5 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Δεύτερη Κυριακή της Τεσσαρακοστής: «Ζωή και αφθαρσία!».

Ομιλία του σεβ. Σεβαστιανού κατά την Θ. Λειτουργία

της Δεύτερης Κυριακής της Τεσσαρακοστής

Αυτή την Τεσσαρακοστή, δηλαδή την περίοδο προετοιμασίας για να ζήσουμε το Πάσχα του Κυρίου, σας προτείνουμε να ακολουθήσουμε αυτή την πορεία μαζί με τον Σεβασμιότατο Σεβαστιανό, μέσα από τις κατηχητικές ομιλίες των Κυριακών της Τεσσαρακοστής.

Όπως θα δείτε παρακάτω, η δομή που επιλέξαμε είναι μετά από ένα σύντομο τίτλο, να προηγούνται τα αναγνώσματα της κάθε Κυριακής και να ακολουθεί η ομιλία, η οποία και διευκολύνει την κατανόηση των γραφών και την προσευχή μας.

Ζωή και αφθαρσία!

ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ

Κυριακή, Κύκλος Α΄


Εικόνα: Το ταξίδι του Αβραάμ του József Molnár, 1850

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Η κλήση του Αβραάμ, πατέρα του λαού του Θεού.

        Ανάγνωσμα από το βιβλίο της Γένεσης  (12,1-4α)

       Ο Κύριος είπε στον Άβραμ:    

        «Βγες από τη γη σου, κι από τη συγγένειά σου, κι από την οικογένεια του πατέρα σου, στη γη την οποία θα σου δείξω. Και θα σε κάνω να γίνεις μεγάλο έθνος και θα σε ευλογήσω και θα μεγαλύνω το όνομά σου, και θα είσαι για ευλογία. Θα ευλογήσω εκείνους που σε ευλογούν και θα καταραστώ εκείνους που σε καταριούνται, και σε σένα θα ευλογηθούν όλες οι φυλές της γης».

        Και πήγε ο Άβραμ, καθώς τον πρόσταξε ο Κύριος.

Λόγος του Κυρίου

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

 Ο Κύριος μας καλεί και μας φωτίζει.

        Ανάγνωσμα από την δεύτερη επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τον Τιμόθεο  (1,8β-10)

         Αγαπητέ, κακοπάθησε μαζί μου για το Ευαγγέλιο, σύμφωνα με τη δύναμη που σου δίνει ο Θεός. Αυτός μας έσωσε και μας κάλεσε με ένα άγιο κάλεσμα, όχι εξαιτίας των έργων μας αλλά από δική του πρόθεση και χάρη. Αυτή τη χάρη έδωσε σε μας μέσω του Ιησού Χριστού, από την αιωνιότητα.

        Αλλά φανερώθηκε τώρα, με τον ερχομό του σωτήρα μας Ιησού Χριστού, ο οποίος κατάργησε το θάνατο και με το Ευαγγέλιό του έκαμε να λάμψει η ζωή και η αφθαρσία.

Λόγος του Κυρίου

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ  

Μέσα από τη φωτεινή νεφέλη ακούστηκε η φωνή του Πατέρα:

«Αυτός είναι ο αγαπητός μου Υιός. Αυτόν να ακούτε!».


Εικόνα: Ο Ιησούς μαζί με τους μαθητές στο όρος Ταβόρ (Lorenzo Lotto 1512)

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Το πρόσωπό του έλαμψε σαν τον ήλιο.

        + Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (17,1-9)

        Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς παίρνει μαζί του τον Πέτρο και τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη, τον αδελφό του, και τους ανεβάζει μόνους σ’ένα ψηλό βουνό. Και μεταμορφώθηκε μπροστά τους και το πρόσωπό του έλαμψε σαν τον ήλιο, ενώ τα ενδύματά του έγιναν λευκά σαν το φως. Και ιδού, τους εμφανίστηκαν ο Μωυσής και ο Ηλίας που συνομιλούσαν μαζί του.

        Κι ο Πέτρος είπε στον Ιησού: «Κύριε, είναι ωραίο να μείνουμε εδώ. Αν θέλεις, θα κάμω εδώ τρεις σκηνές: μια για σένα, μια για το Μωυσή και μια για τον Ηλία».

        Κι ενώ ακόμα αυτός μιλούσε, μια φωτεινή νεφέλη τους σκέπασε. Και ιδού, φωνή ακούστηκε από τη νεφέλη που έλεγε: «Αυτός είναι ο αγαπητός μου Υιός. Σ’αυτόν έθεσα την ευαρέσκειά μου. Αυτόν να ακούτε!». Όταν οι μαθητές το άκουσαν, έπεσαν με το πρόσωπο στη γη και φοβήθηκαν πολύ.

    Κι ο Ιησούς πλησίασε και αγγίζοντάς τους, είπε: «Σηκωθείτε και μη φοβάστε!». Και σηκώνοντας τα μάτια τους δεν είδαν κανένα, παρά αυτόν, τον Ιησού, μόνο.

        Κι ενώ κατέβαιναν από το βουνό, τους έδωσε εντολή ο Ιησούς, λέγοντας: «Σε κανένα μη διηγηθείτε το όραμα, ωσότου ο Υιός του ανθρώπου αναστηθεί από τους νεκρούς».

Λόγος του Κυρίου

 

B’ Κυρ. Τεσσαρακοστής 2020, α’ κύκλος

Ζωή και αφθαρσία!

Αδελφοί μου,

Η Εκκλησία, για να μας βοηθήσει να ζήσομε την Τεσσαρακοστή με τρόπο που να προετοιμαστούμε σωστά και να ζήσομε καρποφόρα το Πασχαλινό Τριήμερο, άρχισε να μας κατηχεί την προηγούμενη Κυριακή με τον Λόγο του Θεού.

Και μας έδειξε τον Ιησού, ο οποίος, ξεκινώντας την αποστολή του, αντιμετωπίζει πειρασμούς. Και αντιμετώπισε πειρασμούς, διότι οι πρώτοι άνθρωποι δεν τα κατάφεραν εμπρός στον πειρασμό, όταν ο διάβολος τους διαστρέβλωνε το σχέδιο του Θεού.

Πίστεψαν στον διάβολο: ότι ο Θεός, όταν τους λέει να μη φάνε από το δέντρο της γνώσης του καλού και του κακού για να μην πεθάνουν, τούς αφαιρεί ευτυχία. «Ψέματα σας λέει ο Θεός ότι θα πεθάνετε», τους είπε ο διάβολος. «Αντιθέτως, όταν φάτε, θα γίνετε σαν θεοί». Και ξέρομε πόσο ευτυχισμένη έγινε η ανθρωπότητα, όταν οι προπάτορες εμπιστεύτηκαν τον διάβολο. Ο Ιησούς λοιπόν αρχίζει την αποστολή του, ξεσκεπάζοντας την πονηριά του διαβόλου, και νικάει τους πειρασμούς.

Ο Χριστός τους νικάει, αλλά εμείς, οι αδύναμοι, πώς θα τους νικήσομε; Γιατί να εμπιστευθούμε τον Ιησού και να τον ακολουθήσομε στον αγώνα εναντίον των πειρασμών;

֍     ֍     ֍

Για να μας απαντήσει σήμερα η Εκκλησία, μας καλεί να πάμε μαζί με τους τρεις αποστόλους στο όρος Θαβώρ, και να μελετήσομε τα γεγονότα που συμβαίνουν εκεί.

Ο Ιησούς μεταμορφώνεται! Τον βλέπουν λουσμένο μέσα σε ένα φως, που μόνο με τον εκτυφλωτικό ήλιο μπορούμε να παρομοιάσομε. Άρα, ο Ιησούς δεν είναι ένα απλός άνθρωπος. Έχει κάτι από τον κόσμο του Θεού. Αυτό δηλώνει το υπερκόσμιο φως, μέσα στο οποίο τον βλέπουν.

Και ποιοι είναι οι δύο άνδρες που εμφανίζονται και συνομιλούν μαζί του;

Για τους Αποστόλους, που ήταν εβραίοι, ο Μωυσής ήταν εκείνος που τους έδωσε εκ μέρους του Θεού τον Νόμο, ως οδηγό για να ξέρουν πώς να ζήσουν, έτσι ώστε να αρέσουν στον Θεό, και ο Θεός να πραγματοποιήσει γι’ αυτούς όλες τις υποσχέσεις του: να τους προστατεύει δηλαδή, και να τους χαρίσει τη χώρα που είχε υποσχεθεί στους προγόνους τους.

Ο Ηλίας πάλι, ήταν ο σπουδαιότερος προφήτης, εκείνος που υπερασπίστηκε τη μοναδικότητα του Θεού των προγόνων τους· εκείνου του Θεού που τους είχε ελευθερώσει από τη σκλαβιά και τους είχε χαρίσει τη σημερινή πατρίδα τους. Ο Ηλίας τους αποσπούσε από την ειδωλολατρία για να μένουν πιστοί στον αληθινό Θεό.

Αυτοί οι δύο άνδρες, λοιπόν, που συνομιλούν μαζί του, δείχνουν ότι ο Ιησούς βρίσκεται μέσα στην ιστορία τους, μέσα στο σχέδιο του Θεού. Και οι απόστολοι νιώθουν τόσο θαυμάσια εμπρός σ’ αυτό το θέαμα, ώστε θέλουν να μην τελειώσει ποτέ: «Κύριε – λέει ο Πέτρος – είναι ωραίο να μείνομε εδώ. Ας φτιάξομε τρεις σκηνές να μένετε εσείς, κι εμάς μας αρκεί να σας βλέπομε και να σας ακούμε».

Όμως, δεν ήταν αυτό το σπουδαιότερο σημείο του οράματος. Ένα σύννεφο τους τύλιξε, σύμβολο της παρουσίας του Θεού, και μια φωνή ακούστηκε μέσα από το σύννεφο, άρα φωνή του Θεού: «Αυτός είναι ο Υιός μου ο αγαπητός». Τα ίδια λόγια ακούστηκαν από τον ουρανό και στη βάφτιση του Ιησού. Λόγια που ταιριάζουν και με τον Ψαλμό 2, που λέει: «Εσύ είσαι ο Υιός μου, εγώ σήμερα σε γέννησα» (στ.7).

Και η φωνή προσδιορίζει: «Σ’ αυτόν έθεσα όλη την ευαρέσκειά μου». Δηλαδή: μου αρέσει σε όλα. Τα ίδια λόγια λέει και ο προφήτης Ησαΐας: «Είναι ο εκλεκτός μου, στον οποίο ευαρεστείται η ψυχή μου» (42,1).

Να, λοιπόν, για ποιον λόγο να εμπιστευθούμε τον Ιησού και να τον ακολουθήσομε, αντιστεκόμενοι στους πειρασμούς. Ο Ιησούς είναι ο Υιός του Θεού, οι επιλογές που κάνει ως άνθρωπος, αρέσουν σε όλα στον Θεό. Άρα ο διάβολος είναι πονηρός και δεν πρέπει να τον εμπιστευόμαστε, αλλά να ακολουθούμε τον Ιησού που αρέσει σε όλα στον Πατέρα Του.

֍     ֍     ֍

Για ποιο σκοπό όμως να ακολουθήσομε τον Ιησού, που μας δείχνει τον σωστό δρόμο; Για ποιο σκοπό να υπακούμε στον Θεό, ακόμη και όταν δεν καταλαβαίνομε με τη λογική μας τις εντολές του Θεού;

Μας απαντάει η Εκκλησία με τον Αβραάμ, που έχει βέβαια μεγάλη περιουσία, αλλά δεν νιώθει ευτυχισμένος. Τι του υπόσχεται ο Θεός; «Εγώ θα σε ευλογήσω: θα σου δώσω ένα γιο που δεν έχεις, θα πολλαπλασιαστείτε, και θα σου δώσω μια χώρα δική σου για να κατοικείτε».

Και τι πρέπει να κάνει ο Αβραάμ, για να πραγματοποιήσει ο Θεός τις υποσχέσεις του; «Βγες από τη χώρα όπου ζεις τώρα, [άφησε τη σιγουριά που έχεις κοντά στους συγγενείς σου, στηρίξου σ’ εμένα] και πήγαινε εκεί που θα σου δείξω εγώ. Εμπιστέψου εμένα, και τότε εγώ θα πραγματοποιήσω τις υποσχέσεις μου».

Και τι κάνει ο Αβραάμ; Εμπιστεύεται τον Θεό! Τα αφήνει όλα και φεύγει! Γιατί; Διότι θέλει τις υποσχέσεις του Θεού. Αυτά που του υπόσχεται ο Θεός, είναι πολύ ανώτερα από αυτά που έχει ο ίδιος. «Και πήγε ο Αβραάμ εκεί που τον πρόσταξε ο Κύριος».

Ο Αβραάμ απέκτησε ένα γιο στα γηρατειά του, και μια χώρα όπου θα κατοικούν οι απόγονοί του, επειδή εμπιστεύθηκε τον Θεό. Ο Θεός τα πραγματοποίησε, δεν τα κατόρθωσε ο Αβραάμ. Ο Αβραάμ έδειξε απλώς εμπιστοσύνη στον Θεό.

֍     ֍     ֍

Ανάλογα, αδελφοί μου, μας μιλάει και ο απόστολος Παύλος: «Ο Θεός μας έσωσε και μας κάλεσε, όχι εξαιτίας των έργων μας, αλλά από δική του πρόθεση και χάρη».

Τι είδε σ’ εμάς ο Θεός και συγκινήθηκε τόσο, ώστε να μας προσφέρει τη σωτηρία; Τίποτα! «Από δική του πρόθεση αποφάσισε να μας σώσει, με δική του χάρη μας έσωσε». Δικό του δώρο είναι: και το ότι μας έσωσε και το ότι μας κάλεσε να γνωρίσομε το δώρο του και να το δεχτούμε, να γίνομε χριστιανοί.

Και πώς μας έσωσε με δική του χάρη; «Μέσω του Ιησού Χριστού». Ο Ιησούς εμπιστεύθηκε τον Πατέρα Του και υπάκουσε μέχρι τον θάνατο του σταυρού. Ο Ιησούς έμεινε πιστός. Χάρη στον Ιησού, εμείς σωθήκαμε.

Να, γιατί ετοιμαζόμαστε να ζήσομε το πασχαλινό τριήμερο του Ιησού. Και για να το ζήσομε με την ίδια στάση εμπιστοσύνης και υπακοής, ακούμε κατά την Τεσσαρακοστή περισσότερο τον Λόγο του Θεού, προσευχόμαστε περισσότερο, νηστεύομε και δίνομε ελεημοσύνη: για να μάθομε να έχομε περισσότερη εμπιστοσύνη στον Θεό, μέσω του Ιησού Χριστού.

Και ποιο θα είναι το κέρδος μας, ποιο θα είναι το δώρο του Θεού γι’ αυτή την εμπιστοσύνη μας; Λέει ο Παύλος: «Ο Σωτήρας μας Ιησούς Χριστός κατάργησε τον θάνατο (με τον θάνατο και την ανάστασή του), και με το Ευαγγέλιό του έκανε να λάμψει η ζωή και η αφθαρσία». Επειδή πιστέψαμε στην πιστότητα του Ιησού μέχρι τον θάνατο και στην ανάστασή του, και βαφτιστήκαμε, γι’ αυτό λάβαμε αυτά που μας υποσχέθηκε ο Θεός: τη νέα ζωή των παιδιών του Θεού, και την αφθαρσία που θα έχομε με την ανάσταση των νεκρών.

֍     ֍     ֍

Μήπως με όλα αυτά, ο Θεός μας λέει κάτι, που πρέπει να το κρατήσομε μέσα στις σημερινές συγκυρίες; Ζούμε μέσα σε μια πανδημία, τον κορωνοϊό που εξαπλώνεται γρήγορα σε όλο τον κόσμο, μια αρρώστια που για τους πιο αδύναμους αποδεικνύεται θανατηφόρα. Κινδυνεύομε να κυριευθούμε από έναν πανικό, λες και όλα χάνονται.

Φωτιστείτε από το Ευαγγέλιο της σωτηρίας, μας λέει η Εκκλησία! Ο Αβραάμ έκανε αυτό που έπρεπε, και ο Θεός κράτησε την υπόσχεσή του: πήγε στη χώρα που του έδειξε ο Θεός, και ο Θεός του έδωσε ένα γιο με απογόνους και μια πατρίδα.

Εμείς παίρνομε τις προφυλάξεις που πρέπει, και ο Θεός θα νικήσει τη σημερινή επιδημία. Η πίστη όμως μας λέει ότι η απερισκεψία και η αμαρτία των ανθρώπων φέρνει και άλλους κινδύνους. Αλλά εμπιστευόμενοι τον Χριστό και ακολουθώντας το Ευαγγέλιο, συμμετέχοντας στον θάνατο και την ανάστασή του Χριστού, θα ζούμε τώρα στη ζωή των παιδιών του Θεού, και στην αιωνιότητα θα λάβομε την αφθαρσία με την ανάσταση των νεκρών.                    ●●●

 

Πρόταση για προσωπικό στοχασμό

Εγώ, στην καθημερινότητά μου, εμπιστεύομαι τον Ιησού Χριστό; Πώς τον ακολουθώ στον αγώνα εναντίον των πειρασμών;

Προηγούμενο Άρθρο

Πρώτη Κυριακή της Τεσσαρακοστής: «Μόνο στο Θεό θα υπακούω!».

Επόμενο Άρθρο

Ιερά Μονή Αδ. Αγ. Ιωσήφ – Δε θα τελεστεί Θεία Λειτουργία την ημέρα της Πανήγυρης του Αγίου Ιωσήφ

You might be interested in …

Πρώτη Κυριακή της Τεσσαρακοστής: «Μόνο στο Θεό θα υπακούω!».

Ομιλία του σεβ. Σεβαστιανού κατά την Θ. Λειτουργίατης Πρώτης Κυριακής της Τεσσαρακοστής Αυτή την Τεσσαρακοστή, δηλαδή την περίοδο προετοιμασίας για να ζήσουμε το Πάσχα του Κυρίου, σας προτείνουμε να ακολουθήσουμε αυτή την πορεία μαζί με […]

NEC classic motor show preview

Which on back name investigating both phase between counter-productive chime desk took of dresses workmen. Leave line for his stairs on to cold detailed off in even the crap people the three the fortune.

Δρόμος του Σταυρού 2020 – Μαζί με τον Χριστό και με τις γυναίκες στον Δρόμο του Σταυρού.

Ιερά Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών   Δρόμος του Σταυρού 2020 που έγινε στο Κολοσσαίο της Ρώμης 2019 Από την αδ. Eugenia Bonetti   ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ   […]