2 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Δήλωση της Επιτροπής των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ε.Ε. (COMECE) για τις κινητοποιήσεις των αγροτών στην Ευρώπη

“Ένα βιώσιμο μέλλον του επισιτιστικού μας συστήματος και ένα ασφαλές και ακμάζον μέλλον για τους αγρότες μπορούν να συνυπάρξουν”

Αυτές τις ημέρες βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μεγάλες διαμαρτυρίες αγροτών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη και αν ορισμένες από τις διαμαρτυρίες έχουν προκληθεί από τις σχεδιαζόμενες περικοπές επιδοτήσεων ή φοροαπαλλαγών, η δυσαρέσκεια στον αγροτικό τομέα για τις πολιτικές αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και των περιβαλλοντικών κρίσεων αυξάνεται εδώ και καιρό – όπως στην Ολλανδία το 2022-2023.

Ως COMECE, αισθανόμαστε την ανάγκη να συμμετάσχουμε στη δημόσια συζήτηση που διαμορφώνεται σε αυτή την ευαίσθητη στιγμή. Υποστηρίζοντας σθεναρά τον στόχο ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες των αγροτών για τη βιωσιμότητα των μικρών και μεσαίων γεωργικών εκμεταλλεύσεων και το μέλλον των αγροτικών μας περιοχών.

Ο γεωργικός τομέας διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην προμήθειά μας με προσιτά, υψηλής ποιότητας τρόφιμα, δίνοντας ζωή στις αγροτικές περιοχές μας και στη διαχείριση των τοπίων μας.

Ταυτόχρονα, οι στατιστικές δείχνουν μια συνεχή μείωση του αριθμού των μικρών και μεσαίων γεωργικών εκμεταλλεύσεων, σε συνδυασμό με τον κίνδυνο της γήρανσης του πληθυσμού των αγροτών.
Οι αγρότες σήμερα αντιμετωπίζουν συγκριτικά χαμηλά εισοδήματα και πολλές ώρες εργασίας, ανταγωνισμό στην αγορά (μεταξύ άλλων με εισαγωγές από τρίτες χώρες), υψηλό κόστος ενέργειας και πληθωρισμό, αυξανόμενη αβεβαιότητα λόγω των μεταβαλλόμενων κλιματικών προτύπων, αλλά και αυτό που γίνεται αντιληπτό ως υπερρύθμιση και εισροή νέων πολιτικών με συγκεκριμένες οικονομικές συνέπειες.

Πολλοί από τους αγρότες που βγαίνουν σήμερα στους δρόμους αισθάνονται ότι απειλείται η ίδια τους η ύπαρξη. Είναι γνωστό ότι, για τους αγρότες, η γεωργία είναι κάτι περισσότερο από απλή εργασία, βρίσκεται στο επίκεντρο της ταυτότητάς τους.

Πιστεύουμε ότι ένα βιώσιμο μέλλον του διατροφικού μας συστήματος και ένα ασφαλές και ακμαίο μέλλον για τους αγρότες μπορούν να συνυπάρξουν, δεν αποκλείουν το ένα το άλλο. Πρέπει να βρεθούν λύσεις που να εγγυώνται και τα δύο και να ξεπερνούν τις κομματικές διαιρέσεις: αυτό θα είναι εφικτό μόνο αν οι αγρότες τεθούν στο επίκεντρο αυτών των σκέψεων.

Μόνο μέσω της ακρόασης και ενός ειλικρινούς διαλόγου “πρόσωπο με πρόσωπο” θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε καλύτερα την πραγματικότητα των αγροτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να αναγνωρίσουμε περισσότερο τη σκληρή δουλειά τους, να κατανοήσουμε τις ανησυχίες τους και, κυρίως, να εκτιμήσουμε αυτούς που μας τρέφουν.

Υπό αυτή την έννοια, χαιρετίζουμε το γεγονός ότι ο στρατηγικός διάλογος μεταξύ της ΕΕ και των βασικών ενδιαφερόμενων φορέων από ολόκληρη την αγροδιατροφική αλυσίδα ξεκίνησε επίσημα στις 25 Ιανουαρίου 2024, όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης 2023. Ελπίζουμε ότι αυτή ή παρόμοιες μορφές διαλόγου θα συνεχιστούν και θα σηματοδοτήσουν την έναρξη ενός νέου τρόπου άσκησης πολιτικής στην Ευρώπη.
Καλούμε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικών να θέσουν τον άνθρωπο στο επίκεντρο των πολιτικών τους εκτιμήσεων, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη διαφάνεια στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές συνέπειες για όσους επηρεάζονται από αυτές και, τέλος, επιτρέποντας τη μεγαλύτερη συμμετοχή όλων των σχετικών φορέων.

Προηγούμενο Άρθρο

Έκθεση Ευχαριστιακών θαυμάτων Carlo Acutis

Επόμενο Άρθρο

Κοπή Βασιλόπιτας Καθολικής Νεολαίας Αθήνας

You might be interested in …

cid_fe614887d53290ac518a6caacfddedfc

Εαρινή Ολομέλεια της COMECE (21 – 23 Μαρτίου 2012)

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της Ευρώπης» Νέος Πρόεδρος της Επιτροπής των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE) εξελέγη ο Αρχιεπίσκοπος του Μονάχου και Freising καρδινάλιος Reinhard Marx. Η θητεία του […]

1η Δεκεμβρίου 2009, ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΕΓΟΝΤΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ της COMECE (*) 1η Δεκεμβρίου 2009 ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΕΓΟΝΤΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ Την 1η Δεκεμβρίου τίθεται σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβώνας. Εκτός από την διαρρύθμιση των Θεσμών της Ενωμένης Ευρώπης, η […]

Οι καθολικοί επίσκοποι της Ευρώπης διακηρύσσουν την υποστήριξή τους στους ιερείς και ιεράρχες στη Νικαράγουα

Με αρκετά μέλη της τοπικής εκκλησίας πίσω από τα κάγκελα για την αντίθεσή τους στην κυβέρνηση της Νικαράγουας και έναν επίσκοπο του οποίου η δίκη ξεκινά σε λίγες ημέρες από τώρα, ο οποίος επίσης κρατείται, […]