22 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Δήλωση Γ.Γ. των επιτροπών «Δικαιοσύνη και Ειρήνη» Ευρώπης

Η ειρήνη είναι ο καρπός της Δικαιοσύνης

Οι Γ.Γ. των Επιτροπών « Δικαιοσύνη και Ειρήνη » Ευρώπης συναντήθηκαν στο Szombathely της Ουγγαρίας το διήμερο 14 –15 /5 / 22 και, στο τέλος των εργασιών εξέδωσαν ανακοίνωση, με τον ανωτέρω τίτλο, για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Το πλήρες κείμενο υπάρχει στην ιστοσελίδα της Justice & Peace Europe

Mεταφράζουμε κάποια τμήματα:

Ο πόλεμος που ξεκίνησε την 24-2-22 από τη Ρωσία συνιστά «βίαιη και μη δηλωμένη εισβολή» . Επιβεβαιώνουμε, στα πλαίσια των χριστιανικών μας αξιών, ότι ορισμένες αρχές είναι αδιαπραγμάτευτες, ιδίως ο σεβασμός της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, τα καθολικά κι αδιαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα και η επιταγή της μη επίθεσης, ως βάση της ειρηνικής συνύπαρξης.

Υπάρχει ατομικό και συλλογικό δικαίωμα «αυτοάμυνας»: περιλαμβάνεται η δυνατότητα να ζητηθεί η υποστήριξη τρίτων προκειμένου να διασφαλισθεί η υπεράσπισή τους. Από τη δική μας οπτική το δικαίωμα της Ουκρανίας να αμυνθεί είναι αδιαμφισβήτητο και είναι νόμιμες οι προμήθειες όπλων για την άμυνά της, στα πλαίσια της αναλογικότητας και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Όμως τα στρατιωτικά μέσα, από μόνα τους, δεν μπορούν να φέρουν διαρκή ειρήνη. Γι’ αυτό δε χρειάζεται ρητορική πολέμου αλλά να διατηρούνται ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, που μπορούν να βοηθήσουν σε λύσεις.

Η Ευρώπη εδώ και χρόνια αγνόησε τις προειδοποιήσεις χωρών, για απειλή επίθεσης από τη Ρωσία και δεν εφάρμοσε «κοινό και αποτελεσματικό μηχανισμό αφοπλισμού και παγκόσμιου ελέγχου των εξοπλισμών».

Επίσης δε φρόντισε να απεξαρτηθεί η ήπειρός μας από τα ορυκτά καύσιμα.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να ζητήσουμε συγγνώμη από τα αδέλφια μας στην Ουκρανία για όσα υφίστανται. Είναι ατομική και συλλογική ευθύνη να αλλάξει γρήγορα και με συνέπεια ο τρόπος δράσης μας.

Υπερασπιζόμαστε την έρευνα για «όλα τα εγκλήματα πολέμου και την υπεράσπιση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Προβληματιζόμαστε, βλέποντας πώς έχει εξελιχθεί η μεταπολεμική Ευρώπη, για το πώς θα ξαναυπάρξει «ελεύθερη, ασφαλής και ανεξάρτητη Ουκρανία, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της» αλλά και πώς θα αντιμετωπισθεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση, ιδιαίτερα για τα πιο ευάλωτα τμήματα των κοινωνιών…

Πληροφόρηση από το πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων ECCLESIA
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ,    μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”

Προηγούμενο Άρθρο

Μην χάνετε την ελπίδα για έναν κόσμο αδελφοσύνης

Επόμενο Άρθρο

Πάπας: «Η Εκκλησία πρέπει να συμβάλει στη θεραπεία της ανθρώπινης καταστροφικότητας»

You might be interested in …

Η Μεσόγειος, mare nostrum για τους ζωντανούς και τους νεκρούς

  Πάνω από 60 μετανάστες διασώθηκαν πρόσφατα οι οποίοι ήταν επιβιβασμένοι σε ένα πλοίο που είχε παρασυρθεί και είχαν μείνει για ώρες χωρίς βοήθεια. Και ενώ συνεχίζονται οι διαμάχες για την ενίσχυση της συνεργασίας Ιταλίας […]

Πάπας Φραγκίσκος: «Να είστε δημιουργικοί και πρεσβευτές της ειρήνης»

Σε συνάντησή του με 300 νέους από το Βέλγιο στο Βατικανό ο πάπας Φραγκίσκος τους ενθάρρυνε να ζουν την πίστη τους με δημιουργικότητα μπροστά στις δυσκολίες και τις κρίσεις, λέγοντας ότι η Εκκλησία χρειάζεται τον […]

Να μη λιγοστεύουν οι ζωές , να βρεθούν άλλες μορφές μετάνοιας

Ο Πάπας, με ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα, καλεί τους κυβερνόντες και όλους εκείνους που έχουν κάποια υπεύθυνη θέση στις χώρες τους «να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη κατάργηση της θανατικής ποινής». Η αξιοπρέπεια του […]