23 Δεκεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Δημιουργώντας γέφυρες, όχι τοίχους

Οι κοσμογονικές αλλαγές στον κόσμο των μέσων ενημέρωσης απαιτούν μια ανανεωμένη «δέσμευση για την προώθηση της αξιοπρέπειας των ανθρώπων, της δικαιοσύνης και της αλήθειας, της νομιμότητας και της εκπαιδευτικής συνυπευθυνότητας», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος μιλώντας σε αντιπροσωπεία Ιταλών καθολικών δημοσιογράφων και επικοινωνιολόγων.

Στην ακρόαση που είχε την Πέμπτη με αντιπροσωπεία της εθνικής ομοσπονδίας των καθολικών εβδομαδιαίων εφημερίδων, της Ιταλικής Ένωσης Περιοδικού Τύπου, των ενώσεων “Corallo” και “Aiart – Cittadini mediali”, ο Πάπας τους υπενθύμισε ότι η επικοινωνία, σημαίνει ουσιαστικά «να μοιράζεσαι, να υφαίνεις τα νήματα κοινωνίας, να δημιουργείς γέφυρες χωρίς να υψώνεις τοίχους».

Στο πλαίσιο των σημερινών μεγάλων «λεωφόρων επικοινωνίας», που γίνονται ολοένα και πιο γρήγορες και υπερφορτωμένες με πληροφορίες, ο Πάπας Φραγκίσκος, κάλεσε τους παρευρισκόμενους να ακολουθούν πάντα τρεις δρόμους.

Το μονοπάτι της εκπαίδευσης

Το πρώτο μονοπάτι είναι αυτό της εκπαίδευσης, το οποίο, όπως είπε, είναι ζωτικής σημασίας διότι «διακυβεύεται το μέλλον της κοινωνίας». Πράγματι, η εκπαίδευση είναι ο τρόπος για να συνδεθούν οι παλαιές και οι νέες γενιές που σήμερα είναι βυθισμένες στην ψηφιακή κουλτούρα.
Η εκπαίδευση των νέων «για να πλοηγηθούν στη σημερινή πολυπλοκότητα, ιδίως στο διαδίκτυο» προϋποθέτει «σύνεση και απλότητα», σημείωσε ο Πάπας.
«Η σύνεση και η απλότητα είναι δύο βασικά εκπαιδευτικά συστατικά για την πλοήγηση στη σημερινή πολυπλοκότητα, ιδίως στο διαδίκτυο, όπου είναι απαραίτητο να μην είμαστε αφελείς και, ταυτόχρονα, να μην υποκύπτουμε στον πειρασμό να σπέρνουμε θυμό και μίσος».

Προώθηση μιας «οικολογίας της επικοινωνίας»

Οι καθολικές εβδομαδιαίες εφημερίδες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό: «Δεν μεταδίδουν απλώς τις ειδήσεις της στιγμής, αλλά μεταφέρουν ένα ανθρώπινο και χριστιανικό όραμα που αποσκοπεί στη διαμόρφωση μυαλών και καρδιών», σημείωσε ο Πάπας.

Ως εκ τούτου, προέτρεψε τους Ιταλούς επικοινωνιολόγους να προωθήσουν μια «οικολογία της επικοινωνίας» στις κοινότητες, τα σχολεία και τις οικογένειες: «Έχετε την κλήση να υπενθυμίζετε στους ανθρώπους ότι πέρα από τις ειδήσεις και τα λαβράκια, υπάρχουν πάντα συναισθήματα, ιστορίες, πραγματικοί άνθρωποι που πρέπει να γίνονται σεβαστοί», είπε.

«Η επικοινωνία είναι η εκπαίδευση της κοινωνίας» στο σεβασμό και τη φροντίδα, συμπεριλαμβανομένων των συναισθηματικών σχέσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών, επέμεινε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Ο δρόμος της προστασίας των ασθενέστερων μελών της κοινωνίας

Ο δεύτερος δρόμος που υπέδειξε ήταν αυτός της προστασίας ιδιαίτερα των πιο αδύναμων ομάδων της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων, των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία, «από την εισβολή των ψηφιακών μέσων και τις σαγήνες της προκλητικής και πολεμικής επικοινωνίας».


Ενθάρρυνε τους καθολικούς δημοσιογράφους να συνεχίσουν να προωθούν την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε αυτό το θέμα χωρίς φόβο, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «ζήτημα επικοινωνιακής δημοκρατίας».

«Μην παίζετε απλώς άμυνα, αλλά, παραμένοντας “μικροί μέσα σας”, σκεφτείτε μεγάλα, γιατί καλείστε να αναλάβετε ένα μεγάλο καθήκον: να προστατεύσετε, μέσω των λέξεων και των εικόνων, την αξιοπρέπεια των ανθρώπων, ιδιαίτερα των μικρών και των φτωχών, των αγαπημένων του Θεού».

Ο δρόμος της μαρτυρίας

Τέλος, ο Πάπας Φραγκίσκος υπογράμμισε τον δρόμο της μαρτυρίας. Ανέφερε το παράδειγμα του μακαρίου Carlo Acutis, ο οποίος στη νεαρή του ηλικία, όπως είπε, «ήξερε πώς να χρησιμοποιεί τη νέα τεχνολογία των επικοινωνιών για να μεταδώσει το Ευαγγέλιο, να μεταδώσει αξίες και ομορφιά».

Πραγματικά, «η μαρτυρία είναι προφητεία, είναι δημιουργικότητα, η οποία μας απελευθερώνει και μας ωθεί να αφήσουμε τις ζώνες άνεσής μας για να πάρουμε ρίσκα» και «η πίστη στο Ευαγγέλιο προϋποθέτει να πάμε κόντρα στο ρεύμα: να μιλήσουμε για αδελφοσύνη σε έναν ατομικιστικό κόσμο- για ειρήνη σε έναν κόσμο σε πόλεμο- για το ενδιαφέρον για τους φτωχούς σε έναν ανυπόμονο και αδιάφορο κόσμο».

Ως εκ τούτου, ο Πάπας Φραγκίσκος κατέληξε, εμπιστευόμενος το έργο των Ιταλών επικοινωνιολόγων, στον Μακαριό Carlo Acutis και στον Άγιο Φραγκίσκο de Sales, τον προστάτη των καθολικών δημοσιογράφων και συγγραφέων, ώστε να καθοδηγούν τα βήματά τους στα μονοπάτια της εκπαίδευσης, της προστασίας και της μαρτυρίας.

23.11.23 vaticannews.va

Προηγούμενο Άρθρο

Οι Κορεάτες Καθολικοί βλέπουν την “ειρήνη και τη συμφιλίωση” ως κλήση

Επόμενο Άρθρο

Άρχισε η ετοιμασία του χριστουγεννιάτικου δένδρου στην πλατεία του Αγίου Πέτρου

You might be interested in …

Σύνοδος. Μεταστροφή στην ακρόαση

Τα μέλη της Συνόδου συγκεντρωμένα στην αίθουσα Παύλος ΣΤ’ στην Αγία Έδρα πριν την έναρξη των εργασιών προσευχήθηκαν ξανά για την ειρήνη. Τα θέματα που απασχόλησαν τις εργασίες και όπως αυτά παρουσιάσθηκαν στην ενημέρωση του […]

Ο Πάπας ξεκινά αποστολικό ταξίδι στο Λουξεμβούργο και το Βέλγιο

Ο Πάπας Φραγκίσκος έφθασε στο Λουξεμβούργο, καθώς αρχίζει το 46ο Αποστολικό του ταξίδι στο εξωτερικό. Το παπικό αεροπλάνο αναχώρησε από το αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης στις 8:29 π.μ. της Πέμπτης μεταφέροντας τον Πάπα Φραγκίσκο, τη […]

Έκκληση του Πάπα Φραγκίσκου, να συνεχιστεί η εκεχειρία Ισραήλ – Χαμάς

Ο Πάπας Φραγκίσκος ζητά την παράταση της εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα, επαναλαμβάνοντας ότι «ο πόλεμος είναι πάντα μια ήττα» για όλους, εκτός από τους κατασκευαστές όπλων. «Ελπίζω η εκεχειρία που […]