20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Η ενημέρωση για τις εργασίες της Συνόδου (17.10.23)

Στην ενημέρωση για τις εργασίες της Συνόδου την Τρίτη έγινε παρουσίαση των θεμάτων που συζητήθηκαν από τα μέλη της Συνόδου, όπως η διακονία των επισκόπων, ο ρόλος των γυναικών, πιθανές αναθεωρήσεις του Κανονικού Δικαίου και η συμβολή των λαϊκών.

Με νηστεία και προσευχή για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή -ανταποκρινόμενη στην έκκληση του Πατριάρχη Pierbattista Pizzaballa- η Γενική Συνέλευση της Συνόδου συνέχισε την Τρίτη τις συζητήσεις της για διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου των γυναικών, της διακονίας των επισκόπων, της συμβολής των λαϊκών και των πιθανών μεταρρυθμίσεων του Κανονικού Δικαίου.

Ο Δρ Paolo Ruffini, πρόεδρος της Επιτροπής Ενημέρωσης της Γενικής Συνέλευσης, αναφέρθηκε στις εργασίες των καρδιναλίων, επισκόπων, ιερέων, μοναχών, μελών της αφιερωμένης ζωής και λαϊκών, που συγκεντρώθηκαν από τις 4 Οκτωβρίου στα γνωστά 35 κυκλικά τραπέζια στην αίθουσα Παύλος Στ΄, κατά την καθημερινή ενημέρωση στο Γραφείο Τύπου της Αγίας Έδρας.

Στο πλευρό του ήταν τέσσερις προσκεκλημένοι: ο Αρχιεπίσκοπος του Ραμπάτ, Cristobal Cardinal Lopéz Romero, ο Επίσκοπος Anthony Randazzo, Επίσκοπος του Broken Bay της Αυστραλίας και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Συνόδων των Καθολικών Επισκόπων της Ωκεανίας, η Καθηγήτρια Renée Köhler-Ryan και ο Νιγηριανός Ιησουίτης Agbonkhianmeghe Emmanuel Orobator, από τους πιο γνωστούς θεολόγους σε διεθνές επίπεδο.

Και οι τέσσερις συμμετέχουν σε Σύνοδο για πρώτη φορά και δήλωσαν ευτυχείς και εμπλουτισμένοι από αυτή την «εμπειρία» ακρόασης και μάθησης.

Αναθεώρηση του Κανονικού Δικαίου

Στην αρχή της ενημέρωσης, ο Δρ Ruffini μίλησε για το πορεία των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, όπου οι συμμετέχοντες την Τρίτη έλαβαν ένα αντίγραφο της Αποστολικής Παραίνεσης του Πάπα «C’est la confiance» για την Αγία Θηρεσία. Τη Δευτέρα και την Τρίτη, είπε ο Πρόεδρος της Ποντιφικής Συνόδου για την Επικοινωνία, οι συμμετέχοντες συζήτησαν τα θέματα που προβλέπονται από την Ενότητα Β2 του «Instrumentum laboris» σχετικά με τη «συνυπευθυνότητα στην αποστολή».

Η «συνυπευθυνότητα» είναι η λέξη που προτείνεται να εισαχθεί για να αντικαταστήσει τη «συνεργασία» στο Κανονικό Δίκαιο, του οποίου έχει ζητηθεί «αναθεώρηση».

Η τροποποίηση δεν πρόκειται να είναι μια επανάσταση, αλλά μια εξέλιξη. «Ο ίδιος ο νόμος φυσικά μπορεί να αλλάξει όταν αλλάξουν οι ανάγκες της Εκκλησίας για τις οποίες έχει προετοιμαστεί», τόνισε ο επίσκοπος Randazzo, ειδικός στο Κανονικό Δίκαιο ο ίδιος. Είπε ότι ορισμένες πτυχές του νόμου «μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με τις ανάγκες των συγκεκριμένων κοινοτήτων και των καταστάσεων και περιστάσεων».

Η γυναικεία διακονία και ο ρόλος της γυναίκας

Σχετικά με το θέμα των μεταρρυθμίσεων, οι συμμετέχοντες στη Γενική Συνέλευση συζήτησαν το ενδεχόμενο ανοίγματος της διακονίας στις γυναίκες, διευκρινίζοντας πρώτα «την ίδια τη φύση της διακονίας».

Όσον αφορά το ρόλο των γυναικών στην Εκκλησία, ο Δρ Ruffini είπε ότι «υπενθυμίστηκε ότι ο Ιησούς συνέδεσε τις γυναίκες με τη συνοδεία Του» και «τέθηκε το ερώτημα αν δεν θα ήταν δυνατόν να προβλεφθεί ότι οι γυναίκες, που έδωσαν την πρώτη διακήρυξη της Ανάστασης, δεν θα μπορούσαν επίσης να κάνουν κηρύγματα».

«Επίσης, ειπώθηκε ότι όταν οι γυναίκες είναι παρούσες στα ποιμαντικά συμβούλια, οι αποφάσεις είναι πιο πρακτικές και οι κοινότητες πιο δημιουργικές», συνέχισε ο Ruffini, παραθέτοντας μια παροιμία που αναφέρθηκε στην αίθουσα: «Όταν θέλεις να συζητηθεί κάτι, κάνε μια συνέλευση ανδρών, αλλά αν θέλεις να κάνεις κάτι, κάνε μια συνέλευση γυναικών».

Ωστόσο, αν και ο ρόλος της γυναίκας στην Εκκλησία αποτέλεσε κεντρικό θέμα της συζήτησης, σίγουρα δεν ήταν το μοναδικό ή έστω το κυρίαρχο, όπως δεν ήταν κυρίαρχο μέχρι σήμερα το θέμα της ιεροσύνης των γυναικών.

Η καθηγήτρια Köhler-Ryan χαρακτήρισε τέτοια ζητήματα ως «εξειδικευμένο θέμα» που δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις πραγματικές ανάγκες των γυναικών σήμερα.

«Νομίζω ότι δίνεται υπερβολική έμφαση σε αυτό το ζήτημα [της χειροτονίας των γυναικών στην ιεροσύνη]», δήλωσε. «Και αυτό που συμβαίνει, όταν δίνουμε υπερβολική έμφαση σε αυτό το ζήτημα, είναι ότι ξεχνάμε τι χρειάζονται οι γυναίκες, ως επί το πλείστον, σε όλο τον κόσμο», συμπεριλαμβανομένης της στέγασης, της τροφής, της ένδυσης και του μέλλοντος για τα παιδιά τους. «Θέλω να έχουν ένα μέλλον και ένα μέλλον όπου θα είναι ευπρόσδεκτες στην Εκκλησία και όλοι όσοι γνωρίζουν και αγαπούν θα είναι ευπρόσδεκτοι στην Εκκλησία».

Λαϊκοί, ιερείς, επίσκοποι

Οι εκθέσεις των ομάδων εργασίας και των επιμέρους παρεμβάσεων επικεντρώθηκαν επίσης σε άλλα θέματα: στη σημασία της ενορίας («η οποία δεν είναι σταθμός υπηρεσιών αλλά τόπος κοινωνίας») και της κοινότητας- στις λαϊκές διακονίες, οι οποίες «δεν αποτελούν αναπλήρωση της έλλειψης ιερέων» και «δεν πρέπει να κληρικοποιηθούν»- και στην υπηρεσία που επιτελούν οι ιερείς, τους οποίους η κοινότητα των βαπτισμένων δεν μπορεί να στερηθεί.

Ανάλογη προσοχή δόθηκε το πρωί της Τρίτης στη διακονία του επισκόπου, ο οποίος μπορεί να θεωρηθεί ως πατρική φιγούρα που συνοδεύει τους πιστούς και εκφράζει αγάπη, φροντίδα και ενδιαφέρον, σύμφωνα με τη Sheila Pires, γραμματέα της Επιτροπής για την ενημέρωση.

Ο επίσκοπος πρέπει να προωθεί τον διαθρησκευτικό και οικουμενικό διάλογο, πρέπει να διαχειρίζεται τα οικονομικά, τις οικονομικές και νομικές πτυχές και, ακριβώς για να μην επιβαρύνεται από τέτοια ζητήματα, είπε η κ. Pires, προτάθηκε, σε «συνοδικό στυλ», να μπορεί να λαμβάνει βοήθεια από συνεργάτες και ειδικούς.

«Ο επίσκοπος πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι μόνος του η επισκοπή. Δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του, ότι χρειάζεται βοήθεια», πρόσθεσε.

Η συνέλευση εξέτασε επίσης τη συνεχή εκπαίδευση των επισκόπων και τη σχέση μεταξύ επισκόπων και κλήρου, καθώς και με τους νέους επισκόπους, και τόνισε το γεγονός ότι οι επίσκοποι δεν πρέπει να αποφεύγουν να ακούν τα θύματα κακοποίησης. Αντίθετα, πρέπει να υπάρχει χρόνος και χώρος για αυτό το είδος ακρόασης, είπε η κ. Pires.

Καρδινάλιος Lopéz Romero: Είμαστε στα μισά του δρόμου

Πολλά νοήματα, λοιπόν, και πολλά θέματα εξετάστηκαν. Ωστόσο, η Συνέλευση δεν κατέληξε σε συμπεράσματα για τα ζητήματα αυτά, τουλάχιστον όχι σε αυτή την πρώτη φάση, η οποία, όπως διευκρίνισε ο καρδινάλιος Lopéz Romero, είναι μόνο το μισό μιας διαδρομής που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021 και θα συνεχιστεί το 2024.

«Αυτό που βιώνουμε εδώ στη Ρώμη δεν είναι η Σύνοδος», είπε ο καρδινάλιος, υπενθυμίζοντας τις χιλιάδες συναντήσεις που βιώσαμε τα τελευταία δύο χρόνια μεταξύ ενοριών, επισκοπών και θρησκευτικών κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο. «Άξιζε τον κόπο», είπε.

«Σε αυτό το στάδιο, δεν πρέπει να περιμένουμε προτάσεις», πρόσθεσε. «Έχουμε ακόμη τουλάχιστον ένα χρόνο εργασίας και είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα έχουμε και εργασία στο σπίτι. Στη συνέχεια θα βγάλουμε συμπεράσματα για να καταλήξουμε σε πιο συγκεκριμένες προτάσεις».

Μια οπτική του κόσμου από τον κόσμο

Η καθηγήτρια Köhler-Ryan μίλησε και εκείνη για μια «ενδιαφέρουσα», και μάλιστα «πολύ συναρπαστική», στιγμή για τη ζωή της Εκκλησίας.

«Νομίζω ότι αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή σε αυτή τη Σύνοδο, είναι ότι έχουμε την ευκαιρία ως ανά τον κόσμο Εκκλησία, να ακούσουμε πάρα πολλές διαφορετικές φωνές και αυτή η έμφαση στην κοινή ακρόαση με προσευχητικό τρόπο ήταν πολύ σημαντική», είπε, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι «η συμμετοχή των λαϊκών» είναι «ένα από τα πιο σημαντικά σημεία αυτής της Συνόδου».

Η Köhler-Ryan δήλωσε ότι η Σύνοδος είναι «μια τεράστια ευκαιρία να αποκτήσουμε μια αίσθηση του πού βρισκόμαστε ως ανά τον κόσμο Εκκλησία και να δούμε το πώς είναι το ότι κατά κάποιο τρόπο είμαστε πολύ ίδιοι σε ολόκληρο τον κόσμο».

«Έχουμε οικουμενική διδασκαλία και πραγματικά προσπαθούμε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους να προσεγγίσουμε εκείνους που μπορεί να μην γνωρίζουν για τον Χριστό και τη Μητέρα Του και την Εκκλησία μας», είπε. Και προσπαθούμε να το κάνουμε αυτό με διάφορους τρόπους, συνέχισε, μεταξύ άλλων μέσω των ψηφιακών τεχνολογιών, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι υπάρχουν πληθυσμοί που εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε αυτές.

Ο Επίσκοπος Randazzo αναφέρθηκε στο θέμα της ψηφιακής επικοινωνίας: «Όταν μιλάμε για την ψηφιακή επικοινωνία και τη συνοδικότητα του ψηφιακού κόσμου πρέπει να θυμόμαστε ότι μπορεί κάπου να υπάρχει ένα νησί από το οποίο περνάει περιστασιακά ένα πλοίο τροφοδοσίας με καύσιμα. Αν το πλοίο δεν φτάσει, δεν έχουν καύσιμα, οι γεννήτριες τους δεν λειτουργούν, δεν μπορούν να συνδέσουν έναν υπολογιστή αν έχουν, είναι απομονωμένοι».

Ο επίσκοπος, λοιπόν, προέτρεψε τους ανθρώπους να μην βλέπουν τα πράγματα «με ευρωπαϊκό τρόπο», δηλαδή να θεωρούν δεδομένο ότι όλοι έχουν ταξί και τρένα για να πάνε από το ένα μέρος στο άλλο ή, για παράδειγμα, για να πάνε στην ενορία. Μιλάμε για κοινότητες ακόμη και στην ίδια περιοχή που μπορεί να απέχουν μεταξύ τους χίλια χιλιόμετρα.

Ο Επίσκοπος Randazzo δήλωσε: «Μία από τις πραγματικά υπέροχες εμπειρίες που έχω στη Σύνοδο είναι να κάθομαι στο τραπέζι και να μοιράζομαι περιστασιακά τον καφέ με ανθρώπους που έρχονται από όλο τον κόσμο, που δεν είναι μόνο από την Ευρώπη, που δεν προέρχονται μόνο από τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές κοινότητες της Εκκλησίας».

«Μου ακούγεται πολύ συνοδικό», είπε. «Και νομίζω ότι αυτό είναι μία από τις καταπληκτικές ιδέες του Αγίου Πατέρα, του πάπα Φραγκίσκου, δεν είναι κάτι που γεννιέται στο κενό».

Ο πλούτος της διαδικασίας

Ο πατέρας Orobator συμφώνησε με τον επίσκοπο Randazzo, αστειευόμενος ότι αυτό το εκκλησιαστικό γεγονός είναι ένα από τα πράγματα για τα οποία «ζουν οι θεολόγοι», δηλαδή να είναι μέρος μιας διαδικασίας από την οποία να αντλούν πόρους. «Παραμένω πεπεισμένος ότι η διαδικασία θα είναι πιθανώς πιο σημαντική από το αποτέλεσμα», είπε.

Ο π. Orobator πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι αυτό είναι το είδος του πλαισίου και του μηχανισμού που θα μας οδηγήσει ως κοινότητα που ονομάζεται Εκκλησία να βιώσουμε έναν νέο τρόπο ύπαρξης, όπου οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι, ανεξάρτητα από το καθεστώς ή τη θέση ή την κατάστασή τους στην Εκκλησία, είναι σε θέση να αποτελέσουν μέρος μιας διαδικασίας όπου όχι μόνο ακούγονται, αλλά είναι και σε θέση να συμβάλουν σε μια διαδικασία διάκρισης».

Ταυτόχρονα, μίλησε και «για την ποικιλομορφία της Εκκλησίας και να αντλήσουμε από τη σοφία που είναι ενσωματωμένη σε αυτή την ποικιλομορφία, να αντλήσουμε από τις γνώσεις και τα μοναδικά δώρα που αυτή η ποικιλομορφία προσφέρει στην Εκκλησία».

Καμία εχθρότητα

Η διαφορά, λοιπόν, μπορεί να θεωρηθεί ως αρετή. Υπάρχουν πολλές «διαστάσεις απόψεων», που πράγματι, αναδύονται μεταξύ των συμμετεχόντων στη Σύνοδο, αλλά, όπως διευκρίνισε ο καρδινάλιος Lopéz Romero, «δεν πρόκειται ποτέ για συγκρούσεις μεταξύ φατριών» και ούτε καν για «εχθρότητα και εμπάθεια». Η λογική είναι ο διάλογος και όχι η «απάντηση στον άλλο».

Η ίδια λογική δεν περιλαμβάνει και τις απαντήσεις στους δημοσιογράφους: «Η Σύνοδος δεν έχει σχεδιαστεί για να απαντά στις ερωτήσεις του ενός ή του άλλου δημοσιογράφου, αλλά έχει σχεδιαστεί για μια διάκριση της Εκκλησίας που απορρέει από μια διαδικασία», εξήγησε ο Ruffini απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. Δηλαδή, αφορά τη διάκριση «για το πώς η Εκκλησία μπορεί να πορευτεί στον κόσμο».

Η συνέλευση και τα μέσα ενημέρωσης

Ακριβώς μιλώντας για τη σχέση μεταξύ της συνέλευσης και της ενημέρωσης, ένας δημοσιογράφος που βρισκόταν στην αίθουσα υπογράμμισε το γεγονός ότι ορισμένα θέματα – πρώτα απ’ όλα οι γυναίκες και η υποδοχή των ΛΟΑΤ+ ατόμων – δεν πρέπει να χαρακτηριστούν απλώς δημοσιογραφικές κατασκευές, αλλά θέματα που είναι κοντά στις καρδιές πολλών πιστών ανθρώπων, οι οποίοι «επένδυσαν» χρόνο και ενέργεια κατά τη διάρκεια της συμβουλευτικής φάσης της συνοδικής διαδικασίας ακριβώς για να υπάρξει σοβαρός προβληματισμός πάνω σε αυτά τα θέματα – άνθρωποι που περιμένουν τώρα απαντήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ruffini κατέστησε σαφές ότι τα θέματα αυτά «αποτελούν αντικείμενο συζήτησης». Είπε ότι η Σύνοδος σίγουρα δεν είναι απλώς «συζήτηση στρογγυλής τραπέζης» και σίγουρα δεν είναι «ένα talk show», αλλά «μια συζήτηση εν Πνεύματι».

Σημείωσε ότι η Γενική Συνέλευση θα συντάξει «μια συνθετική έκθεση που θα δοθεί στο Λαό του Θεού και στη συνέχεια θα υπάρξει μια άλλη Συνέλευση».

Πρόκειται ακόμη για μια μακρά διαδικασία που, όπως είπε ο καρδινάλιος Lopéz Romero, απαιτεί «υπομονή και ελπίδα».

Πηγή: vaticannews.va

Προηγούμενο Άρθρο

Σεβασμιώτατος Δημήτριος Σαλάχας: Ένας εμβληματικός ιεράρχης

Επόμενο Άρθρο

Έκκληση του πάπα Φραγκίσκου για ειρήνη. Καλεί σε ημέρα μετάνοιας και προσευχής για την ειρήνη

You might be interested in …

Διαβούλευση περί Συνοδικότητας

«Προς μια Εκκλησία συνοδική: κοινωνία, συμμετοχή και αποστολή» 1)Κατά το έτος 2023 θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη η Σύνοδος των Επισκόπων. Είναι ένας θεσμός που ιδρύθηκε το 1965, και συγκεντρώνει κάθε 3 περίπου χρόνια τους Επισκόπους-προέδρους […]

5ο Άρθρο για την Συνθετική Έκθεση της Συνόδου, του σεβασμ. Σεβαστιανού

ΑΡΘΡΟ πέμπτο Η Συνθετική Έκθεση των εργασιών της Συνόδου των Επισκόπων (Οκτώβριος 2023) Λειτουργία – Γυναίκες Είδαμε την προηγούμενη φορά ότι σήμερα, με πιστούς που δεν μπορούν να μεταδώσουν την πίστη στα παιδιά τους, το […]

Eνημέρωση για τις εργασίες της Συνόδου (Πέμπτη 19 Οκτ.)

Όλοι οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο, μαζί με τον πάπα Φραγκίσκο, συγκεντρώθηκαν χθες Πέμπτη 19 – μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 13ης Γενικής Συνόδου – στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, για να προσευχηθούν για όσους […]