16 Απριλίου 2025
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Διασφάλιση της ανθρώπινης εποπτείας των αποφάσεων με τεχνητή νοημοσύνη

Ο Πάπας Φραγκίσκος στέλνει μήνυμα στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τη Σύνοδο Δράσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Παρίσι, επαναλαμβάνοντας την επείγουσα ανάγκη να διασφαλιστεί o αναγκαίος χώρος για τον ανθρώπινο έλεγχο των επιλογών που γίνονται από τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι θα διατηρήσουν τον αναγκαίο έλεγχο των δυνατοτήτων λήψης αποφάσεων της τεχνητής νοημοσύνης και να εξετάσουν με την πάροδο του χρόνου τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στις ανθρώπινες σχέσεις, την ενημέρωση και την εκπαίδευση. 

Ο Άγιος Πατέρας έκανε αυτές τις επισημάνσεις στο μήνυμα που έστειλε στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την Τρίτη με την ευκαιρία της Συνόδου Δράσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Παρίσι, 10-11 Φεβρουαρίου 2025. Στην επιστολή ο Πάπας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την «αξιέπαινη πρωτοβουλία» και τις προσπάθειές της να συμπεριλάβει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό φορέων και εμπειρογνωμόνων σε έναν προβληματισμό που προορίζεται να παράγει συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Ενώ εξέφρασε για άλλη μια φορά την εκτίμησή του για το εργαλείο και τις δυνατότητές του να κάνει καλό, ο Πάπας τόνισε επίσης ότι αν η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει την κατάλληλη ανθρώπινη εποπτεία «θα μπορούσε να δείξει την πιο “τρομακτική” πλευρά της, αποτελώντας απειλή για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

«Ως εκ τούτου, εκτιμώ», είπε ο Πάπας, «τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για να ξεκινήσουμε με θάρρος και αποφασιστικότητα μια πολιτική διαδικασία που αποσκοπεί στην υπεράσπιση της ανθρωπότητας από μια χρήση της τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσε να περιορίσει την κοσμοθεωρία μας σε πραγματικότητες που εκφράζονται σε αριθμούς και περικλείονται σε προκαθορισμένες κατηγορίες».

Αλγόριθμοι και καρδιά

Στο μήνυμά του, ο Άγιος Πατέρας δήλωσε πως αισιοδοξεί ότι η Σύνοδος Κορυφής θα εργαστεί για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας δημοσίου ενδιαφέροντος σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, «έτσι ώστε κάθε έθνος να βρει στην τεχνητή νοημοσύνη ένα μέσο για την ανάπτυξή του, την καταπολέμηση της φτώχειας, αλλά και για την προστασία των τοπικών πολιτισμών και γλωσσών του».

Μόνο με αυτόν τον τρόπο, είπε, θα μπορέσει κάθε λαός της γης να συμβάλει στην τεχνητή νοημοσύνη, ώστε αυτή να «αντανακλά την πραγματική ποικιλομορφία και τον πλούτο που είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της ανθρώπινης οικογένειάς μας».

Ο Πάπας υπενθύμισε μια διάκριση που έκανε πρόσφατα μεταξύ της λειτουργίας των αλγορίθμων και της δύναμης της «καρδιάς». «Ενώ οι αλγόριθμοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να χειραγωγήσουν και να παραπλανήσουν», «η καρδιά, νοούμενη ως η έδρα των βαθύτερων και αυθεντικότερων συναισθημάτων μας», αντέτεινε, «δεν μπορεί ποτέ να μας εξαπατήσει».

Δύναμη για το καλό της ανθρωπότητας

Η τεχνητή νοημοσύνη, παρατήρησε ο Πάπας Φραγκίσκος, «μπορεί να γίνει ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια εκείνων των επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων που συνεργάζονται για την εξεύρεση καινοτόμων και δημιουργικών λύσεων που προωθούν την οικολογική βιωσιμότητα της γης, του κοινού μας σπιτιού», ενώ, όπως προειδοποίησε, «δεν πρέπει να παραβλέπουμε την υψηλή κατανάλωση ενέργειας που συνδέεται με τη λειτουργία των υποδομών τεχνητής νοημοσύνης».

Τέλος, ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε να ληφθούν υπόψη οι φωνές των ενδιαφερομένων μερών σε κάθε συζήτηση σχετικά με τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, «συμπεριλαμβανομένων των φτωχών, των ανίσχυρων και άλλων που συχνά μένουν στο περιθώριο στις των διαδικασιών λήψης αποφάσεων».

Τέλος, ο Πάπας Φραγκίσκος κατέληξε τονίζοντας: «Η τελική μας πρόκληση θα παραμένει πάντα η ανθρωπότητα.  Είθε να μην το χάσουμε ποτέ από τα μάτια μας αυτό!».

Προηγούμενο Άρθρο

Προσκύνημα των καθολικών μαθητών/τριων των ελληνογαλλικών σχολείων για το Ιωβηλαίο έτος

Επόμενο Άρθρο

Εργαστήριο στρατηγικού σχεδιασμού Κάριτας

You might be interested in …

Η Αγία Σοφία τόπος ειρήνης και διαλόγου

  Η ιστορία της Βασιλικής της Αγίας Σοφίας, η οποία είχε μετατραπεί σε τζαμί, μετά σε μουσείο, και έπειτα πάλι σε τζαμί, διαπερνά τους αιώνες για να μιλήσει στην ανθρωπότητα για την ανάγκη να βρεθεί […]

Σεισμός στην Μιανμάρ, τηλεγράφημα του Πάπα Φραγκίσκου

Ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στη Μιανμάρ κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, 28 Μαρτίου, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές και τραυματισμούς. Οι πρώτες εκτιμήσεις του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου έδειξαν ότι […]

Μαρόκο:Καλωσορίζουμε τον Πάπα, τον «υπηρέτη της ελπίδας»

  Η επίσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιήσει ο Πάπας Φραγκίσκος στο Μαρόκο, στις 30 και 31 Μαρτίου, θα αποτελέσει «ένα σπουδαίο γεγονός για την Εκκλησία μας», δηλώνει ο αρχιεπίσκοπος του Ραμπάτ, σεβασμιότατος Cristòbal Lòpez. Όπως […]