27 Απριλίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Αντίδραση της Ι. Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Γαλλίας, στην εξαγγελία Μακρόν για «υποβοηθούμενο θάνατο»

Οι Γάλλοι επίσκοποι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την ανακοίνωση από τον Πρόεδρο Μακρόν ενός νέου νομοσχεδίου που θα νομιμοποιεί την ιατρική βοήθεια στο θάνατο.

Μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση της τελευταίας ψήφισης της τροποποίησης του γαλλικού Συντάγματος που καθιστά την άμβλωση συνταγματικό δικαίωμα, ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι τον Μάιο θα παρουσιάσει νομοσχέδιο που θα νομιμοποιεί την ιατρική βοήθεια στο θάνατο για τους ανίατα ασθενείς.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια μιας εκτεταμένης διαβούλευσης που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2023, όπου η πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της νομοθεσίας, η οποία ήταν μέρος του προεκλογικού του προγράμματος κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2022.

Ο νέος νόμος θα ισχύει για τους ενήλικες που βρίσκονται σε τελικό στάδιο ασθένειας

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Libération και στην καθολική εφημερίδα La Croix , ο Γάλλος πρόεδρος διευκρίνισε ότι το μέτρο θα εφαρμόζεται αυστηρά σε ενήλικες που πάσχουν από βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες ασθένειες, όπως ο καρκίνος τελικού σταδίου.

Ο ίδιος ανέφερε λεπτομερώς ότι ο νέος νόμος θα επιτρέπει σε ένα άτομο που νοσεί σε τελικό στάδιο και έχει πλήρη διανοητική ικανότητα, να αυτοχορηγεί μια θανατηφόρα ουσία ή, στην περίπτωση που ο ασθενής δεν είναι σωματικά ικανός για κάτι τέτοιο, να ζητήσει να οριστεί ένα άλλο άτομο για να το κάνει. Εάν οι ιατροί απορρίψουν το αίτημα, ο ασθενής μπορεί να συμβουλευτεί μια άλλη ιατρική ομάδα ή να ασκήσει έφεση, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο, η ουσία μπορεί να χορηγηθεί στο σπίτι του ασθενούς, σε οίκους ευγηρίας ή σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων. Οι ιατρικοί πραγματογνώμονες θα έχουν 15 ημέρες για να απαντήσουν στο αίτημα για βοήθεια στο θάνατο και η έγκριση θα ισχύει για τρεις μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων ο ασθενής θα μπορεί να ανακαλέσει.

Δεν είναι ένας “νόμος αδελφοσύνης”

Οι Γάλλοι καθολικοί επίσκοποι, που εδώ και καιρό υποστηρίζουν την ενίσχυση της παρηγορητικής φροντίδας, απέρριψαν το νομοσχέδιο. «Ένας τέτοιος νόμος, όποιος κι αν είναι ο στόχος του, θα στρέψει ολόκληρο το σύστημα υγείας μας προς τον θάνατο ως λύση», δήλωσε στη La Croix ο αρχιεπίσκοπος της Ρεμς Éric de Moulins-Beaufort και πρόεδρος της Συνόδου των Γάλλων επισκόπων (CEF).

Ο πρόεδρος Μακρόν πυροδότησε περαιτέρω τη διαμάχη αποκαλώντας το νομοσχέδιο «νόμο της αδελφοσύνης».

«Το να αποκαλούμε “νόμο αδελφοσύνης” ένα κείμενο που ανοίγει τόσο την υποβοηθούμενη αυτοκτονία όσο και την ευθανασία, είναι παραπλανητικό», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Moulins-Beaufort.

Ο επίσκοπος Matthieu Rougé της Nanterre, ο οποίος συμμετείχε στη διαβούλευση, επέμεινε ότι το κείμενο δεν μπορεί να θεωρηθεί νόμος αδελφοσύνης: «Η αδελφοσύνη περνά μέσα από τον άνευ όρων σεβασμό της ζωής του κάθε ατόμου», είπε.

Οι Γάλλοι επίσκοποι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι δόθηκε έμφαση στο να βοηθηθούν οι άρρωστοι άνθρωποι να πεθάνουν, αντί να ανακουφιστούν από τα βάσανά τους και να τους παρασχεθεί η καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής μέσω της παρηγορητικής φροντίδας.

Προηγούμενο Άρθρο

Οι Ιρλανδοί ψήφισαν “όχι” στις συνταγματικές αλλαγές για την οικογένεια

Επόμενο Άρθρο

Οι Γάλλοι Καθολικοί συνεχίζουν τη μελέτη των θεμάτων της Συνόδου για τη συνοδικότητα

You might be interested in …

Ο Πάπας αναχωρεί για Μοζαμβίκη, Μαδαγασκάρη και Μαυρίκιο, πραγματοποιώντας έτσι το 4ο Αποστολικό Ταξίδι του στην Αφρική

Ο πάπας Φραγκίσκος αναχώρησε από τη Ρώμη με πρώτο προορισμό τη Μοζαμβίκη. Το πρωί, στις 8:04 π.μ., η πτήση της Alitalia, που μεταφέρει τον Πάπα, τους συνοδούς και τους δημοσιογράφους, απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Fiumicino της […]

Η οικονομία του Φραγκίσκου «Υπάρχει η σκέψη των νέων του κόσμου που πρέπει να την λάβουμε σοβαρά υπόψη»

  Από 26 έως τις 28 Μαρτίου 2020, στην Ασίζη, θα πραγματοποιηθεί «Η οικονομία του Φραγκίσκου», μια πρωτοβουλία που θα φέρει κοντά νέους οικονομολόγους και επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο, προσκεκλημένους απευθείας από τον πάπα […]

«Ήρωας στον αγώνα κατά του εμπορίου ανθρώπων»

Όλοι γνωρίζουμε ότι το δουλεμπόριο ανθεί και στις μέρες μας, ιδιαίτερα στις φτωχές χώρες, με θύματα κυρίως γυναίκες και ανήλικα κορίτσια. Ένας οργανισμός που αποδεδειγμένα έχει σώσει χιλιάδες γυναίκες από τους δρόμους είναι το παγκόσμιο […]