20 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Διεθνές Συνέδριο στην Ρώμη για την Ποιμαντική της νεολαίας

Από τις 23 έως τις 25 Μαΐου, περίπου 300 αντιπρόσωποι Συνόδων Ιεραρχιών από 110 χώρες θα συμμετέχουν στο Διεθνές Συνέδριο για τη Ποιμαντική των Νέων, το οποίο διοργανώνει η Ποντιφική Σύνοδος για τους Λαϊκούς την Οικογένεια και τη Ζωή και θα πραγματοποιηθεί στο “Il Carmelo” στη Ρώμη. Το θέμα του Συνεδρίου είναι «Για μια συνοδική Ποιμαντική της νεολαίας: νέα στυλ και στρατηγικές».

Πραγματοποιούμενο την πέμπτη επέτειο από τη δημοσίευση της μετασυνοδικής Αποστολικής Παραίνεσης «Ο Χριστός Ζει» (Christus vivit), η συνάντηση αποτελεί κομβικό σημείο που συνδέεται άμεσα με την προετοιμασία της επόμενης Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας στη Σεούλ το 2027.

Η Ποντιφική Σύνοδος για τους Λαϊκούς, την Οικογένεια και τη Ζωή έχει αφιερώσει το 2024 στην προώθηση και διάδοση της παραίνεσης, η οποία δημοσιεύθηκε μετά τη Σύνοδο για τη Νεολαία του 2018. Οι πρωτοβουλίες που έχουν ετοιμασθεί και ήδη υλοποιούνται περιλαμβάνουν εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσω των επίσημων λογαριασμών της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας και τον εορτασμό της 40ής επετείου της πρώτης συνάντησης των νέων με τον Πάπα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου το 1984. Οι πρωτοβουλίες αυτές, μαζί με πολυάριθμες εκδηλώσεις των επισκοπών σε διάφορα μέρη του κόσμου, αποσκοπούν στην ενίσχυση της διακονίας των νέων και στην προώθηση του πνευματικού στοχασμού μεταξύ των νέων, ξεκινώντας από τις κατευθύνσεις που προσφέρει η αποστολική παραίνεση «Ο Χριστός Ζει».

Το Διεθνές Συνέδριο για τη ποιμαντική των νέων προσφέρει τρεις ημέρες μελέτης και στοχασμού πάνω σε μια σειρά θεμάτων της Παραίνεσης, τα οποία είναι θεμελιώδη για την ποιμαντική φροντίδα και  έργο. Τέτοια θέματα είναι η καθοδήγηση των νέων, η συνοδικότητα, η εκπαίδευση και η πνευματική συνοδεία. Κάθε θέμα θα παρουσιαστεί από έναν ειδικό στον τομέα της ποιμαντικής φροντίδας και θα εξεταστεί περαιτέρω σε ομάδες διαλόγου σύμφωνα με μια μεθοδολογία πνευματικής διάκρισης που εισήγαγε η Δρ Sandra Chaoul (Λίβανος), διευθύντρια του προγράμματος του Δικτύου Συνοδείας για τη Διάκριση της Καθοδήγησης (Accompaniment Network for Discerning Leadership Program). Άλλοι ομιλητές θα είναι ο καθηγητής Gustavo Fabián Cavagnari, καθηγητής Ποιμαντικής Νεολαίας στο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο Salesian στην Αργεντινή, ο π. Christopher Ryan MGL, διευθυντής του Κέντρου Areté για την Ιεραποστολική Καθοοδήγηση στην Αυστραλία, και η δρ Brenda Noriega (ΗΠΑ), μέλος του πρώτου Διεθνούς Συμβουλευτικού Σώματος Νεολαίας (IYAB) του DLFL, η οποία διαθέτει μακρά εμπειρία στις διαδικασίες διαμόρφωσης της πίστης των νέων.

Μετά τον εισαγωγικό χαιρετισμό του Καρδινάλιου Kevin Farrell, Πρόεδρο της Ποντιφικής Συνόδου για τους Λαϊκούς, την Οικογένεια και τη Ζωή, η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου θα ανοίξει με μια συνεδρία με τίτλο “Από την WYD Lisbon 2023 στη WYD Seoul 2027”. Η συνεδρία θα επικεντρωθεί στην μελέτη και αξιολόγηση των σημαντικών γεγονότων της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας στη Λισαβόνα το 2023. Αυτή η συνεδρία δεν θα εορτάσει μόνο τις επιτυχίες της ΠΗΝ 2023, αλλά θα λειτουργήσει και ως γέφυρα προς την επόμενη διοργάνωση της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας που θα πραγματοποιηθεί στη Σεούλ το 2027. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Καρδινάλιος Américo Manuel Alves Aguiar, Επίσκοπος του Setúbal, και ο σεβασμ. Peter Soon-Taick Chung, Αρχιεπίσκοπος της Σεούλ, θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους και θα παρουσιάσουν μια πρώτη εικόνα των προσδοκιών και των καινοτομιών τους για την επόμενη μεγάλη συνάντηση των νέων από όλο τον κόσμο.

Ένα άλλο σημαντικό γεγονός που θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα είναι το Ιωβηλαίο της Νεολαίας 2025, το οποίο έχει προγραμματιστεί από τις 28 Ιουλίου έως τις 3 Αυγούστου. Με την ιδιαίτερη αυτή ευκαιρία, ο Άγιος Πατέρας θα προσκαλέσει νέους από όλο τον κόσμο στη Ρώμη, προτρέποντάς τους να γίνουν «προσκυνητές ελπίδας». Ο σεβασμ Rino Fisichella, Επικεφαλής της Ποντιφικής Συνόδου για τον Ευαγγελισμό, θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες αυτού του σημαντικού γεγονότος μιλώντας για τις πρωτοβουλίες και τις δραστηριότητες που έχουν προγραμματιστεί για το Ιωβηλαίο της Νεολαίας.

Το Συνέδριο θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 25 Μαΐου, με τη συμμετοχή στην γενική ακρόαση του Αγίου Πατέρα το πρωί και με έναν ανοιχτό διάλογο με την αδ. Nathalie Becquart XMCJ, Υπογραμματέα της Γενικής Γραμματείας της Συνόδου, το απόγευμα.

Προηγούμενο Άρθρο

Διαδραστική Θεατρική Παράσταση “Ο Αττικούλης στο βασίλειο της Ατζαμοσύνης”

Επόμενο Άρθρο

Και το σώμα… εισέρχεται στην προσευχή μας

You might be interested in …

dikaio

«Η καλύτερη συναίνεση της ανθρωπότητας»

«Η καλύτερη συναίνεση της ανθρωπότητας» Δελτίο Τύπου της “Justice & Peace” Europe την 10-12-2023 Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 75η Επέτειος της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 60η Επέτειος της εγκυκλίου του Πάπα Ιωάννη 23ου Pacem […]

Eνημέρωση για τις εργασίες της Συνόδου (Τετάρτη 18 Οκτ.)

Κατά την ενημέρωση για τις εργασίες της Συνόδου την Τετάρτη, ο Paolo Ruffini ενημερώσε τους δημοσιογράφους και οι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τον Καρδινάλιο Leonardo Steiner του Manaus της Βραζιλίας, τον Αρχιεπίσκοπο Zbigņevs […]

Μαδρίτη: Διεθνές Οικουμενικό Συνέδριο της Καθολικής Ιεραρχίας της Ισπανίας

 Ο Γρατιανουπόλεως Δημήτριος για τον θεολογικό διάλογο των Εκκλησιών Καθολικής και Ορθόδοξης Εκκλησίας Η Συνοδική Επιτροπή για τις διεκκλησιαστικές σχέσεις της Καθολικής Ιεραρχίας της Ισπανίας οργάνωσε στη Μαδρίτη στις  21-23 Φεβρουαρίου 2022 Διεθνές Οικουμενικό Συνέδριο […]