμπερίληψη του δικαιώματος στην άμβλωση στο γαλλικό Σύνταγμα στις 4 Μαρτίου, η συζήτηση για την εισαγωγή της άμβλωσης στα θεμελιώδη δικαιώματα της ΕΕ άνοιξε εκ νέου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παρόλο που το ψήφισμα είχε ήδη κατατεθεί στις 7 Ιουλίου 2022 και είχε προκαλέσει την αντίδραση ορισμένων κρατών μελών, τώρα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισαν να επαναφέρουν την πρόταση, η οποία θα αποτελέσει αντικείμενο νέας ψηφοφορίας την Πέμπτη.

Διαβάστε την Δήλωση της COMECE στα αγγλικά

Προηγούμενο Άρθρο

Η Πρόθεση Προσευχής του Πάπα για τον μήνα Απρίλιο

Επόμενο Άρθρο

Η Παναθηναϊκή Συνάντηση Προετοιμασίας για το Πάσχα της Καθολικής Νεολαίας της Αθήνας

You might be interested in …

Ο πόλεμος αποτελεί σοβαρή προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας

Δήλωση του Προέδρου της Επιτροπής των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE) καρδινάλιου Hollerich για την κατάσταση στην Ουκρανία και την Ευρώπη Ανησυχώ βαθύτατα από τις τελευταίες αναφορές για την κλιμάκωση των στρατιωτικών ενεργειών […]

Επιστολή της COMECE στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το πρόσφατο ψήφισμα για τις αμβλώσεις στην Πολωνία

Το προεδρείο της Επιτροπής των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE) απηύθυνε επιστολή στον David Sassoli, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όσον αφορά το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 26ης Νοεμβρίου 2020 σχετικά με τις […]