3 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Παππούδες και εγγόνια θα βρεθούν μαζί με τον Πάπα Φραγκίσκο για την εκδήλωση του Απριλίου

Σε συνέντευξη Τύπου που φιλοξενήθηκε από το Γραφείο Τύπου της Αγίας Έδρας, οι διοργανωτές παρουσίασαν την εκδήλωση της 27ης Απριλίου, η οποία υποστηρίζεται από το ιταλικό “Fondazione Età Grande” (Ίδρυμα Τρίτης Ηλικίας) και η οποία θα φέρει μαζί παππούδες και εγγόνια στην αίθουσα Παύλου ΣΤ’, ως έναν τρόπο για την προώθηση του ρόλου και της συμβολής των ηλικιωμένων στον σημερινό κόσμο.

Η προώθηση του διαλόγου μεταξύ των γενεών και η ενίσχυση της Τρίτης Ηλικίας στον κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα είναι οι στόχοι της εκδήλωσης της 27ης Απριλίου με τίτλο “Το χάδι και το χαμόγελο” που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Παύλος Στ΄.

Περίπου έξι χιλιάδες παππούδες, γιαγιάδες, υπερήλικες και εγγόνια θα συναντηθούν με τον Πάπα Φραγκίσκο. Η συνάντηση παρουσιάστηκε το πρωί της Δευτέρας στο Γραφείο Τύπου της Αγίας Έδρας από τους διοργανωτές, μεταξύ των οποίων και το ιταλικό Fondazione Età Grande (Ίδρυμα Τρίτης Ηλικίας). Η εκδήλωση αντλεί από τις χριστιανικές αξίες που αναδεικνύουν και ευαισθητοποιούν τα δικαιώματα των ηλικιωμένων και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις της κοινότητας.

Ανακαλύπτοντας εκ νέου την κληρονομιά της τρίτης ηλικίας

Η πρωτοβουλία έχει ως στόχο να προσφέρει νέες προοπτικές για τα γηρατειά αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Vincenzo Paglia, Πρόεδρος της Ποντιφικής Ακαδημίας για τη Ζωή, υπογραμμίζοντας τον πλούτο της και το πώς δεν αποτελεί βάρος αλλά πόρο για τους ανθρώπους όλων των ηλικιών. Η κληρονομιά που προσφέρει η τρίτη ηλικία μπορεί να ανακαλυφθεί εκ νέου, σημειώνει, και γι’ αυτό στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν παππούδες και γιαγιάδες και εγγόνια, μεταξύ των οποίων υπάρχει μια ιδιαίτερη αρμονία, συντροφικότητα και συναισθηματική διάσταση που δεν υπάρχει πάντα μεταξύ των άλλων γενεών.

Οι ηλικιωμένοι πρέπει να αντιληφθούν το πόσα πολλά μπορούν ακόμη να δώσουν, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Paglia στη συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας ότι στην Ιταλία υπάρχουν 14 εκατομμύρια ηλικιωμένοι, αλλά η αντιμετώπιση των πολιτικών, οικονομικών, θρησκευτικών και πολιτιστικών θεμάτων που τους αφορούν είναι ελλιπής.

Ο Πάπας Φραγκίσκος με τις δεκαεννέα κατηχήσεις του για τα γηρατειά κατά τη διάρκεια των γενικών ακροάσεων της Τετάρτης έχει τονίσει πόσο σημαντικό είναι να δοθεί προσοχή στην Τρίτη ηλικία, καθιερώνοντας μάλιστα μια γιορτή για τους παππούδες και τις γιαγιάδες, σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος Paglia. Πρόσθεσε επίσης συγκεκριμένα ότι το ιταλικό κράτος, με τον νόμο 33 του 2023 για τις μεταρρυθμίσεις σχετικά με τη μη αυτοεξυπηρέτηση, έχει δεσμευτεί για την αναδιοργάνωση της φροντίδας για τους ηλικιωμένους και η ελπίδα είναι ότι και άλλα κράτη θα δείξουν επίσης τη δέουσα προσοχή σε θέματα που αφορούν την ηλικιωμένη γενιά. Πρόσθεσε ότι οι παππούδες και οι γιαγιάδες μέσω των δεσμών τους με τα εγγόνια τους μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία διαγενεακής ζεστασιάς, κατανόησης και αρμονίας, καθώς όλο το φάσμα των γενεών εξαρτάται η μία από την άλλη και δεν μπορούν να ζουν χωριστά η μία από την άλλη.

Fondazione Età Grande

Χορηγός της εκδήλωσης της 27ης Απριλίου με τον Πάπα Φραγκίσκο είναι το Fondazione Età Grande (Ίδρυμα για την Τρίτη Ηλικία) της Ιταλίας, το οποίο αναδεικνύει την ανθρώπινη διάσταση που περιβάλλει αυτά τα ζητήματα, θέτοντας το άτομο με τις ανάγκες και τις αδυναμίες του στο επίκεντρο του προβληματισμού για τους ηλικιωμένους. Το Ίδρυμα προωθεί κοινωνικές πολιτικές υπέρ των ηλικιωμένων στον κόσμο της εργασίας, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, της δημόσιας υγείας, της οικονομικής προστασίας και της κοινωνικής ένταξης.

Ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος, Mario Marazziti, δήλωσε ότι «θέλουμε να προσπαθήσουμε να εξανθρωπίσουμε τον κόσμο μας δείχνοντας τη φροντίδα μας, ώστε να μπορέσουμε να θεραπεύσουμε όσους πλήττονται από την απομόνωση και τη μοναξιά», προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Αρχιεπίσκοπος Paglia και ο Ιταλός ηθοποιός Lino Banfi (και παππούς ο ίδιος) θα ανταλλάξουν σκέψεις και θα συζητήσουν μαζί για τη σχέση μεταξύ παππούδων και εγγονιών. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει επίσης ο Ιταλός τραγουδιστής Al Bano, η χορωδία της Επισκοπής της Ρώμης υπό τη διεύθυνση του Msgr. Marco Frisina, ενώ θα ακολουθήσει η άφιξη του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος θα ακούσει τις μαρτυρίες τριών παππούδων και τριών εγγονιών.

Προηγούμενο Άρθρο

Ημέρα της Γης: ο Πάπας Φραγκίσκος προτρέπει σε υπευθυνότητα για το κοινό μας σπίτι

Επόμενο Άρθρο

Συνάντηση εκπροσώπων Κάριτας των Βαλκανίων στην Μυτιλήνη, 15 – 18 Απριλίου 2024

You might be interested in …

Συμπόσιο στο Βατικανό για τη συνεργασία Ποιμένων και Λαϊκών

Βατικανό, 14 Φεβρουαρίου 2023 Παρουσιάστηκε σήμερα στο Γραφείο Τύπου της Αγίας Έδρας το διεθνές Συμπόσιο των υπεύθυνων των κατά τόπους Συνοδικών Επιτροπών για τους λαϊκούς με τίτλο “Ποιμένες και λαϊκοί πιστοί πορεύονται μαζί” που θα […]

O Σεβασμ. Savio Hon Tai-Fai Νούντσιος (και) στη Λιβύη

Όλοι θυμόμαστε τον επί 5ετίας (2017-22) επικοινωνιακό Αρχιεπίσκοπο από το Χονγκ Κονγκ, ως Αποστολικό Νούντσιο στη χώρα μας και πόσο γρήγορα είχε μάθει την ελληνική γλώσσα. Ο αγαπητός Σαλεσιανός Σεβασμ. Savio, από τον Οκτώβριο Νούντσιος […]