20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Μια Σύνοδος High-tech

Ένα από τα πρώτα πράγματα που τραβάει το μάτι μας στην αίθουσα Παύλος Στ΄ αυτές τις μέρες είναι ότι υπάρχουν πολυάριθμες μονάδες οπτικής απεικόνισης – ή οθόνες – σε καθένα από τα 35 τραπέζια που έχουν στηθεί στην τεράστια αίθουσα για τη Σύνοδο για τη Συνοδικότητα.

Αυτός είναι ο χώρος όπου συγκεντρώνονται καθημερινά τα 365 μέλη με δικαίωμα ψήφου και περίπου εκατό εμπειρογνώμονες και παρατηρητές για τη συνέλευση της 4ης-29ης Οκτωβρίου, προκειμένου να συζητήσουν το μέλλον της Καθολικής Εκκλησίας.

Πρώτα απ’ όλα, υπάρχουν τέσσερις τηλεοράσεις ανά τραπέζι, οι οποίες επιτρέπουν στους συμμετέχοντες να παρακολουθούν με άνεση «ζωντανά» τα όσα λέει ο εκάστοτε ομιλητής – χωρίς τον κίνδυνο να πάθουν αυχενικό. Οι εικόνες που καταγράφονται από τις μικρές λευκές κάμερες πάνω από τις οθόνες και θυμίζουν webcams, και η εικόνα που μεταδίδουν είναι σαν να ήταν ο ομιλητής μόνος του μπροστά στην οθόνη του. Και όταν το αυτοματοποιημένο σύστημα μπερδεύει δύο μέλη της Συνόδου με πολύ παρόμοια ονόματα, κάποιοι στην αίθουσα δεν μπορούν παρά να προσπαθήσουν να καταπιέσουν ένα χαμόγελο.

Μια μυριάδα από ταμπλέτες με οθόνη αφής

Δεύτερον, υπάρχει μια μυριάδα από ταμπλέτες με οθόνη αφής. Κάθε ένα από τα μέλη που ψηφίζουν έχει ένα τέτοιο εργαλείο. Είναι μαύρου χρώματος, με εξαίρεση το παπικό tablet, το οποίο είναι λευκό. Η συσκευή παρέχει πρόσβαση στα κείμενα αναφοράς της συνέλευσης της Συνόδου, όπως το «κείμενο εργασίας» που δημοσιεύονται από τη γενική γραμματεία, έναν οδηγό πραγματικού χρόνου για τις συζητήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα. Αλλά όταν έρθει η ώρα, θα χρησιμοποιηθεί επίσης για να ψηφιστεί το τελικό κείμενο αυτής της πρώτης συνόδου της συνοδικής συνέλευσης, το οποίο οι διοργανωτές έχουν ήδη επιβεβαιώσει ότι θα είναι «σύντομο» και θα έχει τη μορφή ενός «οδικού χάρτη για τους επόμενους 11 μήνες». Με άλλα λόγια, μέχρι την επόμενη σύνοδο της Συνέλευσης τον Οκτώβριο του 2024.

Όταν τα μέλη της Συνόδου φτάσουν στις θέσεις τους, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν είναι να παρουσιάσουν τον κωδικό QR που βρίσκεται στο πίσω μέρος της κονκάρδας τους στην ταμπλέτα που φέρει το όνομά τους. Πρόκειται για μια χειρονομία που δεν διαφέρει από εκείνη που γίνεται σε πολλά γραφεία, όπου οι υπάλληλοι καλούνται να χτυπήσουν την ψηφιακή κάρτα. Στη Σύνοδο, με αυτόν τον τρόπο οι διοργανωτές μετρούν τους παρόντες… και εντοπίζουν τους απόντες. Για παράδειγμα, την περασμένη Δευτέρα καταμετρήθηκαν περίπου 15 μέλη που απουσίαζαν – εκ των οποίων τέσσερα λόγω Covid.

Το άγρυπνο μάτι των τεχνικών

Για τη δημιουργία αυτής της τεχνολογίας, το Βατικανό απευθύνθηκε στη Skyvote, μια ιταλική εταιρεία με μεγάλη εμπειρία στις γενικές συνελεύσεις εταιρειών. Προτού φθάσουν στην αίθουσα Παύλου ΣΤ΄, οι περίφημες ταμπλέτες είχαν εμφανιστεί στο δημαρχείο της Ρώμης, καθώς και στις εσωτερικές συνελεύσεις αρκετών ιταλικών πολιτικών κομμάτων και της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

Στην περίπτωση της Συνόδου, πρέπει να παραμείνουν στην αίθουσα, καθώς απαγορεύεται στους συμμετέχοντες να τις πάρουν. Αποσυνδεδεμένες, θα έπαυαν ούτως ή άλλως να λειτουργούν, όπως ενημερώθηκαν τα μέλη κατά την έναρξη της συνέλευσης της Συνόδου. Σε μια γωνιά της αίθουσας, τεχνικοί παρακολουθούν άγρυπνα, έτοιμοι να επέμβουν για να σώσουν τα μέλη που είναι λιγότερο εξοικειωμένα με τα ψηφιακά εργαλεία.

Για το Βατικανό – έναν κόσμο όπου το χαρτί είναι βασιλιάς, και οι άνθρωποι είναι επιφυλακτικοί απέναντι στα ηλεκτρονικά μηνύματα και τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, που ακόμη και τα τηλέφωνα είναι ύποπτα – η χρήση μιας τέτοιας τεχνολογίας αντιπροσωπεύει μια μεταστροφή που ξεπερνά κατά πολύ το ανεκδοτολογικό. Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια από τις πολλές μικρές επαναστάσεις.

ΠΗΓΗ: international.la-croix.com /news/religion/the-vaticans-high-tech-synod/18487

Προηγούμενο Άρθρο

Ο Πάπας ευλογεί τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό γαστρονομίας για άτομα με αναπηρία

Επόμενο Άρθρο

Σύνοδος: Η αναζήτηση της αδελφοσύνης, και όχι του πολέμου, είναι η μόνη λύση στις συγκρούσεις

You might be interested in …

3ο Άρθρο για την Συνθετική Έκθεση της Συνόδου 2023, του σεβασμ. Σεβαστιανού

ΑΡΘΡΟ Τρίτο Η Συνθετική Έκθεση των εργασιών της Συνόδου των Επισκόπων 2023 Χριστιανική μύηση: Κατήχηση ενηλίκων Στο προηγούμενο άρθρο ακούσαμε τη Σύνοδο των Επισκόπων (Οκτώβριος 2023) να μας θυμίζει ότι «Λόγω του Βαπτίσματος ο κάθε πιστός […]

5ο Άρθρο για την Συνθετική Έκθεση της Συνόδου, του σεβασμ. Σεβαστιανού

ΑΡΘΡΟ πέμπτο Η Συνθετική Έκθεση των εργασιών της Συνόδου των Επισκόπων (Οκτώβριος 2023) Λειτουργία – Γυναίκες Είδαμε την προηγούμενη φορά ότι σήμερα, με πιστούς που δεν μπορούν να μεταδώσουν την πίστη στα παιδιά τους, το […]

Επιστολή της Συνόδου για την Συνοδικότητα προς τον Λαό του Θεού

«Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της εν Πνεύματι συνομιλίας, μοιραστήκαμε ταπεινά τον πλούτο και τη φτώχεια των κοινοτήτων μας από κάθε ήπειρο, προσπαθώντας να διακρίνουμε τι θέλει να πει το Άγιο Πνεύμα στην Εκκλησία σήμερα». Η Ολομέλεια […]