3 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ο πόλεμος αποτελεί σοβαρή προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας

Δήλωση του Προέδρου της Επιτροπής των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE) καρδινάλιου Hollerich για την κατάσταση στην Ουκρανία και την Ευρώπη

Ανησυχώ βαθύτατα από τις τελευταίες αναφορές για την κλιμάκωση των στρατιωτικών ενεργειών της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία, που ανοίγουν το ανησυχητικό σενάριο μιας ένοπλης σύγκρουσης που προκαλεί φρικτό ανθρώπινο πόνο, θάνατο και καταστροφή. Σήμερα, η ειρήνη σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο και πέραν αυτής αντιμετωπίζει σοβαρή απειλή.

Εκ μέρους των επισκόπων της COMECE, θα ήθελα να επαναλάβω την αδελφική μας εγγύτητα και αλληλεγγύη με το λαό και τους θεσμούς της Ουκρανίας.

Συμμεριζόμενοι τα αισθήματα οδύνης και ανησυχίας του πάπα Φραγκίσκου, απευθύνουμε έκκληση στις ρωσικές αρχές να απέχουν από περαιτέρω εχθρικές ενέργειες που θα προκαλούσαν ακόμη περισσότερα δεινά και θα αγνοούσαν τις αρχές του διεθνούς δικαίου. Ο πόλεμος αποτελεί σοβαρή προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και δεν έχει θέση στην ήπειρό μας.

Ως εκ τούτου, ζητάμε επειγόντως από τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να μην πάψει να αναζητά ειρηνική λύση σε αυτή την κρίση μέσω διπλωματικού διαλόγου. Καλούμε τους Ευρωπαίους ηγέτες που συγκεντρώνονται σήμερα για μια ειδική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να επιδείξουν ενότητα και να υποστηρίξουν μέτρα που προωθούν την αποκλιμάκωση και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, αποφεύγοντας παράλληλα οποιαδήποτε βήματα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να ενισχύσουν τη βίαιη σύγκρουση.

Υπό το φως της διαφαινόμενης ανθρωπιστικής κατάστασης που προκαλείται από τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες, απευθύνουμε έκκληση στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και κυβερνήσεις να υποδεχθούν τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους στην Ουκρανία από τον πόλεμο και τη βία και αναζητούν διεθνή προστασία. Είναι η κλήση μας, η ευθύνη μας και το καθήκον μας να τους υποδεχτούμε και να τους προστατεύσουμε ως αδελφούς και αδελφές μας.

Μαζί με τον πάπα Φραγκίσκο, προσευχόμαστε στην Παναγία, τη Βασίλισσα της Ειρήνης, ώστε ο Κύριος να φωτίσει όσους φέρουν πολιτική ευθύνη να «εξετάσουν σοβαρά τη συνείδησή τους ενώπιον του Θεού, ο οποίος είναι Θεός της ειρήνης και όχι του πολέμου- ο οποίος είναι ο Πατέρας όλων και όχι μόνο ορισμένων, ο οποίος θέλει να είμαστε αδέλφια και όχι εχθροί».

Προηγούμενο Άρθρο

Στο όνομα του Θεού, σταματήστε – Έκκληση για την ειρήνη στην Ουκρανία

Επόμενο Άρθρο

Η αγάπη θα σώσει την Εκκλησία και τον Κόσμο

You might be interested in …

Φθινοπωρινή Γενική Συνέλευση των Ιεραρχών της COMECE [2007]

Με την συμμετοχή 24 Ιεραρχών, εκπρόσωπων των Ι. Συνόδων της ΕΕ πραγματοποιήθηκε,  από τις 21 έως τις 23 Νοεμβρίου, η φθινοπωρινή Γενική Συνέλευση της COMECE στις Βρυξέλλες με κύριο θέμα:  Η εξωτερική δράση της ΕΕ: […]

Οι Ευρωπαίοι Ιεράρχες επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους για ειρήνη στους Αγίους Τόπους και την Ουκρανία

Οι Επίσκοποι της Ευρώπης εκφράζουν την εγγύτητά τους σε όλους εκείνους που υποφέρουν από τον πόλεμο σε διάφορα μέρη του κόσμου, ιδιαίτερα στους Αγίους Τόπους, την Ουκρανία και την Αρμενία. Το Συμβούλιο των Καθολικών Ιεραρχιών […]

Κοινό Δελτίο Τύπου της COMECE και της CEC με την ευκαιρία της ανάληψης από την Ελλάδα της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 10 Ιανουαρίου.

Τρεις μέρες μετά την επίσημη έναρξη της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Δημήτρης Κούρκουλας, δέχθηκε στην Αθήνα μια αντιπροσωπεία Ελλήνων και Ευρωπαίων εκπροσώπων. Συνοδευόταν από τους υπευθύνους […]