8 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Η Acs (βοήθεια στην Εκκλησία που υποφέρει) εγκαινιάζει μια νέα εκστρατεία αλληλεγγύης για τους χριστιανούς της Συρίας

 

Η Aiuto alla Chiesa che Soffre εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την καταπολέμηση του ιού της παραίτησης και της αδιαφορίας. Συνέντευξη με τον διευθυντή Alessandro Monteduro.

«Ο πόλεμος στη Συρία δεν έχει τελειώσει»: η Aiuto alla Chiesa che Soffre δεν παραιτείται και προσπαθεί να «επαναστατήσει ενάντια στην αδιαφορία», υποστηρίζοντας για ακόμη μια φορά, τις διωκόμενες μειονότητες. Ο διευθυντής της Acs, Alessandro Monteduro εξηγεί με αυτά τα λόγια τη σημασία της νέας πρωτοβουλίας της Οργάνωσης για την υποστήριξη δύο διαφορετικών προγραμμάτων για τους χριστιανούς της Συρίας. «Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να ανταποκριθούμε στην καταπίεση – παρατηρεί –  να υποστηρίξουμε τις μειονότητες: πρώτα απ’ όλα τις θρησκευτικές μειονότητες και ακόμη περισσότερο τη φτωχή και καταπιεσμένη χριστιανική μειονότητα».

Ένα χέρι βοηθείας για το Χαλέπι και τη Δαμασκό

Το πρώτο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στο Χαλέπι, όπου τα χρόνια της σύγκρουσης έχουν αφήσει βαθιές και οδυνηρές πληγές. Το μέλλον για πολλούς διαγράφεται δραματικά αβέβαιο  και λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης. Η Acs ανταποκρίθηκε στην έκκληση του σεβασμιότατου Georges Abou Khazen, αποστολικού βικαρίου των Λατίνων στο Χαλέπι, ο οποίος ζήτησε βοήθεια για την αγορά δεμάτων με τρόφιμα τα οποία θα διανεμηθούν στις φτωχότερες χριστιανικές οικογένειες. «Σήμερα, οι Σύριοι δεν αναζητούν πλέον την ελευθερία –  συνεχίζει ο  Alessandro Monteduro  κατά την συνέντευξή του στο Vatican News – αναζητούν το καθημερινό ψωμί, νερό, φυσικό αέριο για να μαγειρέψουν, μερικά λίτρα καυσίμων, φάρμακα. Προσπαθούμε να τους δώσουμε ένα χέρι βοήθειας και ζητάμε από τους ευεργέτες μας, οι οποίοι είναι εκπληκτικά γενναιόδωροι, να βοηθήσουν για ακόμη μια φορά αυτούς τους αδελφούς μας».

Το δεύτερο πρόγραμμα, αντ’ αυτού, λαμβάνει χώρα στη Δαμασκό, όπου υπάρχουν πολλοί άρρωστοι χριστιανοί οι οποίοι παρά την ανάγκη τους για συνεχή φροντίδα, δεν μπορούν να αγοράσουν φάρμακα επειδή είναι υπερβολικά δαπανηρά. Ο πατριάρχης των Ελληνο-Μελχιτών της Εκκλησίας της Αντιόχειας Youssef Absi ζήτησε βοήθεια από την Οργάνωση για την αγορά φαρμάκων και για ιατρική βοήθεια στο σπίτι.

Οι χριστιανοί οικοδομούν γέφυρες

Από το 2011 που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Συρία, έως το τέλος του 2018, η Aiuto alla Chiesa che Soffre έχει δωρίσει περίπου 20 εκατομμύρια 400 χιλιάδες ευρώ στις τοπικές εκκλησίες και σε πολλές περιοχές όπου η ασφάλεια είναι εγγυημένη έχει ήδη αρχίσει να υποστηρίζει ένα σχέδιο για την ανακατασκευή εκκλησιών και σπιτιών. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να κατανοήσουμε – προσθέτει ο διευθυντής της Acs – ότι η υποστήριξη αυτών των μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο, ένα εξαιρετικό εμβόλιο κατά των ιών της καταπίεσης και του φονταμενταλισμού, επειδή οι χριστιανοί δεν είναι μόνο ειρηνικοί: είναι κυρίως ειρηνοποιοί, δηλαδή ικανοί να οικοδομήσουν γέφυρες διαλόγου».

Η Συρία εξακολουθεί να αιματοκυλείται

Το χρονικό της Συρίας, εν τω μεταξύ, εξακολουθεί να γράφει σελίδες γεμάτες βία. Σήμερα 4 κυβερνητικοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και 14 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια μιας βομβιστικής επίθεσης στην νότια περιοχή της Daraa. Χθες, ωστόσο, κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών στην περιοχή Idlib, έχασαν τη ζωή τους 11 πολίτες, μεταξύ των οποίων και 3 μικρά παιδιά.  

Μετάφραση: ρφ/kantam.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Σύρος: Εορτή Αγίου Ιακώβου

Επόμενο Άρθρο

Εργαστήρια αναζήτησης εργασίας στο Κέντρο Κοινωνικής Ένταξης και Απασχολησιμότητας της Κάριτας Ελλάς στην Κυψέλη – Παρουσίαση από το Skywalker.gr

You might be interested in …

Ημερίδα Μαριανής Επιμόρφωσης για τα Διευθυντικά Στελέχη των Λεοντείων Σχολών

Το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Λεοντείου Σχολής Αθηνών Ημερίδα Επιμόρφωσης για τα Διευθυντικά Στελέχη των δύο Λεοντείων. Η επιμόρφωση εστίαζε στο θέμα της ηγεσίας σε ένα Μαριανό Σχολείο, το οποίο έχει […]

Κοινή δήλωση των Προέδρων του CCEE και του CEC με την ευκαιρία του Καιρού της Δημιουργίας 2020

    Οι Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο εορτάζουν από την 1η Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου τον Καιρό της Δημιουργίας και την 1η Σεπτεμβρίου ως Ημέρα της Δημιουργίας. Και φέτος επίσης, όπως και τα […]

Ασίζη: «Προσκυνητές της Αλήθειας, Προσκυνητές της Ειρήνης»

Την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου ο πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ ‘αποχαιρέτησε τις αντιπροσωπίες που μετείχαν στο προσκύνημα της ειρήνης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Ασίζη. Ο Πάπας τόνισε την γνήσια επιθυμία να συμβάλουμε στο καλό της ανθρωπότητας, […]