2 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Δήλωση των Ιεραρχών της Επιτροπής των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE) ενόψει των προσεχών εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Εμείς, οι επίσκοποι που εκπροσωπούμε τις Συνόδους Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλούμε όλους τους πολίτες, ιδιαίτερα τους καθολικούς, να προετοιμαστούν και να ψηφίσουν στις προσεχείς ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024. Το ευρωπαϊκό σχέδιο μιας Ευρώπης ενωμένης στην πολυμορφία, ισχυρής, δημοκρατικής, ελεύθερης, ειρηνικής, ευημερούσας και δίκαιης είναι ένα σχέδιο που μοιραζόμαστε και για το οποίο αισθανόμαστε ότι όλοι μας έχουμε μερίδιο ευθύνης. Καλούμαστε όλοι να το εκφράσουμε αυτό δια της ψήφου μας και να επιλέξουμε με υπευθυνότητα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα εκπροσωπήσουν τις αξίες μας και θα εργαστούν για το κοινό καλό στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης γεννήθηκε από τις στάχτες των τρομερών πολέμων που κατέστρεψαν την ήπειρό μας τον περασμένο αιώνα και προκάλεσαν μεγάλο πόνο, θανάτους και καταστροφές. Δημιουργήθηκε με την πρόθεση να εγγυηθεί την ειρήνη, την ελευθερία και την ευημερία. Επιτεύχθηκε χάρη στο θάρρος και την προνοητικότητα προσώπων που μπόρεσαν να ξεπεράσουν τις ιστορικές εχθρότητες και να δημιουργήσουν κάτι νέο που θα έκανε τον πόλεμο πρακτικά αδύνατο στην ήπειρό μας στο μέλλον. Αρχικά, το σχέδιο αυτό ήταν ένα οικονομικό σχέδιο, αλλά εμπεριείχε επίσης κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις και κοινές αξίες. Πολλοί από τους ιδρυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν αφοσιωμένοι καθολικοί που διατηρούσαν ισχυρή πίστη στην αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου και στη σημασία της κοινότητας. Πιστεύουμε ότι αυτό το σχέδιο, που ξεκίνησε πριν από 70 και πλέον χρόνια, πρέπει να υποστηριχθεί και να συνεχιστεί.

Σήμερα η Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Ένωση διανύουν δύσκολες και αβέβαιες στιγμές με μια σειρά από κρίσεις τα τελευταία χρόνια και δύσκολα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν στο εγγύς μέλλον, όπως οι πόλεμοι στην Ευρώπη και στη γειτονιά μας, η μετανάστευση και το άσυλο, η κλιματική αλλαγή, η αυξανόμενη ψηφιοποίηση και η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, ο νέος ρόλος της Ευρώπης στον κόσμο, η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η αλλαγή των Συνθηκών κ.λπ. Για την αντιμετώπιση αυτών των κρίσιμων ζητημάτων υπό το πρίσμα των θεμελιωδών αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για εμάς και τις επόμενες γενιές, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο, χρειαζόμαστε θαρραλέους, ικανούς και προσανατολισμένους στις αξίες πολιτικούς που επιδιώκουν με ειλικρίνεια το κοινό καλό. Είναι δική μας ευθύνη να κάνουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή στις προσεχείς εκλογές.

Ως χριστιανοί πρέπει να προσπαθήσουμε να διακρίνουμε καλά ποιον και ποιο κόμμα θα ψηφίσουμε σε αυτή τη σημαντική στιγμή για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι πρέπει να λάβουμε υπόψη μας παράγοντες που επίσης μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα – για παράδειγμα, τη δυνατότητα επιλογής υποψηφίων ή μόνο κομμάτων, τα εκλογικά προγράμματα των διαφόρων κομμάτων, τους ίδιους τους υποψηφίους που παρουσιάζονται… Όσον αφορά τέτοια θέματα, οι Επισκοπικές Σύνοδοι σε κάθε κράτος μέλος μπορούν επίσης να προσφέρουν χρήσιμες κατευθύνσεις. Επιπλέον, αυτό που έχει σημασία είναι να ψηφίσουμε πρόσωπα και κόμματα που υποστηρίζουν σαφώς το ευρωπαϊκό σχέδιο και που, όπως λογικά πιστεύουμε, θα προωθήσουν τις αξίες μας και την ιδέα μας για την Ευρώπη, όπως ο σεβασμός και η προώθηση της αξιοπρέπειας κάθε ανθρώπινου προσώπου, η αλληλεγγύη, η ισότητα, η οικογένεια και η ιερότητα της ζωής, η δημοκρατία, η ελευθερία, η επικουρικότητα, η φροντίδα για το “κοινό μας σπίτι”…. Γνωρίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι τέλεια και ότι πολλές από τις πολιτικές και νομικές προτάσεις της δεν συνάδουν με τις χριστιανικές αξίες και τις προσδοκίες πολλών από τους πολίτες της, αλλά πιστεύουμε ότι καλούμαστε να συμβάλουμε και να τη βελτιώσουμε με τα εργαλεία που μας προσφέρει η δημοκρατία.

Πολλοί νέοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις προσεχείς εκλογές, ορισμένοι από αυτούς από την ηλικία των 16 ετών. Ενθαρρύνουμε θερμά τους νέους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις προσεχείς ευρωεκλογές και να οικοδομήσουν έτσι μια Ευρώπη που θα διασφαλίζει το μέλλον τους και θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές τους προσδοκίες. Ενθαρρύνουμε επίσης τους νέους Ευρωπαίους Καθολικούς που αισθάνονται την κλήση να ασχοληθούν με την πολιτική να ακολουθήσουν αυτή την κλήση, προετοιμάζοντας τους εαυτούς τους καλά, τόσο διανοητικά όσο και ηθικά, για να συμβάλουν στο κοινό καλό με πνεύμα υπηρεσίας προς την κοινότητα. Σε μια συχνά αναφερόμενη ομιλία που εκφώνησε ο Ζακ Ντελόρ στη Μπριζ στις 17 Οκτωβρίου 1989 στο Κολέγιο της Ευρώπης, ο τότε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απευθύνθηκε στους νέους φοιτητές με τα ακόλουθα λόγια: «Γιατί καλείστε να παίξετε το ρόλο σας σε ένα µοναδικό εγχείρηµα, το οποίο φέρνει τους λαούς και τα έθνη µαζί για το καλύτερο και όχι για το χειρότερο».

Ως Ευρωπαίοι επίσκοποι, κάνουμε αυτό το κάλεσμα προς τους νέους φοιτητές δικό μας και το απευθύνουμε σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Ας συμμετάσχουμε στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, που είναι το μέλλον μας, ψηφίζοντας επίσης συνειδητά στις επερχόμενες εκλογές!

13.03.2024

Approved by the delegate Bishops of COMECE:

✠ Mariano Crociata Bishop of Latina (Italy), President

✠ Antoine Hérouard Archbishop of Dijon (France), First Vice-President

✠ Nuno Brás da Silva Martins Bishop of Funchal (Portugal), Vice-President

✠ Czeslaw Kozon Bishop of Copenhagen (Scandinavia), Vice-President

✠ Rimantas Norvila Bishop of Vilkaviškis (Lithuania), Vice-President

✠ Lode Aerts Bishop of Bruges (Belgium)

✠ Virgil Bercea Bishop of Oradea Mare (Romania)

✠ Joseph Galea-Curmi Auxiliary Bishop of Malta

✠ Jozef Hal’ko Auxiliary Bishop of Bratislava (Slovakia)

✠ Theodorus C.M. Hoogenboom Auxiliary Bishop of Utrecht (Netherlands)

✠ Anton Jamnik Auxiliary Bishop of Ljubljana (Slovenia)

✠ Philippe Jourdan Apostolic Administrator of Estonia

✠ Andris Kravalis Auxiliary Bishop of Riga (Latvia)

✠ Juan Antonio Martínez Camino Auxiliary Bishop of Madrid (Spain)

✠ Gábor Mohos Auxiliary Bishop of Esztergom-Budapest (Hungary)

✠ Manuel Nin i Güell O.S.B. Apostolic Exarch of Greece

 ✠ Kieran O’Reilly Archbishop of Cashel & Emly (Ireland)

✠ Franz-Josef Overbeck Bishop of Essen (Germany)

✠ Christo Proykov Bishop of Saint John XXIII of Sofia (Bulgaria)

 ✠ Ivan Šaško Auxiliary Bishop of Zagreb (Croatia)

✠ Selim Jean Sfeir Archbishop of the Maronites in Cyprus

✠ Janusz Bogusław Stepnowski Bishop of Łomża (Poland)

✠ Jan Vokál Bishop of Hradec Králové (Czech Republic)

✠ Leo Wagener Auxiliary Bishop of Luxembourg

✠ Aegidius Zsifkovics Bishop of Eisenstadt (Austria)

Περισσότερα : https://www.comece.eu/

Προηγούμενο Άρθρο

Οι Γάλλοι Καθολικοί συνεχίζουν τη μελέτη των θεμάτων της Συνόδου για τη συνοδικότητα

Επόμενο Άρθρο

Τεσσαρακοστή και Ραμαζάνι, Ομοιότητες και διαφορές

You might be interested in …

cid_fe614887d53290ac518a6caacfddedfc

Εαρινή Ολομέλεια της COMECE (21 – 23 Μαρτίου 2012)

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της Ευρώπης» Νέος Πρόεδρος της Επιτροπής των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE) εξελέγη ο Αρχιεπίσκοπος του Μονάχου και Freising καρδινάλιος Reinhard Marx. Η θητεία του […]

Φθινοπωρινή Γενική Συνέλευση των Ιεραρχών της COMECE [2007]

Με την συμμετοχή 24 Ιεραρχών, εκπρόσωπων των Ι. Συνόδων της ΕΕ πραγματοποιήθηκε,  από τις 21 έως τις 23 Νοεμβρίου, η φθινοπωρινή Γενική Συνέλευση της COMECE στις Βρυξέλλες με κύριο θέμα:  Η εξωτερική δράση της ΕΕ: […]

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ολομέλειας του Συμβουλίου Καθολικών Ιεραρχιών Ευρώπης

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ολομέλειας του Συμβουλίου Καθολικών Ιεραρχιών Ευρώπης (CCEE) που πραγματοποιήθηκαν στη Μάλτα από τις 27 έως τις 30 Νοεμβρίου μετά από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου της Μάλτας, Charles J. SCICLUNA. Οι πρόεδροι των […]