27 Απριλίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Οι Γάλλοι Καθολικοί συνεχίζουν τη μελέτη των θεμάτων της Συνόδου για τη συνοδικότητα

Το φημισμένο Καθολικό Ινστιτούτο του Παρισιού (ICP) έχει εγκαινιάσει μια σειρά από οκτώ διαδικτυακά σεμινάρια με στόχο τη συζήτηση θεμάτων που σχετίζονται με τη Σύνοδο για τη συνοδικότητα, το σχέδιο για την ανανέωση και τη μεταρρύθμιση της Εκκλησίας που εγκαινίασε ο Πάπας Φραγκίσκος τον Οκτώβριο του 2021. Και οι 300 διαθέσιμες θέσεις στην πρώτη από αυτές τις μηνιαίες συνεδρίες, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, καλύφθηκαν πολύ γρήγορα.

Σκοπός των διαδικτυακών σεμιναρίων είναι να «αναδείξουν καλές εκκλησιαστικές πρακτικές» και να μην αφήσουν τη δυναμική της Συνόδου να χαθεί, δήλωσε ο Jean-Louis Souletie, ιερέας της Αδελφότητας των Ιεραποστόλων της Αγίας Θηρεσίας (FMT) που διδάσκει θεολογία και θρησκευτικές σπουδές στο ICP.

Η δομή της σειράς σεμιναρίων δίνει σε κάθε ομιλητή δέκα λεπτά για να τοποθετηθεί, τα οποία ακολουθούνται από ερωτήσεις και συζητήσεις με άλλους συμμετέχοντες σε κάθε διαδικτυακή συνάντηση.

Ο καθηγητής του ICP είναι πεπεισμένος ότι αυτά τα διαδικτυακά σεμινάρια θα είναι χρήσιμα για τη συγκεκριμένη πρακτική στις επισκοπές, ανεξάρτητα από το αν η συζήτηση αφορά τα θέματα των γυναικών, της νεολαίας ή της φτώχειας.

Μια ασύνδετη διαδικασία

Ενώ η γραμματεία της Συνόδου στη Ρώμη προέτρεψε τους επισκόπους σε όλο τον κόσμο να ξεκινήσουν μια δεύτερη διαβούλευση στις επισκοπές τους για να συζητήσουν ορισμένες πτυχές της συνθετικής έκθεσης της πρώτης συνέλευσης της Συνόδου, πολλοί ιερείς και λαϊκοί αισθάνονται ότι η διαδικασία είναι ασύνδετη.

«Δεν νομίζω ότι γίνεται μια δεύτερη διαβούλευση στη Γαλλία. Έχω την εντύπωση ότι οι επίσκοποι της Γαλλίας δυσκολεύονται να κατανοήσουν το έγγραφο που τους στάλθηκε», δήλωσε ένας ιερέας από τη Μητρόπολη των Βερσαλλιών.

«Δεν έχουμε ακούσει γι’ αυτό εδώ και μήνες», πρόσθεσε η Paule Tavignot, 27 ετών, μέλος του Εθνικού Δικτύου Νέων Επαγγελματιών (RNJP).

Ορισμένοι αναρωτιούνται αν η Εκκλησία στη Γαλλία αγνοεί την έκθεση της Συνόδου. Αλλά ο Guillaume Houdan, μόνιμος διάκονος της Ρουέν που είναι μέλος της εθνικής ομάδας της Συνόδου, το αντικρούει αυτό. «Η νέα διαβούλευση βρίσκεται σε εξέλιξη», είπε, προσθέτοντας ότι απλώς είναι «λιγότερο δημόσια».

Ο επίσκοπος Alexandre Joly της Troyes, συντονιστής της συνοδικής διαδικασίας στη Γαλλία, δήλωσε ότι αυτή η δεύτερη φάση είναι πιο διακριτική επειδή είναι «πολύ πιο συγκεκριμένη» και έχει ως κίνητρο την ανησυχία να αποφευχθεί η επανάληψη της πρώτης φάσης.

Το έργο των επισκοπικών συμβουλίων, μια γαλλική ιδιαιτερότητα

Η γραμματεία της Συνόδου ζήτησε από κάθε χώρα να επικεντρωθεί συγκεκριμένα σε δύο θέματα – «διαφοροποιημένη συνυπευθυνότητα» και «εκκλησιαστικές ομάδες». Όμως το μόνιμο συμβούλιο της Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Γαλλίας (CEF) και ο επίσκοπος Joly προτείνει να βελτιώσουν την ανάλυσή τους εξετάζοντας προσεκτικά τη λειτουργία των επισκοπικών συμβουλίων.

«Σκέφτηκα ότι αυτά τα συμβούλια αποτελούν μια ενδιαφέρουσα γαλλική ιδιαιτερότητα που θα μπορούσε να συμβάλει στον κοινό προβληματισμό», εξήγησε ο επίσκοπος της Troyes, λέγοντας ότι τα συμβούλια αυτά ενσωματώνουν όλο και περισσότερο λαϊκούς, ιδίως γυναίκες, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπου τα αποτελούν μόνο ιερείς.

Ο επίσκοπος Joly δήλωσε ότι υπάρχει μια ευκαιρία να αναρωτηθούμε τι μπορεί να προσαρμοστεί στο πλαίσιο αυτών των συμβουλίων και πέραν αυτών. Κάθε επισκοπή λειτουργεί αυτόνομα. Ο προβληματισμός ανατίθεται σε ένα ιερατικό ή επισκοπικό συμβούλιο. Όπως πολλοί λένε ότι τώρα δεν είναι η ώρα για αποφάσεις, αλλά για ανάλυση. Οι επισκοπές έχουν αναλάβει να υποβάλουν μια έκθεση στο εθνικό γραφείο μέχρι τις 15 Απριλίου, ώστε μέχρι τις 15 Μαΐου η εθνική ομάδα να στείλει τα εξασέλιδα συμπεράσματά της στη γραμματεία στη Ρώμη.

Μια ευκαιρία για δράση

Αν και ορισμένοι καθολικοί στη Γαλλία έχουν μπερδευτεί σχετικά με τη συνοδική διαδικασία, ο μόνιμος διάκονος Houdan, εξήγησε ότι «έχουν γίνει ανακοινώσεις στις επισκοπές», αν και παραδέχθηκε ότι οι προσπάθειες ποικίλλουν ανάλογα με την τοποθεσία.

«Δεν είναι η κορυφαία προτεραιότητα όπως ήταν πριν από ενάμιση χρόνο, ειδικά από τότε που η δήλωση Fiducia supplicans τράβηξε την προσοχή των επισκόπων σε βάρος της Συνόδου», είπε.

Στους νέους δόθηκε μια ιδιαίτερη ευκαιρία να δράσουν. Παρόλο που λέγεται ότι ήταν σημαντικά απόντες από την πρώτη διαβούλευση, τους ανατέθηκε μια έκθεση σε σχέση με το Εθνικό Δίκτυο Νέων Επαγγελματιών “RNJP”. Η έκθεση αυτή αποτελεί πρωτοβουλία μιας γυναίκας, λαϊκού, της Paule Tavignot, και ενός ιερέα, του Vincent Breynaert, των δύο υπευθύνων του εθνικού γραφείου για τη διακονία των νέων και τις κλήσεις.

Η Tavignot έχει ξεκινήσει ένα μήνα μελέτης και ανάλυσης με περίπου τριάντα συμμετέχοντες της Συνόδου για να συζητήσουν συγκεκριμένα σημεία, όπως ευαίσθητα ζητήματα σχετικά με το φύλο και τη σεξουαλικότητα ή την ένταξη των νέων στα εκκλησιαστικά συμβούλια. Σύντομα θα ξεκινήσει επίσης μια έρευνα στον ιστότοπο της RNJP.

Πηγή: international.la-croix

Προηγούμενο Άρθρο

Αντίδραση της Ι. Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Γαλλίας, στην εξαγγελία Μακρόν για «υποβοηθούμενο θάνατο»

Επόμενο Άρθρο

Δήλωση των Ιεραρχών της Επιτροπής των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE) ενόψει των προσεχών εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

You might be interested in …

ccee_logo1

Επικοινωνώντας την Χριστιανική Οικογένεια: την ανεξάντλητη πηγή νέας ζωής

Συνάντηση των εκπροσώπων Τύπου και υπευθύνων για τα Μέσα Κοινωνικής Επικοινωνίας των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρώπης Λισαβόνα, Πορτογαλία, 11 έως 14 Ιούνιου, 2014 Η επικοινωνία του πάπα Φραγκίσκου και της Συνόδου για την οικογένεια […]

Μήνυμα του Πάπα για την Παγκόσμια Ημέρα των Φτωχών: Μην στρέφετε το βλέμμα αλλού!

Ο πάπας Φραγκίσκος στο μήνυμά του για την ετήσια Παγκόσμια Ημέρα των Φτωχών, τονίζει ότι κάθε φορά που συναντάμε έναν φτωχό άνθρωπο, δεν πρέπει να στρέφουμε το βλέμμα αλλού, γιατί αυτό θα μας εμποδίσει να […]

Η Acs (βοήθεια στην Εκκλησία που υποφέρει) εγκαινιάζει μια νέα εκστρατεία αλληλεγγύης για τους χριστιανούς της Συρίας

  Η Aiuto alla Chiesa che Soffre εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την καταπολέμηση του ιού της παραίτησης και της αδιαφορίας. Συνέντευξη με τον διευθυντή Alessandro Monteduro. «Ο πόλεμος στη Συρία δεν έχει […]