9 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Μήνυμα του Πάπα για την Παγκόσμια Ημέρα των Φτωχών: Μην στρέφετε το βλέμμα αλλού!

Ο πάπας Φραγκίσκος στο μήνυμά του για την ετήσια Παγκόσμια Ημέρα των Φτωχών, τονίζει ότι κάθε φορά που συναντάμε έναν φτωχό άνθρωπο, δεν πρέπει να στρέφουμε το βλέμμα αλλού, γιατί αυτό θα μας εμποδίσει να συναντήσουμε το πρόσωπο του Κυρίου Ιησού.

Ο πάπας Φραγκίσκος στο μήνυμά του για την ετήσια Παγκόσμια Ημέρα των Φτωχών, η οποία εφέτος είναι την Κυριακή 19 Νοεμβρίου, τονίζει ότι «ένα μεγάλο ποτάμι φτώχειας διασχίζει τις πόλεις μας» και ότι κάθε χριστιανός καλείται να εμπλακεί «προσωπικά» στον αγώνα εναντίον της.

Η κλίμακα του προβλήματος

Ο πάπας Φραγκίσκος ξεκινά το μήνυμά του τονίζοντας ότι «ένα μεγάλο ποτάμι φτώχειας διασχίζει τις πόλεις μας και διογκώνεται σε σημείο υπερχείλισης- μοιάζει να μας κατακλύζει, τόσο μεγάλες είναι οι ανάγκες των αδελφών μας που εκλιπαρούν τη βοήθειά μας, την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας».
«Ζούμε», συνεχίζει, «σε εποχές που δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις ανάγκες των φτωχών.  Η πίεση για την υιοθέτηση ενός εύπορου τρόπου ζωής αυξάνεται, ενώ οι φωνές εκείνων που ζουν στη φτώχεια τείνουν να μένουν στην αφάνεια».

Ειδικότερα, τονίζει τις «νέες μορφές φτώχειας», όπως «οι λαοί που έχουν εμπλακεί σε εμπόλεμες καταστάσεις», η «απάνθρωπη μεταχείριση» πολλών εργαζομένων και η «κερδοσκοπία σε διάφορους τομείς», η οποία, όπως γράφει, έχει οδηγήσει σε «δραματικές αυξήσεις των τιμών που εξαθλιώνουν ακόμη περισσότερο πολλές οικογένειες».

Η απάντησή μας

Αντιμέτωποι με προβλήματα αυτού του μεγέθους, γράφει ο πάπας Φραγκίσκος, η ευθύνη μας είναι σαφής. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τα λόγια του Τωβίτ προς τον Τωβία: «Μην αποστρέφεις το πρόσωπό σου από κανέναν που είναι φτωχός» [βιβλίο του Τωβίτ].

«Με λίγα λόγια», συνεχίζει, «όποτε συναντάμε έναν φτωχό άνθρωπο, δεν μπορούμε να κοιτάμε αλλού, γιατί αυτό θα μας εμποδίζει να συναντήσουμε το πρόσωπο του Κυρίου Ιησού».

Έτσι, «η παραβολή του Καλού Σαμαρείτη (βλ. Λουκ. 10:25-37) δεν είναι απλώς μια ιστορία του παρελθόντος- συνεχίζει να προκαλεί τον καθένα από εμάς στο εδώ και τώρα της καθημερινότητάς μας.  Είναι εύκολο να αναθέσουμε τη φιλανθρωπία σε άλλους, ωστόσο η κλήση κάθε χριστιανού είναι να εμπλακεί προσωπικά».

Η πολιτική διαδικασία

Ο πάπας Φραγκίσκος συνεχίζει επισημαίνοντας ότι φέτος είναι η 60ή επέτειος από τη δημοσίευση της εγκυκλίου-ορόσημο Pacem in Terris του πάπα Ιωάννη 23ου, στην οποία προέτρεπε ότι «κάθε ανθρώπινο ον απολαμβάνει το δικαίωμα στη ζωή, στη σωματική ακεραιότητα και στα μέσα που είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της τροφής, του ρουχισμού, της στέγης, της ιατρικής περίθαλψης, της ανάπαυσης και, τέλος, των απαραίτητων κοινωνικών υπηρεσιών».

Πώς να ενεργήσουμε, διερωτάται ο πάπας Φραγκίσκος, μπροστά στην αποτυχία της πολιτικής διαδικασίας να προσφέρει αυτά τα αγαθά;

Η απάντηση, λέει, είναι διττή. Υπάρχει, αφενός, «η ανάγκη να παροτρύνουμε, ακόμη και να πιέσουμε τους δημόσιους θεσμούς να επιτελέσουν σωστά τα καθήκοντά τους», αλλά, αφετέρου, «δεν ωφελεί να περιμένουμε παθητικά να λάβουμε τα πάντα “από ψηλά”». 

Όσοι ζουν σε συνθήκες φτώχειας, τονίζει ο πάπας Φραγκίσκος, οφείλουν να συμπεριληφθούν σε αυτή την αναζήτηση για «αλλαγή και υπευθυνότητα».

Προηγούμενο Άρθρο

Πάτρα: Εορτή της Αγίας Δωρεάς, Κυριακή 18 Ιουνίου

Επόμενο Άρθρο

Εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Διακόνου π. Santhosh Kumar Pasala. Σάββατο 17 Ιουνίου, 10.00 πμ

You might be interested in …

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων (20 Ιουλίου) του Προέδρου της Κάριτας Ελλάς, π. Αντώνιου Βουτσίνου

Με αφορμή την 20ή Ιουνίου, που έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων, θα ήθελα να τονίσω τη συμβολή της Κάριτας Ελλάς στην αντιμετώπιση της λεγόμενης «προσφυγικής κρίσης» που βιώνει η πατρίδα μας και η […]

Tο επίσημο πρόγραμμα της μεγαλύτερης συνάντησης νέων από όλο τον κόσμο με τον Πάπα

Το πρόγραμμα της εβδομάδας : Η πρώτη μεγάλη στιγμή της εβδομάδας θα είναι η Θ. Λειτουργία της Έναρξης, την 1η Αυγούστου, στις 7:00 μ.μ., στην οποία θα προΐσταται ο Αρχιεπίσκοπος της Λισαβόνας, Καρδινάλιος Manuel Clemente, […]

Ένας χρόνος από την υπογραφή του έγγραφου του Αμπού Ντάμπι για την ανθρώπινη αδελφοσύνη

  «Μια αληθινή ακτίνα φωτός και ελπίδας», ακόμη και σε έναν κόσμο όπου οι άνεμοι του πολέμου φυσούν και ο διάλογος μπορεί μερικές φορές να διακυβεύεται ή να απειλείται. Με αυτά τα λόγια, η θεολόγος […]