20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Η βία δεν αποτελεί ποτέ λύση

Μετά τη μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά του Ισραήλ από Παλαιστίνιους μαχητές της Χαμάς, οι Πατριάρχες και οι επικεφαλής των Εκκλησιών της Ιερουσαλήμ ζητούν την άμεση παύση κάθε βίας και στρατιωτικής δραστηριότητας, επαναλαμβάνοντας ότι με τον πόλεμο χάνονται τα πάντα.

Η παθιασμένη έκκληση του πάπα Φραγκίσκου για ειρήνη στους Αγίους Τόπους κατά τη διάρκεια της Θεομητορικής Προσευχής Άγγελος Κυρίου την Κυριακή είναι μία από τις πολλές φωνές των Εκκλησιών σε όλο τον κόσμο που ζητούν την άμεση αποκλιμάκωση της βίας που ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου μετά την επίθεση της Χαμάς, η οποία ώθησε το Ισραήλ να προχωρήσει σε επίσημη κήρυξη πολέμου.

Μαζί με το Λατινικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το οποίο έχει επίσης ζητήσει τη διατήρηση του Status Quo σε όλους τους Ιερούς χώρους στους Αγίους Τόπους και ειδικότερα στην Ιερουσαλήμ, οι Πατριάρχες και οι επικεφαλής των Εκκλησιών της Αγίας Πόλης έχουν προχωρήσει σε έκκληση για την άμεση παύση όλων των βίαιων και στρατιωτικών επιχειρήσεων που προκαλούν ζημιά τόσο στους Παλαιστίνιους όσο και στους Ισραηλινούς πολίτες.

Οι εκκλησιαστικοί ηγέτες εξέφρασαν επίσης την αλληλεγγύη τους στους λαούς της περιοχής, οι οποίοι υφίστανται τις καταστροφικές συνέπειες της συνεχιζόμενης διαμάχης.

Σε δήλωση που εξέδωσαν στον απόηχο της επίθεσης της Χαμάς, καταδικάζουν απερίφραστα κάθε ενέργεια που στοχεύει αμάχους, ανεξάρτητα από την εθνικότητα ή την πίστη τους, αναφέροντας ότι «τέτοιες ενέργειες αντιβαίνουν στις θεμελιώδεις αρχές της ανθρωπότητας και στις διδασκαλίες του Χριστού, ο οποίος μας παρακάλεσε να “αγαπάμε τον πλησίον μας όπως τον εαυτό μας”».

Μόνιμες λύσεις για την ειρήνη στους Αγίους Τόπους

Οι εκκλησιαστικοί ηγέτες στην Ιερουσαλήμ ζητούν από τους πολιτικούς ηγέτες και τις αρχές «να μετέχουν σε ειλικρινή διάλογο, αναζητώντας μόνιμες λύσεις που προωθούν τη δικαιοσύνη, την ειρήνη και τη συμφιλίωση για το λαό αυτής της γης, ο οποίος έχει υπομείνει τα βάρη των συγκρούσεων για πάρα πολύ καιρό».

Προέτρεψαν επίσης τη διεθνή κοινότητα «να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για τη διαμεσολάβηση μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στους Αγίους Τόπους, βασισμένης στα ίσα δικαιώματα για όλους και στη διεθνή νομιμότητα».

ΠΣΕ: Η βία δεν μπορεί να αποτελέσει δρόμο προς την ειρήνη ή τη δικαιοσύνη

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (ΠΣΕ), ανέφερε ότι η «βία δεν μπορεί να αποτελέσει δρόμο προς την ειρήνη ή τη δικαιοσύνη» και έκανε επείγουσα έκκληση «για την άμεση παύση αυτής της θανατηφόρας βίας, για την παύση των επιθέσεων της Χαμάς και ζήτησε και από τα δύο μέρη αποκλιμάκωση της κατάστασης».

«Ανησυχούμε βαθύτατα για τους επικείμενους κινδύνους της κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων και για τις αναπόφευκτα τραγικές συνέπειες για τους ανθρώπους της περιοχής – Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους – μετά από μια περίοδο κλιμάκωσης των εντάσεων και της βίας στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ», αναφέρει σε δήλωσή του ο γενικός γραμματέας του ΠΣΕ Αιδεσιμότατος Jerry Pillay .

«Οι σημερινές επιθέσεις απειλούν μόνο με περισσότερη βία- δεν μπορούν να προσφέρουν ένα μονοπάτι προς την ειρήνη ή τη δικαιοσύνη», πρόσθεσε ο Pillay, καλώντας όλες τις Εκκλησίες-μέλη του ΠΣΕ να συμμετάσχουν στην προσευχή για μια δίκαιη ειρήνη στους Αγίους Τόπους και «σε αλληλεγγύη με όλους τους ανθρώπους που πλήττονται και απειλούνται από τη βία».

Καρδινάλιος Νίκολς: Η βία δεν αποτελεί ποτέ λύση

Ο καρδινάλιος Vincent Nichols, αρχιεπίσκοπος του Westminster και πρόεδρος της Διάσκεψης Επισκόπων της Αγγλίας και της Ουαλίας (CBCEW), από την πλευρά του, επανέλαβε ότι «η βία δεν αποτελεί ποτέ λύση. Η εκδίκηση δεν συμβάλει ποτέ στην ειρήνη».

Κάλεσε επίσης τους πιστούς να προσευχηθούν «ώστε το Άγιο Πνεύμα να φέρει την ειρήνη στους Αγίους Τόπους, για όλους όσοι έχασαν τη ζωή τους και για την άμεση απελευθέρωση όσων κρατούνται όμηροι, ιδιαίτερα για τη μικρή αλλά ενεργή καθολική κοινότητα στην πόλη της Γάζας, η οποία αυτή τη στιγμή θα απλώσει το χέρι με θάρρος στους γείτονές της, προσπαθώντας να προσφέρει καταφύγιο και υποστήριξη».

Πατέρας Romanelli (Γάζα): Τα πάντα μπορούν να χαθούν με τον πόλεμο

Ο πατέρας Gabriel Romanelli, εφημέριος της ενορίας της Αγίας Οικογένειας, της μοναδικής καθολικής ενορίας στη Γάζα που εξυπηρετεί περίπου 1.000 καθολικούς, δήλωσε στο πρακτορείο Fides ότι το κυρίαρχο συναίσθημα των κατοίκων της Γάζας είναι ένα αίσθημα αβεβαιότητας για το τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια, υπό το πρίσμα όσων συνέβησαν στο παρελθόν, σε παρόμοιες, αλλά λιγότερο σοβαρές συνθήκες.

«Μπροστά σε όλα αυτά», είπε ο γεννημένος στην Αργεντινή ιερέας, «η έκκληση του Πάπα Πίου ΙΒ΄ πριν από το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έρχεται συνεχώς στο μυαλό: τίποτα δεν χάνεται με την ειρήνη, όλα μπορούν να χαθούν με τον πόλεμο».

Πηγή: vaticannews.va

Προηγούμενο Άρθρο

Άρχισε η δεύτερη εβδομάδα των εργασιών της Συνόδου για την Συνοδικότητα

Επόμενο Άρθρο

Εορτή της Παναγίας του Ροδαρίου, Ετήσιο προσκύνημα στην Πλάκα Κερατέας

You might be interested in …

Ελληνίδα Πρέσβης στην Αγία Έδρα

Για κάποιους (προφανώς υπηρεσιακούς ) λόγους δεν μακροημερεύουν οι Πρέσβεις της χώρας μας στην Αγία Έδρα : το Σεπτέμβριο 2019 είχε παρουσιάσει τα διαπιστευτήρια του στον Πάπα ο, τότε νέος, πρέσβης της Νικόλαος Πατακιάς – […]

Βιβλίο: Τι λεεί η Βίβλος για την Ευσπλαχνία

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΒΙΒΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΣΠΛΑΧΝΙΑ Του PierreGibert. Μετάφραση στα ελληνικά: π. Θεόδωρος Κοντίδης. Είναι ο Θεός ευσπλαχνικός; Είναι δίκαιος κριτής; Είναι αυστηρός παιδαγωγός; Ή μήπως είναι ένας αυθαίρετος δικαστής; Αυτά τα ερωτήματα επανέρχονται […]

Ένδειξη εγγύτητας. Δίπλα στους νομάδες των παραγκουπόλεων της Ρώμης

  Ο ιεράρχης επισκέφτηκε σήμερα το βράδυ τον οικισμό στα προάστια της Ρώμης για να συμμετάσχει στην διανομή μασκών, γαντιών και φαρμάκων. Μια επίσκεψη για την υποστήριξη «όλων εκείνων που βιώνουν καταστάσεις δυστυχίας και ευπάθειας […]