20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Άρχισε η δεύτερη εβδομάδα των εργασιών της Συνόδου για την Συνοδικότητα

Η 16η Τακτική Γενική Συνέλευση της Συνόδου των Επισκόπων αρχίζει την μελέτη της στην Ενότητα Β-1 του Instrumentum Laboris, με τον Καρδινάλιο Jean-Claude Hollerich να παρουσιάζει την τέταρτη Γενική Σύνοδο το πρωί της Δευτέρας 09 Οκτωβρίου.

Η 16η Τακτική Γενική Συνέλευση της Συνόδου των Επισκόπων με θέμα «Για μια Συνοδική Εκκλησία: Κοινωνία, συμμετοχή και αποστολή» βρίσκεται σε εξέλιξη στο Βατικανό, από τις 4 έως τις 29 Οκτωβρίου 2023, και οι συμμετέχοντες άρχισαν να μελετούν το επόμενο τμήμα του Instrumentum Laboris τη Δευτέρα.

Η ημέρα άρχισε με την καθημερινή πρωινή Θ. λειτουργία στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

Ο Καρδινάλιος Béchara Boutros Raï, ο Μαρωνίτης Πατριάρχης Αντιοχείας, έκανε την ομιλία, στην οποία υπογράμμισε ότι «η συνοδική πορεία μας βοηθά να ανταποκριθούμε στις παγκόσμιες κρίσεις».

Στη συνέχεια επέστρεψαν στην αίθουσα «Παύλος Στ΄», τόπο διεξαγωγής της Συνόδου, μέχρι το μεσημέρι, όπου συνέχισαν με τη Γενική Σύνοδο.

Η προσοχή τους στράφηκε στο έγγραφο εργασίας της Συνόδου, και συγκεκριμένα στην Ενότητα Β1, σε συνέχεια της μελέτης τους την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την Ενότητα Α.

Μια κοινωνία που ακτινοβολεί

Ο Γενικός Εισηγητής της Συνόδου, καρδινάλιος Jean-Claude Hollerich, παρουσίασε την Ενότητα Β-1.

Υπενθύμισε ότι στην πρώτη ενότητα, «επανασυνδεθήκαμε με την εμπειρία του “κοινού ταξιδιού” του λαού του Θεού τα τελευταία δύο χρόνια» και «εργαστήκαμε για να φέρουμε τη συνοδική Εκκλησία σε μεγαλύτερη εστίαση ως ένα ολοκληρωμένο όραμα».

Με την δεύτερη ενότητα, από την άλλη πλευρά, είπε, «ασχολούμαστε με το πρώτο από τα τρία ερωτήματα που προέκυψαν από την ακρόαση του λαού του Θεού και επί των οποίων η Συνέλευση αυτή καλείται να ασκήσει τη διάκρισή της».

Με τον τίτλο της ενότητας να είναι «Μια κοινωνία που ακτινοβολεί», ο Καρδινάλιος πρότεινε ότι η προτεραιότητα θα είναι η μελέτη του ερωτήματος: «Πώς μπορούμε να γίνουμε πληρέστερα σημείο και όργανο της ένωσης με τον Θεό και της ενότητας όλης της ανθρωπότητας;».

Ο καρδινάλιος Hollerich στην συνέχεια επανέλαβε στη συνέλευση το πρόγραμμα εργασιών . «Σήμερα το απόγευμα και αύριο το πρωί θα εργαστούμε στις ομάδες εργασίας (Circuli Minores), σύμφωνα με τη μέθοδο της κοινοτικής διάκρισης που εμπνέεται από τη συνομιλία εν Πνεύματι και την οποία έχουμε ήδη εφαρμόσει. Ακούμε ο ένας τον άλλον, ακούμε το Άγιο Πνεύμα. Θα αρχίσουμε να συντάσσουμε την έκθεση της ομάδας και να προετοιμάζουμε την ομιλία που θα διαβάσει ο εισηγητής στη συνέλευση, εστιάζοντας στα σημεία που η ομάδα σας επιθυμεί να καταθέσει στη συνέλευση, προκειμένου να εμβαθύνουμε σε μια κοινή διάκριση», είπε.

4η Γενική Σύνοδος

Μετά την εισαγωγή του καρδινάλιου Hollerich, τα μέλη της Συνόδου άκουσαν διάφορες παρεμβάσεις και μαρτυρίες σχετικά με τα θέματα που παρουσιάστηκαν στην ενότητα Β-1.

Ο πατέρας Timothy Radcliffe, OP, προσέφερε έναν πνευματικό στοχασμό με θέμα «Η Σαμαρείτιδα στο πηγάδι: Ιωάννης 4:7-30».

Η Δρ. Anna Rowlands, καθηγήτρια Καθολικής Κοινωνικής Σκέψης και Πρακτικής στο Τμήμα Θεολογίας και Θρησκείας στο Κέντρο Καθολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Durham στο Ηνωμένο Βασίλειο, προσέφερε έναν θεολογικό προβληματισμό για το θέμα: «Κοινωνία: η γαμήλια γιορτή του Αμνού».

Ο Μητροπολίτης Πισιδίας Ιώβ, συμπρόεδρος της Κοινής Διεθνούς Επιτροπής για τον Θεολογικό Διάλογο μεταξύ της Καθολικής Εκκλησίας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, προσέφερε μια παρουσίαση σχετικά με την εμπειρία της συνοδικότητας στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ακόμα, ο πατέρας Clarence Davedassan από τη Μαλαισία μίλησε με θέμα «Πώς μπορούμε να γίνουμε πληρέστερα σημείο και όργανο της ένωσης με τον Θεό και της ενότητας όλης της ανθρωπότητας;». Ενώ η Siu Wai Vanessa Cheng, μια λαϊκή καθολική από το Χονγκ Κονγκ, έδωσε τη μαρτυρία της με θέμα «Συνοδικότητα και πολιτισμός» και ειδικότερα «Συνοδικότητα και ασιατικοί πολιτισμοί».

Αργότερα, το απόγευμα της Δευτέρας, οι ομάδες εργασίας συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν τη νέα ενότητα.

Προηγούμενο Άρθρο

Λαϊκά μέλη, ένας νέος χώρος και ένα πνευματικό καταφύγιο

Επόμενο Άρθρο

Η βία δεν αποτελεί ποτέ λύση

You might be interested in …

4ο Άρθρο για την Συνθετική Έκθεση της Συνόδου 2023, στο σεβασμ. Σεβαστιανού

ΑΡΘΡΟ τέταρτο Η Συνθετική Έκθεση των εργασιών της Συνόδου των Επισκόπων (Οκτώβριος 2023) Βαπτισμένοι και κατηχημένοι! Στο προηγούμενο άρθρο μας, έλεγε η Σύνοδος ότι είναι ανάγκη να ζούμε οι βαπτισμένοι μια πίστη πασχαλινή (πέρασμα από […]

Σύνοδος για τη Συνοδικότητα Ρώμη 4-29/10/2023

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι ο πάπας Φραγκίσκος έχει συγκαλέσει Σύνοδο των Επισκόπων της Καθολικής Εκκλησίας ανά τον κόσμο. Πρόθεσή του είναι να συζητηθεί η ζωή και η αποστολή της Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο ή όπως […]

5ο Άρθρο για την Συνθετική Έκθεση της Συνόδου, του σεβασμ. Σεβαστιανού

ΑΡΘΡΟ πέμπτο Η Συνθετική Έκθεση των εργασιών της Συνόδου των Επισκόπων (Οκτώβριος 2023) Λειτουργία – Γυναίκες Είδαμε την προηγούμενη φορά ότι σήμερα, με πιστούς που δεν μπορούν να μεταδώσουν την πίστη στα παιδιά τους, το […]