20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Διαθρησκειακό Συνέδριο στην Αθήνα

Διαθρησκειακό Συνέδριο στην Αθήνα

Προσκεκλημένος και ο Γρατιανουπόλεως Δημήτριος

 

Την περασμένη Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα Διαθρησκειακό Συνέδριο με τη συμμετοχή  εκπροσώπων χριστιανικών Εκκλησιών και μουσουλμανικών Θρησκειών, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Διεθνούς Κέντρου «Βασιλιάς Αμπντάλα» για τον Διαθρησκειακό και Διαπολιτισμικό Διάλογο. Το Διεθνές αυτό Κέντρο ιδρύθηκε στη Βιέννη το 2011 με πρωτοβουλία της Αυστρίας, της Ισπανίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Αγίας Έδρας, υπό την ιδιότητα του παρατηρητή.

Στο Συνέδριο συμμετείχε ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, ο οποίος  ήταν και συνδιοργανωτής μαζί με το Διεθνές Κέντρο «Βασιλιάς Αμπντάλα».

Μεταξύ των μουσουλμάνων παρέστησαν ο μεγάλος Μουφτής του Λιβάνου και ο Μουφτής της Ιορδανίας, και μεταξύ των χριστιανών ο Πατριάρχης των Ελληνορρύθμων Καθολικών Αντιοχείας Γρηγόριος Γ΄,  ο Πατριάρχης Αράμ Α΄ των Αρμενίων Ορθοδόξων Κιλικίας, και εκπρόσωποι όλων των Ορθοδόξων Πατριαρχείων της Μέσης Ανατολής και της Αγίας Έδρας (από το Ποντιφικό Συμβούλιο για τον Διαθρησκειακό Διάλογο). Προσεκλήθη ως παρατηρητής και ο Σεβασμιότατος Δημήτριος, Έξαρχος των Ελληνορρύθμων Καθολικών. Κατά το πέρας δε των εργασιών του Συνεδρίου κλήθηκαν και ενημερώθηκαν οι πρεσβευτές των διαφόρων χωρών στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και ο Σεβασμιότατος Αποστολικός Νούντσιος Edward Joseph Adams.

Το θέμα του Συνεδρίου ήταν: «Ενωμένοι, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, ενάντια στη βία στο όνομα της Θρησκείας», και η προώθηση μιας ειρηνικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων, μέσα από έναν αλληλοσεβασμό προς διασφάλιση των δικαιωμάτων των χριστιανών που σήμερα απειλούνται με εξαφάνιση από την Μέση Ανατολή.

Οι Σύνεδροι αποφάσισαν τη συνεχή  εμβάθυνση του διαλόγου για αλληλοκατανόηση Χριστιανοσύνης και Ισλάμ.  Τονίστηκε έντονα ότι τόσον  ο Χριστιανισμός όσον και το Ισλάμ κηρύττουν την αγάπη και αποκηρύσσουν κατηγορηματικά τη βία στο όνομα της Θρησκείας, προσθέτοντας ότι δεν μπορούμε να απορρίψουμε το Ισλάμ συνολικά, αλλά εκείνα τα ακραία στοιχεία του «Ισλαμικού Κράτους» που αποτελούν απειλή όχι μόνο για τους χριστιανούς αλλά και για τους ίδιους τους μουσουλμάνους. Τονίστηκε επίσης ότι οι χριστιανοί δεν είναι  φιλοξενούμενοι στην Μέση Ανατολή, αλλά προϋπήρχαν των μουσουλμάνων.  

 

 

 

Προηγούμενο Άρθρο

Ενορία Αγ. Παύλου: Προσκύνημα στη Λούρδη

Επόμενο Άρθρο

Εγκαίνια αποκατάστασης του Καθεδρικού Καθολικού Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου, στην Άνω Σύρο και του Εκκλησιαστικού συγκροτήματος που περιβάλλει το Ναό

You might be interested in …

Επίσκεψη του Επισκόπου Γρατιανουπόλεως Δημητρίου στην Κύπρο

Ο Σεβασμιότατος επίσκοπος Δημήτριος από τις 25 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2015 πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κύπρο, προσκεκλημένος από τον Σύνδεσμο Μαρωνιτών Επιστημόνων Κύπρου και την Αρχιεπισκοπή Μαρωνιτών Κύπρου – Θεολογικό Κέντρο «Άγιος Εφραίμ».     

60 χρόνια προσφοράς (1954-2014). Αποχαιρετισμός στην αδελφότητα των “Μικρών Αδελφών του Ιησού”

Την 1 Δεκεμβρίου 2013 στον Ελληνόρρυθμο ενοριακό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στα Γιαννιτσά της Μακεδονίας με την επίσημη αρχιερατική Θεία Λειτουργία ολοκληρώθηκε η ελληνική διαδρομή των «Μικρών Αδελφών του Ιησού» μετά από […]